Zo begin je met flourishing – deel 1

Al die mooie krullen en versieringen bij je kalligrafie maken kalligraferen een waar feest! Maar hoe begin je er nu mee? Hoe zorg je er voor dat je krullen mooi en soepel zijn? Als je eenmaal in de wereld van flourishing stapt, kan het wat overweldigend zijn. Al die verschillende krullen… hoe maak je ze, hoe weet je nu of een krul mooi is of niet? Welke regels zijn er? Je hebt misschien al wat geprobeerd, maar het lukt nog niet helemaal. Waar ligt dat nou aan? Ik neem je stap voor stap mee, zodat jij jouw kalligrafie nog mooier kan maken.

Begin klein

Zoals bij alles wat nieuw is, begin klein en zet één eerste kleine stap. Natuurlijk ziet het er fantastisch uit om je hele tekst vol krullen te maken. Maar als je direct daarmee begint, zet je de lat al snel te hoog voor jezelf 😉 Begin daarom met een eerste kleine stap. Hoe? De gemakkelijkste stap is om kleine krullen toe te voegen aan je letter t!

Stap voor stap steeds groter

De streep die door de t gaat (ook wel crossbar in het Engels genoemd) kan je gemakkelijk een kleine golf meegeven. Je eerste flourishing is gezet! Deze kan je stap voor stap wat groter maken. Probeer het maar eens. Kijk daarbij eens goed naar hoe de lijnen lopen en visualiseer hier ovalen in. Zie je dat elke lijn elke keer een grote ovaal volgt? Geen enkel stukje lijn is helemaal recht. Het gaat telkens van de ene ovaal, soepel over in de andere. Dit is een van de belangrijkste basisprincipes van krullen maken.

.

Psst wil je gemakkelijk de basisstappen leren? Check dan deze speciale Flourishing workshop!

Oefen en maak zelf aantekeningen

Wanneer je oefent met krullen maken bij de letter t, maak dan ook eens je eigen aantekeningen. Pak er een andere kleur stift of pen bij en teken de ovalen er eens bij. Volgen je lijnen netjes een ovaal? Of is het her en der wat hoekig of uitgezakt? Het tekenen van ovalen helpt je om echt naar de details te kijken. En dat is precies wat nodig is om je kalligrafie nét die finishing touch te geven en te zorgen dat het ‘klopt’ en mooi oogt.

Opdracht & oefensheet

Wil je mooie krullen leren maken? Start dan eens met krullen bij de letter t. Zoek bijvoorbeeld op Pinterest (bv op ‘flourishing calligraphy t) of Instagram (bij de hashtags #calligraphy #flourishing, etc) naar voorbeelden. Maak ze na en teken er ovalen bij, zodat je ziet hoe de lijnen en ovalen in elkaar overlopen.

Ook heb ik een fijn werkblad voor je klaarliggen! Deze komt uit de uitgebreide online cursus Flourishing with Flow, waarin ik je stap voor stap alle basisprincipes van flourishing leer. Bij de cursus zit een uitgebreid werkboek met allerlei oefeningen, krullen en versieringen. Speciaal voor deze blog serie heb ik een pagina voor je uit het werkboek gehaald om mee te oefenen.

Download hier een pagina uit het werkboek!

Leuk als je jouw oefeningen met ons deelt via Instagram (tag @studiorosanne) en upload jouw kalligrafie in de Facebookgroep – kalligraferen kun je leren. Ik kijk er naar uit om daar jouw kalligrafie te zien!

Psst wil je gemakkelijk de basisstappen leren? Check dan deze speciale Flourishing workshop!