Hoe leer je flourishing?
Ken je dat? Die mooie krullen om een gekalligrafeerd woord of tekst heen? Of van die prachtige versiersels die eigenlijk een illustratie worden? Krullen of versiersels die je letters en teksten extra mooi maken, noem je flourishing. Van één kleine krul tot een waar kunstwerk. Ik vertel je graag hoe je flourishing kunt leren!
Dit artikel hoort bij het boek ‘Kalligraferen kun je leren!‘ – bladzijde 64
De basis voor flourishing
Wanneer je het Copperplate kalligrafie goed hebt geleerd en kent, weet je dat het onderkast alfabet helemaal op te bouwen is vanuit een paar basisvormen. Er zijn strakke, duidelijke regels waaraan je je kunt houden voor mooie kalligrafie. Super handig! Wanneer je aan de slag wilt met flourishing moet ik je helaas teleurstellen. Bij flourishing komen veel minder regels kijken. Het gaat veel vanuit gevoel en natuurlijke beweging.
Één belangrijke regel kun je echter wel goed onthouden: schrijf nóóit dik door dik. Bij de basis van kalligrafie heb je geleerd dat je naar beneden dik schrijft en naar boven dun. Bij flourishing gaan we die regel echter breken om het geheel in balans te houden. Kijk maar naar het voorbeeld hieronder. Wanneer we alle lijnen naar beneden dik zouden maken, kruisen de dikke lijnen elkaar. Hierdoor ziet het er niet heel elegant, luchtig en sierlijk uit, wat het wel zou moeten zijn. Om het minder zwaar te maken, kies je welke lijn je dik kalligrafeert en welke dun. Het maakt dus niet uit of je daarbij kiest voor de lijnen die je van links naar rechts schrijft of andersom.
Psst wil je gemakkelijk de basisstappen samen leren? Check dan deze speciale Flourishing workshop!
In het boek ‘Kalligraferen kun je leren!’ vertel ik je over nog twee andere basisregels. Wanneer je die toepast, zal je flourishing er evenwichtiger en luchtiger uitzien.
Het geheim voor mooie flourishes
Wanneer je de paar kleine basisregels voor flourishing in gedachten houdt, kom je al een heel eind! Maar wat is nu écht het geheim achter flourishing? Je vind het waarschijnlijk niet leuk dat ik dit ga zeggen… maar ik doe het toch! Het geheim is: oefenen, oefenen, oefenen! Flourishing komt vooral vanuit gevoel. En om daar gevoel voor te creëren zul je heel veel moeten oefenen.
Hoe doe je dat dan? Flourishing oefenen? Dat kun je doen met oefenvormen! Hieronder vind je een gratis download met oefenvormen voor flourishing. Oefen deze vormen net zo lang totdat je ze kunt dromen. Je hand zal deze vormen gaan onthouden en zo kun jij op een steeds natuurlijkere manier flourishes toevoegen aan je kalligrafie!
Gratis oefenblad flourishing
Wil je meer leren over flourishing kalligrafie?
Wil jij meer leren over Flourishing? De basisregels en techniek leren zodat je krullen ‘kloppen’, weten hoe en waar je ze toepast op letters? Gemakkelijk de samen basisstappen leren? Check dan deze speciale Flourishing workshop!
Inmiddels heb ik zelf veel geoefend met flourishing en diverse werkstukken van andere kalligrafen onderzocht. Daarin heb ik een aantal vaste technieken kunnen ontdekken. Deze heb ik voor je verzameld in de workshop. Daar leer je over de 3 belangrijkste regels en gaan we ze samen toepassen.
Hallo,
Ik vond het oefenblad voor flourishing via i ternet waarvoor “dank”.
Mijn vraag :hoe weet je welke versiering bij welke letter past ?
Ik heb de klassieke cursussen gevolgd gedurende enkele jaren en ken ( ongeveer ) de basis van humanistisch cursief , de kapitalen , Neuland,unciaal,versaalletters en foundational.
Waarbij kan ik de flourishing gebruiken ?
Met vriendelijke groeten en alvast hartelijk dank .
Linda Baeke
Hi Linda,
Wat tof dat je zoveel diverse kalligrafie stijlen kent! Deze flourishing stijl is vooral gericht op Copperplate (met een spitse penpunt geschreven). Maar puur het oefenen van krullen helpt ook bij het bedenken van versiering bij Foundational en Humanistisch Cursief bijvoorbeeld. Ik heb daar zelf helaas nog niet zoveel ervaring mee, maar ben daar ook lekker in aan het experimenteren 😉 Vooral door gewoon te doen krijg je er steeds meer gevoel voor!