Kalligrafie is zoveel meer dan ‘mooi schrijven’

Kalligrafie, the beauty of writing, ook wel de kunst van het schoonschrijven genoemd. Maar eigenlijk doen deze omschrijvingen uit het woordenboek veel te kort. Kalligraferen brengt mij zoveel meer! Me-time, uitdaging, een uitlaadklep, creativiteit en leuke contacten. Benieuwd hoe dan? Ik ga het je vertellen!

Even een momentje voor mijzelf

Het is steeds meer de norm aan het worden om altijd maar bereikbaar te zijn. Om altijd sociaal te zijn. Om hard te werken. Herken je dat? Terwijl het ook zo belangrijk is om op jezelf te letten! Als je er altijd voor iedereen wil en moet zijn, vergeet je soms jezelf even op te laden. En hoe kun je er nu zijn voor anderen als je zelf helemaal geen energie meer hebt? Als je ‘op’ bent? Juist.. niet dus. Zelf ben ik er jaren lang ingetrapt. Altijd anderen op nummer 1, mijzelf wegcijferen en altijd maar geven geven geven. Maar op een bepaald moment had ik niks meer te geven. En daar heb ik keihard van geleerd. Zeker als introvert ben ik mij er meer bewust van dan ooit dat ik ook veel tijd voor mijzelf nodig heb om op te laden, zodat ik er weer kan zijn voor anderen. Kalligraferen is dan echt ‘mijn’ moment. Het is ‘mijn’ dingetje. Niemand die zich bemoeid met wat ik aan het doen ben. Alleen ik, pen, papier en inkt. Heerlijk!

Leren kalligraferen

Dare yourself!

Wanneer heb jij iets nieuws geleerd? Ik leer het liefst elke dag! En dat kan in kalligrafie. Er is zo ontzettend veel te ontdekken in kalligrafie, dat ik echt nooit verveeld raak. Alleen al in de stijl Copperplate kun je zoveel kanten op. Als je de basistechniek onder de knie hebt kun je bijvoorbeeld met krullen en versiersels nog weer alle kanten op. Elke dag kom ik weer nieuwe dingen tegen die ik kan uitproberen. Zo ben ik continu op zoek naar mijn eigen stijl. En die veranderd ook nog steeds! Toen ik net met kalligrafie begon, drie jaar geleden, vond ik alleen Moderne kalligrafie mooi. Niet zoveel regels en lekker eigenwijs. Totdat ik mij steeds meer ging verdiepen in de geschiedenis erachter. Opeens kreeg ik ook waardering voor de oudere stijlen waar juist veel techniek in zit. Ondertussen heb ik het Copperplate kalligrafie echt mijn eigen gemaakt, maar ben ik nog steeds elke dag nieuwe stijlen aan het ontdekken en leren! Je hebt dus super veel groei mogelijkheden en kan er echt je eigen ding in kwijt. Daarom raak ik nooit uitgekeken op kalligrafie.

Je bent niet alleen

Ben jij er klaar voor om in de wereld van kalligrafie te stappen? Er staat je zoveel tofs te wachten! Alleen al op Instagram zit een ware ‘calligraphy community’. Zoek bijvoorbeeld maar eens op de hashtag #copperplate of #calligraphyvideo. Je zult verstelt staan van hoeveel mensen over de hele wereld aan het kalligraferen zijn! Zo doe ik super veel inspiratie op van Instagram en heb ik ook veel nieuwe mensen leren kennen. Het eerste anderhalf jaar dat ik kalligrafeerde heb ik het heel veel alleen gedaan. Ik kende niemand persoonlijk die het ook deed. En ik ging ook alles maar wat in mijn eentje uitzoeken. Terwijl dat helemaal niet nodig is! Uiteindelijk durfde ik de stap te zetten om mensen persoonlijk aan te spreken op Instagram en ben ik naar een georganiseerde meet-up gegaan. En nu zou ik niet anders meer willen. Het maakt het zoveel leuker om tips en tricks te kunnen delen met anderen. En dat gun ik jouw ook! Daarom organiseer ik ongeveer eens in de twee maanden een meet-up. Hou de site in de gaten als je het tof lijkt om er ook een keer bij te zijn!

Ook leren kalligraferen? Ga GRATIS aan de slag met het werkboek!

Schrijf je in voor tips & ontvang het werkboek gratis!

* verplicht