Welk papier is geschikt voor kalligrafie?

Papier voor kalligrafie

Je hebt een mooie penhouder, een fijne nib en goede inkt. Maar dan… welk papier kies je? Het juiste papier kiezen voor kalligrafie is een van de belangrijkste dingen om fijn te kunnen schrijven!

Kan ik gewoon printpapier gebruiken?

Meestal niet. Vaak heeft printpapier een vrij ruw oppervlakte en zuigt het veel inkt op. Hierdoor glijd je inkt niet gemakkelijk over het papier en bloedt de inkt uit in de naden. Geen aanrader dus om mee te oefenen. Er bestaan echter ook wat meer kwalitatievere printpapier soorten die wel geschikt zijn. Een voorbeeld is het DCP laserprint papier van Clairefontaine. De 90 of 100 grams versie van dit papier zijn voor veel inkten prima om mee te oefenen. Je zult er waarschijnlijk niet de allerduunste haarlijnen op kunnen schrijven, maar voor het oefenen is het prima. Voor je portemonnee is het ook wel fijn 😉

Kwalitatief materiaal

Per inkt verschilt het vaak welk papier fijn is. Papier waar je echter altijd op kunt vertrouwen zijn de Clairefontaine Thriomp schrijfblokken en de Rhodia blokken. Deze blokken papier zijn super fijn voor het oefenen. Het papier van de Clairefontaine blokken scheur je er gemakkelijk uit. Handig als je het werkboek er op wilt printen bijvoorbeeld. Bij de blokken van Rhodia zit het papier er iets steviger in. Fijn als je al je werk bij elkaar wilt bewaren. Daarnaast zijn er veel verschillende uitvoeringen: met stipjes, strepen, hokjes, créme kleurig en wit papier. Voor ieder wat wils dus!

Stevig papier voor projecten

Wil je een naamkaartje of gedicht gaan schrijven? Dan komt dit beter tot zijn recht op zwaarder, dikker papier. Hiervoor is bristol papier heel geschikt, bijvoorbeeld die van Daler & Rowney of Canson. Kies papier van 250 of 300 grams voor een mooi, stevig resultaat!

Uiteindelijk zul je toch een paar papiersoorten even moeten uitproberen voor het beste resultaat 😉 Laat je mij weten of het lukt? Als je vragen hebt, stel ze gerust! Succes!

In de blog zijn sommige linkjes affiliate links. Dat betekent dat ik een klein percentage over de verkoop krijg, maar het kost jou niets extra’s! Op die manier help je mij om deze blogs te blijven schrijvenDankjewel alvast!