Wat is het verschil tussen Copperplate en Spencerian kalligrafie?

Copperplate en Spencerian zijn twee verschillende kalligrafie stijlen die allebei met spitse penpunt worden geschreven. Op het eerste gezicht lijken ze veel op elkaar. Wat zijn nu precies de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee? Ik leg het je graag uit.

De geschiedenis van Copperplate en Spencerian

Het eerste verschil tussen de stijlen is te vinden in de oorsprong. Copperplate komt uit Engeland en is in de 17e eeuw ontstaan. Het stamt af van het Roundhand. Een stijl wat eigenlijk met een iets platte, flexibele penpunt werd geschreven. Door de komst van druktechnieken (met koperen platen) is hieruit Copperplate ontstaan dat we nu met spitse penpunt schrijven. Spencerian komt uit Amerika en is ontwikkeld door Platt Rogers Spencer in de 19e eeuw. Spencer wilde een stijl ontwikkelen die sneller te schrijven was dan Roundhand en ontwikkelde zo dit schoonschrift.

Spitse penpunt kalligrafie, dikke en dunne lijnen.

Beide stijlen worden met een spitse, flexibele penpunt geschreven. Hiermee kun je zowel dunne als dikke lijnen maken; dun door geen druk te zetten, dik bij meer druk. Heb je een penhouder met spitse penpunt (bijvoorbeeld de Zebra G, Leonardt 40 of Hunt 101) in huis? Dan kun je dus zowel in Copperplate als Spencerian stijl schrijven.

Verschil tussen Copperplate en Spencerian kalligrafie

Tussen de manier waarop je de schaduw (dikke lijn) schrijft zit wel verschil. Bij Copperplate zijn alle lijnen naar beneden dik. Hierdoor ontstaan consistente dikke lijnen. Bij Spencerian is dat niet zo. Allereerst zijn de schaduwen bij Spencerian veel korter. Bij de kleine letters lijkt de schaduw daarom op een soort diamantje. Ook mag je als schrijver zelf bepalen bij welke letters je schaduw plaatst. Kijk maar eens op het voorbeeld hierboven. Bij de letters i en t zie je goed het verschil. Bij Copperplate zijn de lijnen van boven naar beneden helemaal dik, bij Spencerian niet. In de i is de schaduw een stuk korter. Bij de t begin je heel even dik en ga je snel over naar dun.

De techniek van kalligrafie

Het meeste verschil tussen Copperplate en Spencerian zit hem in de techniek. Bij Copperplate líjken de letters aan elkaar geschreven, maar dat is het niet. Bij elke ‘basisstroke‘ til je je pen van het papier.

Meer leren over de ‘basisstrokes’ van Copperplate kalligrafie? Download hier het gratis werkboek.

Spencerian is een lopend schrift. De kleine letters kunnen bijna zonder penlift aan elkaar geschreven worden als je het ritme onder de knie hebt. Het cursief, verbonden schrift wat nu nog op de basisschool geleerd wordt, lijkt heel veel op Spencerian, maar dan zonder de schaduwen.

Schrijf helling

Tot slot zit er nog een klein verschil tussen de helling waarin de kalligrafie stijlen geschreven worden. Copperplate wordt in 54 of 55 graden geschreven, terwijl Spencerian in 52 graden geschreven wordt. Een klein verschil dat je met het blote oog niet zo snel zult zien.

Verschil Copperplate Spencerian kalligrafie  - helling

Hoe herken je het verschil?

Hoe herken je nu gemakkelijk het verschil tussen Copperplate en Spencerian? Het grootste verschil in het uiterlijk zit hem in de schaduwen van de kleine letters. Zie je veel consistente schaduwen als lange strepen? Dan is het Copperplate. Zie je her en der in de tekst een soort druppel of diamantje als schaduw? Dan is het Spencerian. Wanneer je de stijlen gaat schrijven, zul je het meeste verschil merken in de schrijftechniek en snelheid.

Copperplate vs Spencerian kalligrafie
Bovenaan Copperplate, onderaan Spencerian kalligrafie

Wil jij graag Copperplate kalligrafie leren? Kijk hier voor meer informatie