Welk papier is geschikt voor kalligrafie?
Je hebt een mooie penhouder, een fijne nib en goede inkt. Maar dan… welk papier kies je? Het juiste papier kiezen voor kalligrafie is een van de belangrijkste dingen om fijn te kunnen schrijven!
Kan ik gewoon printpapier gebruiken?
Meestal niet. Vaak heeft printpapier een vrij ruw oppervlakte en zuigt het veel inkt op. Hierdoor glijd je inkt niet gemakkelijk over het papier en bloedt de inkt uit in de naden. Geen aanrader dus om mee te oefenen. Er bestaan echter ook wat meer kwalitatievere printpapier soorten die wel geschikt zijn. Een voorbeeld is het DCP laserprint papier van Clairefontaine. De 90 of 100 grams versie van dit papier zijn voor veel inkten prima om mee te oefenen. Je zult er waarschijnlijk niet de allerduunste haarlijnen op kunnen schrijven, maar voor het oefenen is het prima. Voor je portemonnee is het ook wel fijn 😉
Kwalitatief materiaal
Per inkt verschilt het vaak welk papier fijn is. Papier waar je echter altijd op kunt vertrouwen zijn de Clairefontaine Thriomp schrijfblokken en de Rhodia blokken. Deze blokken papier zijn super fijn voor het oefenen. Het papier van de Clairefontaine blokken scheur je er gemakkelijk uit. Handig als je het werkboek er op wilt printen bijvoorbeeld. Bij de blokken van Rhodia zit het papier er iets steviger in. Fijn als je al je werk bij elkaar wilt bewaren. Daarnaast zijn er veel verschillende uitvoeringen: met stipjes, strepen, hokjes, créme kleurig en wit papier. Voor ieder wat wils dus!
Stevig papier voor projecten
Wil je een naamkaartje of gedicht gaan schrijven? Dan komt dit beter tot zijn recht op zwaarder, dikker papier. Hiervoor is bristol papier heel geschikt, bijvoorbeeld die van Daler & Rowney of Canson. Kies papier van 250 of 300 grams voor een mooi, stevig resultaat!
Uiteindelijk zul je toch een paar papiersoorten even moeten uitproberen voor het beste resultaat 😉 Laat je mij weten of het lukt? Als je vragen hebt, stel ze gerust! Succes!
Handig en goed uitgelegd, goede informatie. Maar ik heb nog een vraagje: Ik heb nog een blok met aquarelpapier in de kast liggen. Kan ik die ook gebruiken om te kalligraferen?
Met vriendelijke groet,
Caroline de Winkel.
Hi Caroline,
Fijn om te horen dat alles duidelijk is 🙂 Aquarelpapier is zeker ook geschikt voor kalligrafie. Veel inkten blijven heel mooi bovenop het papier liggen en bloeden niet uit. Afhankelijk van de structuur van het papier kan het soepel schrijven wel een uitdaging zijn. Je kunt hiervoor wat verschillende penpunten op het papier uitproberen. Zo heb ik bijvoorbeeld ervaren dat de Leonardt 40 Steno fijn schrijft op papier met structuur.
Hi Rosanne,
Leuke uitleg! Thanks!
Ergens las ik een tekst van je waar je het hebt over de werkbladen. Je geeft aan dat je de werkbladen op gewoon papier kunt uitprinten, waarna je kalligrafie papier over de werkbladen legt zodat je veel kunt oefenen. Welk papier adviseer je in dit geval.
Groeten,
Hetty
Fijn om te horen Hetty!
Bij mij schijnt 70-90 grams papier net genoeg door om de hulplijnen wat te kunnen zien. Maar niet iedereen vindt dat 😉 Je kunt eventueel ook een lichtbak gebruiken als je de hulplijnen meer nodig hebt. In het begin zou ik adviseren om ze wel direct op kalligrafie papier te printen, zodat je veel houvast hebt.
Dag Rosanne!
Geweldig dit van jou te krijgen. Morgen printen en er voor gaan zitten.
Steeds meer ga ik me verdiepen in het kalligraferen, wat een mooie een ontspannen bezigheid, je vergeet alles om je heen. Dit is een mooie spreuk :
“Ik denk niet als ik schrijf.
Ik volg slechts een spoor van inkt
dat langzaam in mij binnendringt
en zegt wat ik bedoel”.
Dankjewel Rosanne, super, je maakt ons blij!!
Jaa wat een mooie spreuk! Die past helemaal bij kalligrafie.
Ik heb 2 kalligrafieblokken gekocht van Archie’s Calligraphy. Ze zijn vrij duur, maar ik denk dat je met inktverbruik en een goede kwaliteit printpapier ook niet goedkoop uit bent.
Plus, ik heb geen printer meer, dus ik moest toch wat, hahaha.
Ik heb 2 verschillende lijnverhoudingen gekocht: de 6/4/6 mm en de 1.25 mm. . Het is natuurlijk even opletten wat de x- hoogte is en zo, maar ik ben wel heel blij met deze blokken. O ja, en ik heb natuurlijk gekozen voor de schuine hulplijnen onder een hoek van 55 graden.
Het enige wat ik mis in deze blokken zijn die extra 55 graden hulplijntjes van jouw werkboek. Dat is echt wel jammer, want die bieden juist zoveel houvast voor een beginner.
Hoe dan ook, het is prachtig papier en het vakantiegeld was net binnen, hihihi.
groetjes,
Marianne
Hi Marianne,
Wat fijn dat je geschikt papier hebt gevonden! Lijkt me een fijne oplossing nu je geen printer meer hebt 😉 En anders.. misschien kan je een keertje bij iemand anders wat laten printen of bij een printshop? Als je toch een paar pagina’s wil met de smallere hulplijnen 😉 Succes met oefenen!