Kalligrafie warming-up oefenvormen

Als ik je één goede tip mag geven voor kalligrafie: doe een warming-up, elke keer weer! Kalligraferen vergt best wel wat concentratie en spierkracht. Wanneer je je vinger-, hand- en armspieren van tevoren lekker opwarmt, zul je merken dat schrijven een stuk soepeler gaat. The ugly truth: Ik doe het zelf echt véél te weinig.

Net als voor het sporten is het bij schoonschrijven goed om een warming-up te doen. Niet alleen maakt het je spieren lekker warm en los zodat je veel gemakkelijker schrijft, het helpt ook tegen kramp! Nog een heel fijn voordeel: je traint ondertussen je hand om mooie, soepele krullen te leren schrijven. Wanneer je regelmatig deze oefenvormen maakt, gaan je arm-, hand- en vingerspieren deze bewegingen steeds beter ‘onthouden’. Hierdoor worden je letters en krullen steeds strakker, soepeler en ronder. Doen dus, die warming-ups! (zeg ik ondertussen ook heel hard tegen mijzelf).

Deze download hoort bij het boek ‘Kalligraferen kun je leren!’, Hoofdstuk 3.3 Warming-up.

Een uitgebreide warming-up:

Stap 1.
Een inkoppertje: Download de warming-up oefening en print hem uit: 3x op simpel print papier en 1x op papier geschikt voor kalligrafie.

Stap 2.
Maak de oefening met HB potlood. Geen geknoei met inkt en je hoeft niet na te denken over de juiste houding, richting, druk, etc. Teken de bladzijde helemaal vol!

Stap 3.
Pak je tweede print er bij en maak de oefeningen opnieuw. Doe dat alleen nu 3 tot 5 keer sneller! De eerste keer heb je waarschijnlijk goed naar de vormen gekeken en vooral vanuit je vingers en pols geschreven. Nu je de vormen een beetje kent, kun je gaan versnellen. Maak de beweging nu vooral vanuit je hele arm. Hierbij houd je je vingers en pols zoveel mogelijk stil. Het doel is om deze beweging goed onder de knie te krijgen, niet om de vormen perfect na te maken.

Stap 4.
Nu ga je wat techniek toevoegen. Pak je derde print er bij en maak de vormen nog één keer met potlood. Deze keer ga je alleen extra druk toevoegen bij alle lijnen naar beneden. Zo krijg je hetzelfde dik-dun effect als met kalligrafie! Je leest erover op bladzijde 34/35 in het boek.

Stap 5.
Gebruik nu je print op geschikt kalligrafie papier en maak de oefening nog één keer! Kies voor penhouder met nib en inkt of ga aan de slag met een kleine brushpen (zoals Tombow Fudenosuke of Pentel Touch).

Je hoeft de oefening niet elke keer zo uitgebreid te doen als hierboven in de stappen omschreven. Voor een korte warming-up kun je kiezen om één A4tje vol te schrijven met potlood.

Download de warming-up oefening

Download kalligrafie oefeningen warming-up

BewarenBewaren

BewarenBewaren