Tutorial: Koningsdag drills

Wil jij je kalligrafie skills verbeteren? Dan zijn ‘drills’ daar de perfecte manier voor. Dit zijn oefeningen met diverse vormen waardoor je je pen beter onder de knie krijgt. En omdat het bijna Koningsdag is… waarom niet een speciale King-editie! Zo wordt het oefenen van kalligrafie nog leuker.

Koningsdag kalligrafie drills

Basis drills

Deze basisoefeningen, ook wel drills genoemd, worden veel gebruikt om je hand op te warmen voor het echte schrijven én om je pen beter onder de knie te krijgen. Ze zijn heel ritmisch, waardoor je de techniek van dik en dun schrijven gemakkelijk onder de knie krijgt. Door deze in een vorm te gieten, kun je er gelijk een leuk ontwerp van maken!

Drills kalligrafie

Stap 1

Schets een kroon op een stevig kaartje. Ik gebruikte hier het Paint-On papier van Clairefontaine voor en sneed hier een A6 kaartje van. Probeer de potloodlijntjes dun te schetsen, zodat je het straks gemakkelijk kunt uitgummen. Verdeel de kroon in verschillende vlakken. Ik maakte bijvoorbeeld een extra rechthoek onderaan.

Koningsdag kalligrafie drills

Stap 2

Maak de spiraal vorm in de rondjes op de punten van de kroon. Ik heb voor wat meer speelsheid twee kleurtjes gekozen. Deze heb ik zelf gemengd van gouache (Royal Talens Extra Fine Quality).

Koningsdag kalligrafie drills

Stap 3

Dan gaan we over naar de ovalen, de tweede drill. Deze maak je in de linker en rechter punt van de troon. Draai je papier hiervoor wat bij. Een kwartslag naar links voor de linker punt, een kwartslag naar rechts voor de rechter punt.

Koningsdag kalligrafie drills

Stap 4

Wacht eventjes tot alles droog is voordat je verder gaat met de middelste punt. Alles goed droog? Leg je kaartje dan weer op z’n kant om de S-vormige drill in het midden te maken. En maak hem af met een golvende drill aan de onderkant.

Koningsdag kalligrafie drills

Schrijf er nog een leuke tekst onder en klaar! Wacht nog even een uurtje voordat je gaat gummen. Zeker gouache kan nog wat fragiel zijn als het net wel/niet goed droog is. Even wachten dus, gummen en af is je kaartje!

Koningsdag kalligrafie drills

Heb jij hem ook gemaakt? Leuk als je mij tagt op social media (@studiorosanne) of een fotootje stuurt via mail! Naar wie stuur jij zo’n leuk kaartje? Fijne Koningsdag!

Ben je benieuwd hoe je van gouache je eigen inkt kunt mengen? Daar leg ik je in deze blog alles over uit.

Kun je nog niet (zo goed) kalligraferen en wil je dat graag leren? Met mijn startpakket + mini cursus kun je vanuit huis leren kalligraferen!