De verschillen tussen nibs voor (moderne) kalligrafie

Voor Copperplate en moderne kalligrafie gebruik je nibs/penpunten met spitse punt. Je kunt kiezen uit wel tientallen, misschien wel honderdtallen verschillende nibs. Hoe weet je nu welke je moet gebruiken? Wat is het verschil? Deze vraag krijg ik heel vaak te horen tijdens workshops en cursussen. In deze video leg ik jou het verschil uit en laat ik het je zien!

Zoals je in mijn boek ‘Kalligraferen kun je leren!’ leest, is dit mijn tof vijf penpunten: Leonardt 41, Leonardt Steno 40, Brause 361, Leonardt EF Principal en de Zebra G. Ik heb dus niet maar één nib waarmee ik schrijf. Voor diverse projecten gebruik ik elke keer een andere. In de video vertel ik je de meest belangrijke eigenschappen van elke penpunt. Mijn tip: begin met de Zebra G en probeer eerst op de basistechniek te focussen. Lukt het maken van dikke en dunne lijnen goed? Kijk dan eens of je een paar punten van de top 5 kunt proberen. Zo kun je zelf ontdekken of je van een stevige nib houdt, met een scherpe punt of niet, etc.

Deze video hoort bij het boek ‘Kalligraferen kun je leren!’ – bladzijde 23
Het fysieke boek is inmiddels uitverkocht, maar hij is wel vernieuwd en uitgebracht als e-book: Leren kalligraferen!