Zo begin je met flourishing – deel 2

Al die mooie krullen en versieringen bij je kalligrafie maken kalligraferen een waar feest! Maar hoe begin je er nu mee? Hoe zorg je er voor dat je krullen mooi en soepel zijn? Als je eenmaal in de wereld van flourishing stapt, kan het wat overweldigend zijn. Al die verschillende krullen… hoe maak je ze, hoe weet je nu of een krul mooi is of niet? Welke regels zijn er? Je hebt misschien al wat geprobeerd, maar het lukt nog niet helemaal. Waar ligt dat nou aan? Ik neem je stap voor stap mee, zodat jij jouw kalligrafie nog mooier kan maken.

Lees hier deel 1

Krullen op het einde

Als aller eerste is het gemakkelijk om krullen te maken bij de letter t. Een andere laagdrempelige stap om met flourishing te beginnen, is door krullen aan het einde van een woord/zin te maken. Alle letters van Copperplate kalligrafie eindigen namelijk hetzelfde: met een dunne lijn omhoog. (Behalve de s, maar door een extra lus kan je ook daar eindigen met een dunne lijn). Daarom kan je precies dezelfde krul, telkens opnieuw achter elke letter zetten! Dit was ook hoe ik mijn eerste stappen in flourishing zette. Ik bedacht een soort krul die ik mooi vond, oefende deze heeeeeel vaak zodat hij lekker soepel ging en plakte deze standaard overal achteraan. Kijk maar eens naar de letters hieronder. Zie je hoe de basis van de krul telkens hetzelfde is? Probeer het maar eens!

Basisprincipes

Wanneer je een mooie krul op het einde van je woord/zin wil toevoegen, zijn er twee belangrijke dingen waar je op wilt letten. Als eerste ziet je krul er het meest verfijnd uit als deze weer wat terug krult naar de letter. Om er voor te zorgen dat je de lijn niet recht eindigt en er dus altijd heel iets een ronding in zit, kan je een kleine ovaal/rondje op het einde visualiseren.

Daarnaast is het belangrijk dat je krullen de ruimte krijgen. Laat hem ‘ademen’. De laatste lijn van de letter die overgaat in de krul mag dus direct wat breder dan dat je hem gewend bent normaal te schrijven. Bedenk dus op tijd of je een letter normaal wilt eindigen, of met een mooie lus!

Opdracht & werkblad

Kijk eens of jij jouw favoriete krul kan ontdekken en probeer deze op elke letter van het alfabet uit! Zo creëer je flink wat ‘muscle memory’. Jouw hand zal steeds beter gaan onthouden welke beweging het moet maken voor de krul. Zo gaat het steeds soepeler en soepeler. En voor je het weet, komen de krullen soepel uit je vingers!

Heb je wat houvast en een voorbeeld nodig? Dan heb ik een gratis werkblad voor je! Deze komt uit het uitgebreide werkboek van de online cursus Flourishing with Flow. Download het werkblad hier gratis.

Werkblad voorbeeld flourishing kalligrafie

Leuk als je jouw oefeningen met ons deelt via Instagram (tag @studiorosanne) en upload jouw kalligrafie in de Facebookgroep – kalligraferen kun je leren. Ik kijk er naar uit om daar jouw kalligrafie te zien!

Psst wil je gemakkelijk de basisstappen leren? Check dan deze speciale Flourishing workshop!