Linkshandig kalligraferen, zo doe je dat! – door Rosali

Help! Ik ben linkshandig, kan ik dan ook leren kalligraferen? En heb ik dan speciaal materiaal nodig als linkshandige? Wanneer je linkshandig bent, werken veel dingen vaak nét even anders. Gelukkig is dat bij spitse penpunt kalligrafie niet het geval! En nee, je hebt geen speciaal materiaal nodig. Rosali (van Rosali Kalligrafie) vertelt je hoe dat precies zit.

Hey, wie ben jij?

Hoi, mijn naam is Rosali Otterspeer, ik ben 27 jaar, getrouwd en inmiddels moeder van 2 jongetjes (4 en 1 jaar). Samen met ons gezin wonen en werken we op ons binnenvaartschip. In mijn vrije tijd ben ik graag bezig met kalligrafie. Het liefst met pen en papier, maar soms ook lekker op de bank met de iPad en Procreate. Kalligraferen is voor mij een moment van ontspanning en me-time. Maar wat hobbymatig begon, is inmiddels uitgegroeid naar een bedrijf in kalligrafiediensten. Met ‘Rosali Kalligrafie’ help ik o.a. bruidsparen aan gekalligrafeerde enveloppen, menukaarten, tafelschikking, huwelijksgeloften etc.

Hoe is kalligrafie op je pad gekomen?

Ik ben begonnen met kalligraferen in 2017, maar wel met een kleine omweg. Ik kocht namelijk een handlettering werkboek van Paperfuel in de boekenwinkel. Het leek mij leuk om zelf mooie quotes te kunnen schrijven voor aan een wandbord in huis. Toch kwam ik er al snel achter dat handletteren niet mijn ding was. Ik zag op instagram foto’s en filmpjes voorbij komen van kalligrafie. En dat vond ik zo fascinerend! Het liefst keek ik real-time video’s: lekker langzaam geschreven. Ik kon echt helemaal gefocust naar die ritmische bewegingen kijken, de vloeiende inkt en de nib die zowel dunne als dikke lijnen konden produceren. Dat wilde ik ook leren!

Hoe heb je leren kalligraferen?

Ik volgde een workshop moderne kalligrafie bij Kijk Kalligrafie, en kreeg er een starterskit met een speedball obliquepen bij (yes, had ik eindelijk ook zo’n schuine pen). Niet lang daarna ben ik overgegaan op Copperplate schrift, met behulp van de kalligrafiehandleiding (download) van Sorro.nl. Ik keek ook heel erg veel filmpjes op instagram en youtube. Dat vond ik nog het meest leerzaam, meekijken op de vingers van kalligrafen.
Flourishing leerde ik vorig jaar bij Studio Rosanne, want van alle Nederlandse kalligrafen die ik ken, blinkt Rosanne daar echt in uit. Dikke aanrader dus!

Ruim 3 jaar verder, is kalligraferen nog steeds mijn passie en ik ben dit jaar mijn bedrijf ‘Rosali Kalligrafie’ gestart.

Vond je het lastig om te leren kalligraferen?

Alle begin is moeilijk. Kalligraferen is niet iets wat je zonder inspanning onder de knie krijgt. Je moet namelijk leren hoe de lettervormen in elkaar steken, je (schrijf)materiaal leren kennen, en ‘muscle memory’ opbouwen, zodat je spieren de letters eigenlijk automatisch gaan maken.

Ik begon met moderne kalligrafie, maar persoonlijk vond ik dat te weinig ‘houvast’ geven in het begin. Ik had regels nodig die mij lieten zien wat goed was en wat fout ging. Copperplate kent wel strakke regels en basisvormen en daarom was deze stijl geschikter om mijn kalligrafie echt te verbeteren. 

Hoe kalligrafeer jij? Wat is je houding?

Omdat ik met moderne kalligrafie en de speedball obliquepen begon, had ik mezelf aangeleerd om deze op een linkshandige manier te gebruiken. Iets wat voor moderne kalligrafie best kan, wanneer je je letters rechtop schrijft, maar voor Copperplate was dit voor mij niet te doen. Ik kreeg kramp in mijn schouder, omdat ik mijn letters schuin wilde schrijven, maar niet met mijn hand door de inkt wilde gaan. Voor mij werkt een straight penhouder het beste. Op die manier blijft mijn hand onder mijn schrift op een manier die voor mij het meest natuurlijk aanvoelt. Ook mijn papier kan ik redelijk recht voor mij houden. Ik leg hem vaak wel iets schuin naar rechts, omdat ik met schrijven graag met mijn elleboog op de tafel rust. 

Wil je zien hoe je als linkshandige kan kalligraferen met oblique penhouder? Lees dan de blog van Dorenda!

Welk materiaal gebruik jij?

Je hebt als linkshandige niet per se ander materiaal nodig om te kalligraferen. Zoals ik al zei, een linkshandige obliquepen is juist niet aan te raden wanneer je Copperplate schrift wilt leren. Een straight penhouder is echt mijn favoriet.

Ik heb ook een rechtshandige obliquepen geprobeerd, iets wat ook veel linkshandige kalligrafen doen. Maar het lukt me niet om het me eigen te maken. Je draait je papier dan 90 graden en je kalligrafeert eigenlijk van boven naar beneden. Daarbij schrijf je je lettervormen dus gekanteld. Ik heb er moeite mee om dan te zien of ik de ‘shades’ goed begin en eindig. Mijn letters zien er ‘onderuit gezakt’ uit.

Flourishen daarentegen, is met een obliquepen wel heel erg fijn omdat het veel meer bewegingsvrijheid geeft. Mijn oplossing voor grote krullen is om ze er achteraf met een obliquepen aan te maken. 

Heb je tips voor andere linkshandigen die graag willen leren kalligraferen?

  • Gun jezelf de tijd om het te leren.
  • Probeer uit welk materiaal jij fijn vind om te gebruiken. Koop bijvoorbeeld een straight en een speedball obliquepen (gebruik hem rechtshandig). Ze kosten bij elkaar nog geen 10 euro. En geef ze beide evenveel kans.
  • Pas als je echt weet wat voor jou werkt, kun je een ‘mooie’ pen aanschaffen. Ik kocht in het begin een best dure handgemaakte, linkshandige obliquepen. Zonde, want ik schrijf er zelden meer mee!
  • Wanneer je snel kramp krijgt in je vingers met schrijven, kan het helpen om een lossere grip te krijgen door een dikke penhouder te gebruiken. Zelf gebruik ik een dikke rechte penhouder.

Wil je meer van Rosali volgen en zien hoe zij als linkshandige kalligrafeert? Bekijk dan eens haar website www.rosalikalligrafie.nl, of volg haar op Instagram @rosali.kalligrafie.

In het startpakket vind je alle benodigde materialen om direct met kalligrafie te beginnen. Voor rechts- én linkshandigen! De penhouder kun je namelijk op twee manieren gebruiken: als ‘gewone’ oblique penhouder én als rechte penhouder. Ideaal dus om als linkshandige uit te proberen wat jij fijn vindt! Bekijk de starterset.