Zo begin je met flourishing – deel 4

Al die mooie krullen en versieringen bij je kalligrafie maken kalligraferen een waar feest! Maar hoe begin je er nu mee? Hoe zorg je er voor dat je krullen mooi en soepel zijn? Als je eenmaal in de wereld van flourishing stapt, kan het wat overweldigend zijn. Al die verschillende krullen… hoe maak je ze, hoe weet je nu of een krul mooi is of niet? Welke regels zijn er? Je hebt misschien al wat geprobeerd, maar het lukt nog niet helemaal. Waar ligt dat nou aan? Ik neem je stap voor stap mee, zodat jij jouw kalligrafie nog mooier kan maken.

Lees hier deel 1 – De gemakkelijkste krul
Lees hier deel 2 – Krullen aan het einde
Lees hier deel 3 – Kapitalen

Psst wil je gemakkelijk de basisstappen leren? Check dan deze speciale Flourishing workshop!

Mini workshop flourishing kalligrafie

Last but not least: mooie versieringen maken bij je krullen!

Maak jouw kalligrafie en krullen helemaal af met kleine illustraties! Gewoon ‘strak’ Copperplate kalligrafie kan in zijn minimalisme heel vaak super mooi zijn. Op menukaarten, naamkaartjes, etc. Maar af en toe is het ook leuk om uit te pakken en nét iets extra’s aan je kalligrafie toe te voegen. In ‘Zo begin je met flourishing deel 1-3‘ heb ik je laten zien hoe je laagdrempelig met de eerste krullen begint én kun je direct aan de slag met de gratis werkbladen. In dit 4e en laatste deel voegen we nog wat extra’s toe: illustraties! Ook zonder fantastische tekenskills kan jij mooie bloemen toevoegen aan jouw kalligrafie. Ik neem je stap voor stap mee!

Flower blossoms for its own joy kalligrafie

In 5 simpele stappen mooie roosjes tekenen

Met je kalligrafiepen kan je niet alleen mooie kalligrafie schrijven, maar ook heel leuk tekenen! Doordat je de ene lijn wat dikker zet dan de andere, krijg je heel snel mooie diepte in je illustraties. En illustreren met je kalligrafiepen kan al heel gemakkelijk. Ik neem je in 5 stappen mee hoe je mooie roosjes maakt voor bijvoorbeeld een naamkaartje. Om te beginnen schets je een naam met een mooie grote krul aan het begin en op het einde. Vind je dat nog lastig? Gebruik dan dit gratis voorbeeldblad! En bepaal waar jij de roosjes wilt maken. Schets hiervoor rondjes. (zie voorbeeld hieronder)

Flourishing voorbeelden kalligrafie
Flourising schets kalligrafie stap a

Stap 1 – De roosjes

Maak in elk rondje een roosje. Je begint met een kleine ovaal waar je 3 blaadjes omheen tekent. Zorg dat de blaadjes elkaar overlappen. Daarna teken je er nog 3 blaadjes omheen. Begin in het midden van de binnenste blaadjes en laat ze elkaar overlappen. Tot slot kun je er nog een laag blaadjes omheen doen met 3-5 blaadjes. Je zou hem zo steeds groter kunnen maken. Net zo groot als jij wil. Maar ik houd het graag simpel. Dus 3 lagen blaadjes is vaak genoeg!

Flourishing illustraties kalligrafie stap 1 roosjes

Stap 2 – Diepte

Voeg dat wat diepte in de roosjes toe door kleine lijnen te zetten. Vanuit het midden bij (bijna) elk blaadje een paar en langs wat grotere blaadjes, zodat het lijkt alsof deze wat gevouwen is. Zorg dat je altijd een lichte buiging in je lijnen hebt, C of S vormig. Zo creëer je realistische diepte.

Flourishing illustraties kalligrafie stap 2 diepte

Stap 3 – Blaadjes

Maak de roosjes af met wat takjes en blaadjes. Net zoveel als jij mooi vindt. Kijk voor wat variatie of je twee soorten blaadjes/takjes kan maken. Zo wordt het net wat speelser. Tip: maak op twee plekken de roosjes, aan het begin en aan het einde van je naamkaartje. Zo blijft het mooi in evenwicht. Maak ze allebei net wat anders, bijvoorbeeld aan de ene kant 2 en andere kant 3 roosjes voor een mooi effect.

Flourishing illustraties kalligrafie stap 3 blaadjes

Krullen kalligraferen

Als je er voor kiest om de roosjes IN de krullen te maken, dan teken je die eerst met je pen. Daarna maak je pas de rest van de tekst af. Zo weet je precies waar je moet stoppen met de lijn. En komt je naamkaartje er ongeveer zo uit te zien:

Flourishing naam krullen kalligrafie illustraties

Je kan er ook voor kiezen om de illustraties tegen de krullen aan te maken, zoals ik deed voor het nieuwjaarskaartje in 2019! Als je dat doet, dan kan je wél eerst de tekst kalligraferen en de bloemetjes later toevoegen.

Leuk als je jouw oefeningen met ons deelt via Instagram (tag @studiorosanne) en upload jouw kalligrafie in de Facebookgroep – kalligraferen kun je leren. Ik kijk er naar uit om daar jouw kalligrafie te zien!

Wil jij meer leren over de techniek van mooie krullen maken? Leren hoe je élk woord letter en zin mooi kan aankleden met krullen en versieringen? Check dan deze speciale Flourishing workshop!