Welk papier gebruik je voor kalligrafie?
Heb je last van inkt die uitbloedt op je papier? Wil je mooi, stevig papier gebruiken voor een project? Ben je op zoek naar iets goedkoper papier om op te oefenen? Al deze vragen beantwoord ik in de Q&A van deze week!
Soorten papier voor kalligrafie
Ben je al lekker aan het oefenen met schrijven, maar wil het niet helemaal lukken? Loopt de inkt uit op je papier? Misschien denk je dat dit aan je inkt ligt, maar vaak ligt het probleem juist bij het papier. Het is heel belangrijk om goed, kwalitatief papier te gebruiken. Op goed papier kun je namelijk nagenoeg alle inkten gebruiken. In deze video laat ik je zien welke oefenblokken ik gebruik, een optie op iets goedkoper papier en geef ik je twee voorbeelden voor stevig papier.
Materialen
De materialen die ik je in deze video laat zien, zijn allemaal online te koop. Hieronder vind je de links naar diverse webshops toe.
– Clairefontaine papier blok
– Rhodia Dot papierblok
– Clairefontaine DCP 120 grams (250 grams is ook mooi voor projecten, of deze kleurtjes)
– Bristol papier
– Clairefontaine Paint On 250 grams
Stel je vraag!
Heb jij ook een vraag? Ik vind het ontzettend leuk om je te helpen met het leren van kalligrafie. Kom je ergens niet helemaal uit en vind je geen antwoorden op de blog? Stel me gerust hieronder in de comments een vraag en wie weet maak ik wel een Q&A video voor jou!
Heb de oefenbladen nog niet uitgeprint.
Kan dit ook op ge-lacerd printpapier? Dit is ook vrij glad papier.
Bedankt voor de oefenbladen!
groetjes,Trijntje
Hi Trijntje,
ge-lacerd papier ken ik helaas niet. Of misschien bedoel je papier voor de laser printer? Dat is namelijk wel geschikt papier voor veel inkten. DCP papier is ook een papiersoort voor de laserprinter 😉
Hi Rosanne, meerdere keren ben ik begonnen met kalligrafie, maar moet eigenlijk altijd afhaken omdat alles steeds voor rechtshandigen wordt voorgedaan en uitgelegd. Helaas ben ik linkshandig en hoopte ik dat er deze keer ook dingen linkshandig zouden worden voorgedaan. Zien doet duizend keer meer voor mij, dan uitleg lezen.
Het is mij niet duidelijk hoe ik de letters(links) zonder “handveegvlekken” teken en toch in het ritme van naar beneden druk geven naar boven loslaten blijf?
Komen er ook video’s voor linkshandigen?
Dankjewel voor je reactie
Hi Micky,
Super leuk dat je aan de slag bent gegaan met kalligrafie! De reden waarom er niet veel voor linkshandigen is, is omdat de houding eigenlijk helemaal niet zo anders is als voor rechtshandigen. De basis blijft: de penpunt in de richting van je letters. Als enige draai je je papier net de andere kant op. Daar heb ik al een video over gemaakt! Die vind je in dit blog artikel: https://www.studiorosanne.nl/kalligrafiepen-houding/
hey Micky,
ik zit met net hetzelfde probleem.
en Rosanne
ik ga jou video zeker bekijken, misschien raak ik er dan ook een beetje wijzer uit 😉
groetjes
Nathalie
Yess zeker doen! En zorg dat je echt gaat inzoomen op de techniek. Dus hoe de pen staat ten opzichte van het papier, hoe je penpunt ONDER je letters staan (en je dus nooit met je hand door de inkt kan gaan), hoe de basisvormen zijn opgebouwd, etc. Dan is links niet anders dan rechts 😉
Hallo mevrouw,
Als ik vragen mag, doen mannen dit ook vaak of ben ik de eerste?
Mvg,
Co
Hi Co,
Leuk dat je het vraagt! Als ik kijk naar de deelnemers aan de cursus of workshops, is zo’n 90% dame. Dus je bent zeker niet de enige! Maar wel wat in de minderheid. Des te leuker dat je met kalligrafie bezig bent! Er zijn ook zeker heel goede kalligrafen man, zoals David – http://masgrimes.com en Paul http://pascribe.us
Hey! Ik ben op zoek naar papier om af te drukken dat geschikt is, dit Onder andere het werkboek en om oefenblaadhes te kopiëren.
Alvast bedankt
Hi Yannick,
Dat is afhankelijk van jouw eigen printer. Technisch gezien zou je allerlei papier door je printer kunnen doen. Die van mij werkt zelfs met 300 grams. Maar dat geldt niet voor elke printer. Zoals je in de video kunt zien, gaat het Clairefontaine papier gemakkelijk uit het blok. Handig dus als je het er juist wel uit wilt halen. En DCP papier is direct los papier, dus ook handig voor de printer!
Hi Maria,
In kalligrafie draai je nooit te pen tijdens het schrijven. Gezien je geen dunne lijn krijgt, denk ik dat je een brede penpunt hebt, ipv een spitse penpunt. Voor de stijl die je op mijn website ziet: Copperplate kalligrafie, heb je een spitse, flexibele penpunt nodig. Door de drukken krijg je een dikke lijn, zachtjes omhoog een dunne.
In deze video kan je dat bijvoorbeeld goed zien: https://www.studiorosanne.nl/verschillen-nibs-moderne-kalligrafie/
Als je mij persoonlijk een bericht wilt sturen, dan kun je bovenaan de website, via ‘contact’ dat doen 😉
Héél leuk om te doen die oefeningen ga ik éérst helemaal onder de knie krijgen , maar af en toe probeer ik natuurlijk wel een letter maar ik doe het nog niet zo gemakkelijk en mooi als jij , maar dat wil ik ook !!! mettertijd ga ik beter spullen kopen eerst maar flink oefenen en jouw filmpjes bekijken. heel veel dank dat je allemaal ter beschikking stelt
Mooi om te horen dat je zo enthousiast aan de slag bent! Hopelijk heb je nu al fijn materiaal waar je mee kan oefenen. Want dat is juist éérst nodig om een mooi resultaat te krijgen en goed te kunnen oefenen 😉 Naast natuurlijk de techniek leren.
Hoi Rosanne, ik ben op zoek naar zwart, dat bruinige papier en evt jadegroen en champagnekleurig papier om op te kalligraferen. Weet jij op welke kenmerken ik moet letten?
Ik heb de linkjes van je papier bekeken, maar daar zitten niet de kleuren bij die ik zoek. Groetjes Sharon en bedankt (voel geen haast om te antwoorden).
Hi Sharon,
Heb je de video over materialen al bekeken in de bonus module van de cursus? Die gaat specifiek in op papier en vooral de goede match met inkt. Als je bv gouache gebruikt, zijn veel meer papieren geschikt. Mooi stevig karton kan dan bijna altijd 😉 Stel je vraag ook gerust in de Facebook groepen. Wie weet heeft iemand een fijne shop gevonden!