Het verschil tussen de Leonardt Steno 40 en Brause 361 nib

De nibs (penpunten) Leonardt Steno 40 en Brause 361 lijken veel op elkaar. Ze zijn beide zo mooi blauw, hebben grote ‘schouders’ en zijn medium flexibel. Toch verschillen ze zeker wel van elkaar. In deze uitgebreide review laat ik je de overeenkomsten en verschillen zien.

Uiterlijk

Qua uiterlijk lijken de nibs veel op elkaar. Allereerst vallen ze op tussen andere nibs, omdat ze behoorlijk breed en blauw zijn. Beide nibs worden ook wel “Blue Pumpkin” genoemd. Toch kun je ze in één oogopslag uit elkaar houden. De Brause 361 heeft een langere body, iets smallere schouders, een kleiner luchtgat (vent hole) en glimt iets minder. De Leonardt Steno 40 heeft een soort ringetje in het midden en grotere uitsnedes in de schouders, waardoor hij iets flexibeler is.

Verschil brause 361 en leonardt steno 40

Haarlijnen

Beide nibs maken redelijk dunne haarlijnen (de dunste lijn die je kunt schrijven). Uit de Brause krijg ik nét ietsje dunnere haarlijnen dan uit de Leonardt. De punt van de Leonardt is scherper dan die van de Brause, waardoor je eigenlijk andersom zou verwachten. De Brause glijdt gemakkelijker over je papier, waardoor je haarlijnen ook meer ‘smooth’ zijn.

Verschil brause 361 en leonardt steno 40

Shades

Hier is vooral het verschil goed te merken. De Leonardt is iets flexibeler, wat er voor zorgt dat je dikkere shades krijgt (de dikste lijnen). Omdat de punten van de Leonardt scherper zijn, eindigen de shades ook wat strakker. In het Engels wordt dat ook wel ‘square your letters’ genoemd.

Inkt capaciteit

Ook hier is het verschil juist anders dan je zou verwachten. Ondanks dat de vent hole van de Leonardt groter is, houdt hij minder inkt vast. Natuurlijk speelt het ook mee dat je dikkere shades schrijft, waardoor de inkt sowieso sneller op is, maar de Brause schrijft opvallend langer door met één dip.

Verschil brause 361 en leonardt steno 40Conclusie

Mijn eigen favoriet is de Brause 361. Hij glijdt gemakkelijker over het papier en houd langer inkt vast, waardoor het ook voor beginners een aanrader is. Houd je toch van meer verschil in je hairlines en shades en wil je strakke letters? Dan moet je voor de Leonardt 40 gaan! Ook wanneer je gaat kalligraferen op wat ruwer papier (bijvoorbeeld aquarelpapier) dan kan ik de Leonardt 40 je het beste aanraden.

Heeft deze review jou kunnen helpen bij je keuze? Of heb je nog vragen/opmerkingen? Let me know!

BewarenBewaren

BewarenBewaren