Zo begin je met flourishing – Deel 3

Al die mooie krullen en versieringen bij je kalligrafie maken kalligraferen een waar feest! Maar hoe begin je er nu mee? Hoe zorg je er voor dat je krullen mooi en soepel zijn? Als je eenmaal in de wereld van flourishing stapt, kan het wat overweldigend zijn. Al die verschillende krullen… hoe maak je ze, hoe weet je nu of een krul mooi is of niet? Welke regels zijn er? Je hebt misschien al wat geprobeerd, maar het lukt nog niet helemaal. Waar ligt dat nou aan? Ik neem je stap voor stap mee, zodat jij jouw kalligrafie nog mooier kan maken.

Lees hier deel 1
Lees hier deel 2

Psst wil je gemakkelijk de basisstappen leren? Check dan deze speciale Flourishing workshop!

Stap 3 – Krullen bij hoofdletters

In deel 1 en 2 van flourishing hebben we het gehad over de gemakkelijkste stappen: krullen maken bij de letter t en krullen op het einde van je woord/zin. Als je daar lekker mee geoefend hebt, is het tijd voor de volgende stap: krullen maken bij hoofdletters. Toen ik net met kalligrafie begon, leek dit mij een van de moeilijkste dingen. Vooral omdat ik de hoofdletters/kapitalen ook nog best lastig vond om te schrijven. Er zit meer variatie in en ze zijn minder strak stap voor stap opgebouwd uit basisvormen, zoals bij de kleine letters. Toch kwam ik er uiteindelijk achter dat krullen maken bij de hoofdletters helemaal niet moeilijk hoeft te zijn! Ook hierin kan ik je namelijk een ‘trucje’ leren, zodat je niet 26 verschillende variaties hoeft te leren, maar je net zoals bij de kleine letters (en krullen op het einde) eigenlijk bijna overal dezelfde soort krul kan toevoegen. Hoe? Door weer terug te gaan naar de basisvormen.

Kalligrafie flourishing letters variaties alfabet

Krullen maken vanuit de ‘capital stem’

In de hoofdletters zijn de basisvormen iets minder sterk aanwezig dan bij de kleine letters, maar ze zijn er zeker weten! Als je met het startpakket bent begonnen of de uitgebreide beginnerscursus, dan weet je dat je in veel hoofdletters de ‘capital stem’ hebt zitten (in het werkboek ook wel de downstroke en upstroke genoemd). Deze komt bij 13 van de 26 letters voor!

Krullen maken bij hoofdletters die de 'capital stem' hebben - kalligrafie

Als je vanuit deze capital stem al een aantal mooie krullen oefent, kun je dus heel gemakkelijk deze toepassen bij veel letters. Kijk maar eens naar de voorbeelden hieronder. Verschillende letters, maar allemaal met dezelfde krul!

Flourishing kalligrafie hoofdletters

Heb je wat houvast en een voorbeeld nodig? Dan heb ik een gratis werkblad voor je! Deze komt uit het uitgebreide werkboek van de online cursus Flourishing with Flow. Download het werkblad hier gratis om krullen te maken vanuit de ‘capital stem’.

Zo zie je weer hoe belangrijk het is om echt die basisvormen in de letters te zien. Het helpt je niet alleen om de letters mooi in verhouding op te bouwen en consistent te schrijven, maar ook als je mooie krullen wilt maken. Net als de ‘capital stem’ zijn er in de hoofdletters ook andere basisvormen te herkennen waar vanuit je kan krullen. Kijk maar naar de lus waarmee de C, E, G, L en S beginnen. Daar kan je ook allemaal dezelfde krul aan maken.

Leuk als je jouw oefeningen met ons deelt via Instagram (tag @studiorosanne) en upload jouw kalligrafie in de Facebookgroep – kalligraferen kun je leren. Ik kijk er naar uit om daar jouw kalligrafie te zien!

Psst wil je gemakkelijk de basisstappen leren? Check dan deze speciale Flourishing workshop!