Hoe en waarom begon ik Studio Rosanne?

Regelmatig krijg ik de vraag waarom ik mijn eigen onderneming ben begonnen en hoe ik dat heb gedaan. Denk je er ook over na om je eigen bedrijf te beginnen? Ben je al begonnen of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat mijn pad is geweest? Ik neem je mee op mijn reis!

Ondernemen of in loondienst?

Drie jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ondernemen zó leuk zou vinden. Toen ik net afgestudeerd was als grafisch vormgever wilde ik helemaal geen eigen bedrijf beginnen. Het leek mij veel fijner om voor een bedrijf te werken, collega’s te hebben en me geen zorgen hoeven maken over of ik wel opdrachten zou krijgen oid. Ik denk achteraf dat het vooral angst was. Vanuit mijn gezin heb ik nooit veel meegekregen over ondernemen. Het was voor mij daardoor heel logisch om ‘gewoon’ te gaan studeren en een baan te zoeken.

Een baan voelde veel veiliger en gemakkelijk dan een eigen bedrijf beginnen. Maar niets is minder waar! Het was juist erg lastig om destijds een baan te vinden als grafisch vormgever. Wanneer ik solliciteerde, deed ik dat samen met nog zeker 200 andere enthousiastelingen. Je kunt het vast wel raden…. ik werd niet eens op gesprek uitgenodigd. Uiteindelijk bleek in loondienst gaan dus helemaal niet zo gemakkelijk.

De eerste workshop kalligrafie

Rond diezelfde tijd, drie jaar geleden, werd ik steeds enthousiaster over lettering en kalligrafie. Eerst deed ik dat vooral hobbymatig, maar al vrij snel kwam daar verandering in door een event dat ik aan het organiseren was. Door mijn oud-klasgenoten werd ik gevraagd om mee te helpen bij het organiseren van een tof event waarbij we mensen wilden helpen hun passie, hun vuur te vinden. Het programma bestond uit een aantal lezingen en allerlei workshops. Een kalligrafieworkshop was daar één van. Deze zou eerst door iemand anders gegeven worden, maar helaas zei ze af. Hierdoor zouden we een gat in het programma krijgen. En daar was mijn kans! Het leek mij onwijs tof om die workshop te gaan geven! En zo gezegd, zo gedaan.

Leren kalligraferen Studio Rosanne kalligrafie workshop

Ik kocht wat materialen, maakte een paar werkbladen en gaf mijn eerste workshop. Het was alles behalve perfect. Zoveel ervaring had ik nog niet in kalligrafie, dus ik kon het nog niet heel geweldig. Maar was het leuk? Zeker weten. Ik was ontzettend enthousiast en de deelnemers vonden het ook super leuk om te doen. En daar gaat het om! Door het event was ook bij mij een vlammetje aangegaan: het lesgeven in kalligrafie werd mijn passie!

Thuisgekomen dacht ik na over een naam voor mijn bedrijf en een paar dagen later schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel! Of ik toen echt ondernemer wilde worden? Nee, eerlijk gezegd dacht ik er nog steeds niet zo over na. Het leek mij tof om workshops te gaan geven en een kleine webshop te beginnen, maar echt ondernemer? Nee zo voelde ik mij nog niet echt. In mijn achterhoofd zat nog steeds een baan in loondienst.

Studio Rosanne kalligrafie leren

Foto: een paar maanden nadat ik mijn eigen bedrijf was begonnen en alles nog vanuit huis deed!

Toch in loondienst

Toen ik in 2016/2017 in een lichte depressie terecht kwam, dacht ik veel na over mijn bedrijf. Was dit nou wel wat ik wilde? Ging ik dit de rest van mijn leven doen? Het ondernemen ging absoluut niet gemakkelijk. Ik werkte 60-70 uur per week en was daar nog trots op ook. Ik vertelde mijzelf dat ik hard moest werken om genoeg te kunnen verdienen, maar al die uren loonden zich alleen maar uit in vermoeidheid en negatieve emoties. Toen ik in de zomer van 2017 ineens werd opgebeld door een uitzendbureau voelde dat als een uitkomst. Een parttime baan als grafisch vormgever heeft mij een heleboel rust en ruimte gegeven. Ruimte om na te denken wat ik nu precies wil, met mijzelf en mijn bedrijf.

In hart en nieren

Het grappige is eigenlijk dat sinds ik in loondienst zit, eigenlijk alleen nog maar meer van het ondernemen ben gaan houden. In eerste instantie dacht ik dat Studio Rosanne langzaam ‘uit’ zou gaan. Het heeft twee maanden op een laag pitje gestaan maar daarna krijg ik weer zoveel zin om aan de slag te gaan! Stoppen met Studio Rosanne was opeens écht geen optie meer. Mijn drive om te ondernemen werd duidelijker dan ooit. En dus zei ik mijn baan in oktober 2018 op om weer volop voor Studio Rosanne bezig te kunnen gaan!

Practice what you preach

Een bekende quote: Practise what you preach. Maar hij is ook zo ontzettend waar! Alles wat ik vertel met mijn bedrijf heb ik eigenlijk zelf net zo hard nodig. Tijd voor mijzelf, tijd om tot rust te komen. Uit de dagelijkse rush, weg van alle prikkelingen van buitenaf. Dat betekent kalligrafie voor mij. Maar het ook écht elke dag doen? Dat blijft ook een leerweg voor mij. En ook in het ondernemen valt nog zoveel te ontdekken! Dat is juist wat het zo onwijs leuk maakt. Ik zie het echt als een soort spel. Ontdekken wat ik leuk vind om te doen, wat werkt, wat anderen tof vinden om te lezen, etc. In kalligrafie kan ik ook altijd nieuwe dingen ontdekken en leren, maar in het ondernemerschap net zo. Het leven is zo één grote school! En als je jezelf ergens in leert kennen, dan is het wel in het ondernemerschap 😉

Meer horen? Ik nam er ook een podcast over op!

Luister in iTunes/podcast app (IOS)
Luister op Spotify
Luister op Google Podcasts