Meng je eigen kalligrafie inkt met gouache

Gouache mengen tot kalligrafie inktGouache is een van mijn favoriete inkten om mee te kalligraferen. Deze verf zit vol met pigment waardoor je felle en volle kleuren krijgt. Daarnaast is het in alle kleuren van de regenboog te krijgen, zelfs goud! Gouache koop je als verf in een tubetje. Het is dus nog niet direct geschikt om mee te kalligraferen. Hoe maak je hier dan een inkt van? Dat leg ik je uit!

Dit artikel hoort bij het boek β€˜Kalligraferen kun je leren!β€˜ – bladzijde 25

Gouache merken en soorten

Gouache is er in heel veel soorten, merken, kleuren en maten. In principe zou je van alle soorten gouache inkt kunnen maken. Maar er zit wel verschil in kwaliteit. De kalligrafie gouache van Schmincke vind ik een van de beste gouache soorten om mee te kalligraferen. Zoals de naam al zegt, is hij speciaal gemaakt voor kalligrafie. Wat is hier dan zo anders aan? De deeltjes pigment in deze plakkaatverf zijn super fijn, veel fijner dan bij veel andere gouache merken/soorten. Hierdoor vloeit je inkt gecontroleerd en precies van je nib af. Ook is er nagedacht over de kleuren. De gouache van Schmincke is in 14 kleuren verkrijgbaar. Ze zijn bewust gekozen, zodat ze onderling gemakkelijk te mengen zijn tot andere mooie, heldere kleuren.

Heb je voor een project een specifieke kleur inkt nodig? Kies dan de Designers Gouache van Winsor & Newton. Deze is verkrijgbaar in maar liefs 82 kleuren! De goud en zilver kan ik je echter niet aanraden van dit merk. Kalligraferen met de gewone kleuren is nagenoeg net zo fijn als met Schmincke. De goud en zilver vind ik zelf echter niet fijn kalligraferen. Hij is minder fijntjes, waardoor het schrijven van dik naar dun en andersom niet zo gecontroleerd gaat.

Gouden inkt

Wil je met een metallic kleur kalligraferen? Dan kan ik je de Extra Fine Quality gouache van Talens aanbevelen. Deze is iets goedkoper dan de andere twee merken, maar ook erg geschikt voor kalligrafie. Wel raad ik je aan om alleen de metallic kleuren van dit merk te gebruiken voor kalligrafie, als je de allerbeste resultaten wilt. Zelf heb ik de metallic kleuren van Schmincke nog niet gebruikt, dus daar kan ik helaas geen tips over geven. Ik verwacht dat deze ook heel fijn is voor kalligrafie.

Benodigdheden

Wanneer je een gouache hebt gekozen, is het tijd voor het mengen. Hier heb je een aantal dingen voor nodig. Allereerst kan ik je aanraden om de inkt gelijk in een potje te mengen. Op een schaaltje kan natuurlijk ook, maar dit droog snel op. Hierdoor zul je regelmatig tijdens het schrijven je inkt weer moeten verdunnen. Wanneer je het in een potje maakt, houdt de inkt langer een goede consistentie. Wat voor potje kun je dan het beste gebruiken? Voor een kleine hoeveelheid inkt, kan ik je ‘Dinky Dips’ aanraden. Door de schroefdop sluit het potje goed af en kun je het meenemen voor onderweg, zonder dat het lekt. Heb je veel inkt nodig voor een groot project? Gebruik dan kruidenpotjes (van bijvoorbeeld Dille & Kamille). Deze potjes hebben een wijde opening, ideaal voor het dippen. Ook sluiten ze goed luchtdicht af, zodat je inkt lang goed blijft en je het gemakkelijk kunt vervoeren.

Verder heb je een penseel nodig voor het mengen en is een pipetje handig voor het gecontroleerd toevoegen voor water. Om de inkt te verdunnen, kun je gewoon kraanwater gebruiken. Voor een langere houdbaarheid van je inkt, raad ik je echter gedemineraliseerd water aan. Dit kun je gewoon in de supermarkt kopen. Tot slot kun je nog Arabisch Gom gebruiken. Dit zorgt voor een goede binding van je inkt en laat het beter plakken op je papier. Het is voornamelijk een fijne extra, geen dikke must. Heb je alle benodigdheden? Bekijk dan de video waarin ik je laat zien hoe je je eigen inkt mengt!

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren