Zo maak je zelf walnoot inkt

By far de allerfijnste inkt als je het mij vraag: walnoot inkt. Vooral om mee te oefenen, omdat de inkt geschikt is voor veel soorten papier, niet met dikke druppen van je pen komt (als je hem goed ‘schrijfklaar’ hebt gemaakt) en ook niet snel opdroogt aan je penpunt. Daardoor kun je lekker blijven doorschrijven, zonder je punt steeds schoon te moeten maken. En de warm bruine kleur die elke keer nét anders lijkt, vind ik prachtig. Kortom: een must have inkt voor je basis materialen dus!

Je vindt de walnoot inkt in het startpakket, maar je kunt hem ook zelf maken. Hoe leuk is dat! Heerlijk om thuis te doen nu de dagen weer korter en kouder worden. En je hebt niet veel nodig.

Zelf walnoot inkt maken kalligrafie

Nodig om walnoot inkt te maken

  • Omhulsel van walnoten (bolsters)
  • Een (oude) roestvrijstalen pan
  • (Oude) spatel
  • Kraanwater
  • Fijne zeef (panty kousjes)
  • Alcohol
  • Luchtdichte potjes
  • Plastic handschoenen
  • Eventueel: Arabisch gom

De omhulsels van walnoten vind je in het najaar (zo rond september-november) gewoon buiten in jouw buurt op de grond. Of misschien heb je zelf een boom in de achtertuin staan. Net als kastanjes zoeken vroeger, ga je nu op zoek naar een walnoot boom. Voor mooie, donkere inkt gebruik je het liefst vieze, zwarte (een beetje rottende) bolsters.

TIP: Plaats een oproepje in een Facebookgroep van jouw stad of dorp. Dit deed ik vorig jaar ook en binnen 2 uur had ik 5 locaties waar ik zo langs kon fietsen. En kon ik zelfs een hele zak ophalen bij iemand die er een in de tuin had! Gaat een stuk sneller dan zelf zoeken. In Zwolle vind je onder andere in de Goudsteeg een walnoot boom. Deze staat achter een hek, maar er vallen genoeg schillen op de grond waar je vanaf de buitenkant bij kan.

Koken

Het koken van de schillen kun je het beste in een oude pan doen. Ik moet zeggen dat mijn pan na een afwasje weer prima schoon werd, maar dat durf ik je niet te beloven. Ook is het minder smakelijk om er straks weer eten in te koken, nadat je het bruine prutje er in hebt gehad 😉

Je hebt niet veel walnoot omhulsels nodig voor veel inkt. Afhankelijk van hoe dik en donker je de inkt wil, maak je van een klein soeppannetje vol al snel 300ml inkt. Daar kun je super lang mee doen!

Hoe maak je de walnoot inkt?

Als je een zak vol omhulsels hebt, veeg je ze een beetje af om de meeste zand en vuil te verwijderen. Daarna doe je het in een pan en zet je ze nét onder water. Deksel er op en rustig laten koken. Zo laat je het voor ongeveer 1-2 uur zo staan. (Langer als je een mooie diepe kleur inkt wil.) Af en toe even doorroeren en de schillen goed onder water drukken. Eventueel test je tussendoor hoe donker de inkt is met een oude kwast. Hoe langer je het inkookt, hoe donkerder je inkt wordt. Je kunt het altijd later nog weer lichter maken met water, dus hoe donkerder, hoe beter.

Zelf walnoot inkt maken kalligrafie
Zelf walnoot inkt maken kalligrafie

Inkt zeven

Het lastigste werk begint nu: de inkt zeven. Als de inkt is afgekoeld, haal je eerst de grote stukken er uit met een spatel of lepel. Daarna zeef je de inkt goed met een heel fijne zeef. Span bijvoorbeeld een (oude) pantykous over een potje en laat de inkt er doorheen lopen. Of door een doek, of koffie filter. Je kunt dit eventueel een paar keer herhalen als je het idee hebt dat er nog veel ‘zinksel’ in de inkt zit. Een beetje prut op de bodem houd je altijd wel, dat is niet erg.

Genoeg gezeefd? Dan is het tijd om de inkt te testen! Dip je penpunt in de inkt en probeer hem uit op verschillend papier. Ben je nog niet tevreden met de kleur? Dan kun je er eventueel wat water bij doen (als je hem lichter wilt) of toch nog even inkoken zonder deksel op de pan (voor een donkerdere kleur).

Tevreden met je kleur inkt? Dan kun je er Arabisch gom doorheen doen. Dit is een bindmiddel. Hierdoor vloeit je inkt wat fijner, hecht het beter op je papier en bloedt het minder snel uit. Als je er veel gom doorheen doet, krijgt de inkt ook een klein glans laagje.

Inkt bewaren

Tot slot doe je er wat alcohol bij. Dat zorgt er voor dat je nog lang van je inkt kunt genieten, zonder dat deze bederft. Je hebt niet veel nodig. Op ongeveer 300 ml inkt is één eetlepel alcohol voldoende.

Bewaar de inkt in luchtdichte, schone potjes. Bijvoorbeeld kruidenpotjes van de Dille & Kamille. Zo kun je nog heel lang genieten van jouw eigen gemaakte inkt!

Tips

  • Doe altijd handschoenen en oude kleren aan bij het maken van de inkt! Vlekken krijg je moeilijk weg.
  • Zorg dat er geen kids of huisdieren in de buurt zijn. In de bolsters zitten namelijk agressieve stoffen!
  • Kook de bolsters zo dik mogelijk in, zodat je een mooie donkere inkt krijgt. Lichter maken met water kan altijd nog.
  • In plaats van alcohol, kun je ook azijn en zeezout gebruiken om de inkt langer te bewaren (dit tast je penpunten wel meer aan).
  • Zorg dat je de potjes ook goed schoonmaakt (uitkoken) voordat je ze gebruikt.
  • Je kunt ook de walnoten zelf gebruiken voor inkt, maar dat geeft een minder diepe kleur.


Heb jij ook zelf inkt gemaakt? Leuk als je een foto stuurt, of tag mij op social media met @studiorosanne.