Wat heb je nodig voor kalligrafie?

Wil je starten met kalligrafie, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Welke materialen heb je nodig, wat zijn de verschillen tussen al die nibs en inkten en welk papier is geschikt? Als je eenmaal de wereld van kalligrafie instapt, kunnen al die keuzes best lastig zijn. Graag help ik je een eindje op weg om tussen al die bomen het bos te zien.

Basismaterialen kalligrafie

Allereerst heb je een aantal basismaterialen nodig om te kunnen kalligraferen. Dat zijn een pen (penpunt en penhouder), inkt en papier. Al deze materialen plus een handig werkboek én uitleg vind je in de starterset. Met deze handige set heb je alle goede materialen in één keer in huis.

Copperplate kalligrafie starterset Copperplate kalligrafie starterset

Penhouders

Penhouders vind je in allerlei soorten en maten. Het grootste verschil zit tussen een rechte penhouder of een schuine (oblique penhouder). Zowel voor linkshandigen als rechtshandigen zou ik een oblique penhouder aanbevelen. Met deze pen maak je gemakkelijker sierlijke bewegingen en krullen. Wil je precies weten wat het verschil is? In deze blog over penhouders leer je er meer over. In de starterset vind je een penhouder die je zowel recht als schuin kunt gebruiken. Zo kun jij zelf ontdekken wat je het fijnste vindt!

verschil handlettering en kalligrafie

Penpunten (nibs)

Het metalen pennetje wat je in de penhouder schuift, noem je een penpunt of nib. Nibs zijn er ook in een heleboel soorten en maten. Het is vooral belangrijk dat je eerst goed kijkt naar de verschillende soorten penpunten. Er bestaan namelijk nibs met een platte penpunt, spitse penpunt en een ronde punt. Voor Copperplate en moderne kalligrafie heb je een spitse, flexibele penpunt nodig. Deze punt/nib heeft twee scherpe tandjes die uit elkaar gaan zodra je er druk op uitoefent. Een platte penpunt is ook geschikt voor kalligrafie, maar voor andere stijlen, zoals Italic en Gotisch. Tussen spitse penpunten zit ook nog wat verschil. Dit verschil zit ‘m voornamelijk in de flexibiliteit: hoe gemakkelijk gaan de tandjes open en dicht. In deze blog laat ik je meer zien over het verschil tussen flexibiliteit van 5 penpunten. Begin je net met kalligrafie? Dan kan ik je de Zebra G of Nikko G nib heel erg aanraden. Deze is matig flexibel en heeft een wat rondere punt. Hierdoor glijdt hij gemakkelijk over je papier en heb je veel controle over je dikke en dunne lijnen.

Inkt

Om te kalligraferen heb je natuurlijk ook inkt nodig. Er bestaan de meest prachtige kleuren! Van diep rood tot oceaan blauw, van goud tot zilver. Je kunt het zo gek niet bedenken en het bestaat. Begin je net met kalligrafie? Pak dan eerst een basis inkt, zoals walnoot inkt of sumi inkt. Deze inkten zijn perfect om mee te beginnen en de techniek van kalligrafie goed onder de knie te krijgen. Ben je wat meer vertrouwd met kalligrafie? Dan kun je gaan experimenteren met het mengen van je eigen gouache inkt of je laten verleiden door de prachtige metallic kleuren Fine Tec.

Workshop kalligrafie copperplate modern

Papier geschikt voor kalligrafie

Als laatste heb je papier nodig. Gebruik voor kalligrafie niet zomaar het papier wat in je printer ligt. Dit papier is vaak te ruw. De inkt zal dan in de naden van het papier uitbloeden en je penpunt glijdt er niet lekker overheen. Wat gladder papier zal je kalligrafie skills veel goed doen. Bezuinig hier dus liever niet op! Welk papier is dan wel geschikt voor kalligrafie? Een van mijn favoriete merken is Rhodia. Zijn hebben fijne blokken papier gemaakt om in te oefenen. Zoals deze met stipjes. De subtiele stipjes geven je een beetje houvast maar leiden niet af van je eigen geschreven tekst.

Fijne aanvullingen

Naast de hoog nodige materialen is het ook fijn om de volgende aanvullingen in huis te halen voor kalligrafie. Een doos tissues is heel handig om op tafel te hebben staan. Hier maak maak je snel je penpunt schoon en droog. Wel maak ik het liefst mijn punten droog met een theedoek. Hierbij heb je minder snel kans dat er een vezeltje tussen de tandjes van de punt komt. Maar een tissue bij de hand hebben is altijd fijn (ook voor knoeien). Daarnaast zijn mengpotjes handig als je eigen potje inkt geen fijne opening heeft om te dippen. Ook kun je daar je eigen inkt in mengen (zoals gouache). Daarbij is Arabisch gom ook een fijne toevoeging. Dit kun je toevoegen aan je inkt als je het zelf gaat mengen, of om bestaande inkt fijner te maken. Het zorgt er voor dat de inkt minder snel uitbloedt, geeft een beetje glans en maakt de inkt wat ‘flexibeler’. Tot slot is een fles gedemineraliseerd water geen overbodige luxe. Hiermee kun je alle inkt verdunnen en mengen. Met kraanwater kan natuurlijk ook, maar daar wordt je inkt minder lang houdbaar van. Gedemineraliseerd water koop je gewoon in de supermarkt voor een paar cent. Dikke aanrader dus!

Als je de goede materialen hebt verzameld, dan is het goed en regelmatig oefenen op de juiste techniek. Meer over de techniek leren? Meld je aan voor tips en download het gratis werkboek!

Schrijf je in voor tips & tricks en ontvang het gratis werkboek

* verplicht


Ja, ik ontvang graag het:


Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over kalligrafie materialen? Laat gerust een berichtje achter!