Leren kalligraferen: zo begin je

Wil jij leren kalligraferen? Of ben je net begonnen en lukt het schrijven nog niet helemaal? Kalligrafie is een ideale hobby. Je kunt er prachtige dingen mee maken, je kunt heel veel kanten op en het kan heerlijk rustgevend zijn. Echt even een momentje voor jezelf. Maar als het nog niet helemaal lukt om mooie letters op papier te krijgen, kan het wat frustrerend zijn. Daarom laat ik je graag zien hoe je goed kunt beginnen met de techniek, geef ik je tips over materialen en vertel ik hoe je kunt beginnen met potlood. Zo krijg jij straks de letters in vloeiende lijnen op papier!

Kalligrafie basisvormen

Om mooie, sierlijke letters op je papier te krijgen, is een goede techniek het aller belangrijkste. Je kunt nog zo goed materiaal hebben, de mooiste kleur inkt, het fijnste papier… Maar als je niet goed weet hoe het materiaal werkt en hoe Copperplate kalligrafie is opgebouwd, komt je niet ver. Daarom leg ik je graag de basis uit. De basis van Copperplate en moderne kalligrafie zijn negen basisvormen. Vanuit deze vormen kun je het hele alfabet schrijven! Om ze goed te oefenen, heb ik een gratis werkboek voor je gemaakt. Die kun je hier vinden: GRATIS WERKBOEK

 

In de video hieronder laat ik je zien hoe je de basisvormen schrijft.

Goed kalligrafie materiaal is het halve werk

Hoewel ik persoonlijk een goede techniek het aller belangrijkste vind, is goed materiaal ook onmisbaar. Wanneer je de verkeerde inkt gebruikt of geen fijn papier hebt, komt er ook niet veel van je kalligrafie terecht. Maar wat is nu goed materiaal? Inmiddels zijn er een heleboel verschillende penpunten, inkten en papieren te vinden. Hoe weet je nu waar je mee moet beginnen?

Er is geen penpunt, houder of inkt waarmee je per sé moet beginnen. Allerlei materialen zijn geschikt en als je meerdere kalligrafen vraagt om hun favoriete materialen, dan zul je ook meerdere antwoorden krijgen. Iedereen ontwikkelt namelijk zijn/haar eigen stijl en voorkeur. Ook jij zult hierin je eigen voorkeur ontwikkelen. Wel kan ik je een aantal materialen aanraden. Na jaren ervaring en heel veel workshops en cursussen te hebben gegeven, weet ik inmiddels wat perfect is voor jou als beginner.

Penhouder

Om te starten met kalligrafie heb je niet veel nodig: pen, penpunt, papier en inkt. Bij het kiezen van een pen heb je keuze uit twee soorten: een rechte penhouder en een oblique (schuin). Vrijwel iedereen raad ik aan om met een oblique aan de slag te gaan, zowel linkshandigen als rechtshandigen. Toch is het fijn om even te kunnen proberen wat jou het beste ligt. De penhouder die in mijn starterset zit is daarom ideaal: je kunt hem zowel recht als schuin gebruiken.

Penpunt/nib

Als tweede heb je een penpunt nodig. Ook wel nib genoemd. Voor beginners raad ik de Zebra G of de Nikko G aan. Dit is een vrij stevige, niet heel flexibele punt, die gemakkelijk over je papier glijdt. Doordat hij wat steviger is, leer je de punt gemakkelijker te beheersen. Een flexibelere nib blijft namelijk sneller in je papier haken en het is moeilijker om zonder spetters te schrijven.

Inkt

Mijn all time favourite qua inkt is walnoot inkt. Voor beginners maar ook voor gevorderden. Deze mooie bruine inkt glijdt gemakkelijk van je punt, klontert niet en droogt niet snel aan je punt op. Hierdoor kun je heel lang doorschijven zonder dat je je punt tussendoor hoeft schoon te maken. Ook is deze inkt op waterbasis. Eventuele vlekken haal je gemakkelijk van je vingers of tafel af 😉 Een alternatief is sumi inkt. Dit is een diepzwarte inkt. Hij droogt wel wat sneller op, dus je zult je punt tussen het schrijven door ook af en toe schoon moeten maken. Maar verder is deze inkt ook een aanrader.

Papier

Als laatste heb je fijn papier nodig. Kies papier dat wat gladder is dan het standaard print papier. Clairefontaine en Rhodia zijn bijvoorbeeld merken die fijn papier hebben. Het is op een bepaalde manier geperst, waardoor je inkt niet uitloopt in de naden van het papier en je punt glijdt er gemakkelijk overheen.

Wil je alle goede materialen gemakkelijk in één keer in huis hebben? Dan is de starterset ideaal voor jou. Naast alle benodigde materialen zit er ook een werkboek bij met uitleg én instructie video’s. Zo leer je direct een goede techniek aan!

Liever eerst gratis aan de slag? Dan kun je ook beginnen met potlood!

Kalligraferen met potlood

Kalligraferen met potlood

Wil je eerst ontdekken of kalligrafie iets voor jou is, zonder gelijk materiaal aan te schaffen? Dat kan! De techniek van kalligrafie kun je namelijk ook oefenen met potlood. Het drukken en loslaten werkt precies hetzelfde! Om een mooi dik-dun effect te krijgen, gebruik je een potlood met een niet al te scherpe punt. Leg onder je oefenpapier nog wat extra papier of een tijdschrift, zodat je een beetje vering creëert. Voor de dunne lijnen glijdt je heel zachtjes over je papier. Probeer een zo dun en licht mogelijk lijntje te maken. Voor dikke lijnen druk je harder met je potlood op het papier. Het loslaten en drukken kun je goed oefenen in het gratis werkboek met basisvormen.

En hebben deze tips je een eindje op weg geholpen? Leuk als je hieronder een reactie achterlaat!

Om je te helpen bij het leren van kalligrafie heb ik een heleboel tips en een gratis werkboek voor je klaar staan! In het gratis werkboek leg ik je de basis uit en kun je aan de slag met de 9+1 basisvormen. Met deze tips en oefeningen leer je direct een goede techniek aan en heb je veel plezier van het kalligraferen. Dus waar wacht je nog op?!