Penpunt review: Zebra G versus Nikko G
Ze worden alom als dé penpunt (ofwel: nib) voor beginners aangeprezen: de Zebra G en de Nikko G. Zo op het eerste gezicht lijken ze behoorlijk op elkaar, maar tóch zit er wel verschil tussen beide penpunten. We hebben beide penpunten voor je getest en de overeenkomsten en verschillen in deze review op een rijtje gezet!
Uiterlijk
Als we de penpunten naast elkaar leggen, dan kun je een paar kleine verschillen ontdekken. Op de foto’s staan een Nikko G en een titanium Zebra G afgebeeld. De titanium uitvoering is exact hetzelfde als de reguliere stalen uitvoering van Zebra G, alleen de levensduur van de titanium versie is ongeveer viermaal langer dan die van de reguliere stalen versie.
De Nikko G penpunt is 3,7 mm en is daarmee 1 mm langer dan de Zebra G punt, die 3,6 mm is. Gebruik je een oblique penhouder, dan moet de Nikko G dus ook heel ietsje verder in de flens gedrukt worden om de penpunt in lijn te krijgen met het centrum van de pen.
Wanneer je de nibs aan de achterkant (binnenkant) bekijkt, kun je nog twee verschillen zien. De Nikko G is richting de punt heel ietsje smaller doordat hij iets meer naar binnen is gebogen. Een ander zichtbaar verschil is dat het reservoir (of: het oog) van Nikko G iets kleiner is dan die van de Zebra G.
Schaduwlijnen
Beide penpunten zijn medium flexibel. Om deze reden worden ze vaak ook voor beginners aanbevolen. Penpunten die een grotere flexibiliteit hebben, zoals Leonardt Principal EF of Hunt 101, openen sneller bij minimale druk waardoor het moeilijker is dunne haarlijnen te maken. Ook zijn flexibele nibs vaak wat scherper, waardoor ze in het papier blijven steken. Daar hebben zowel de Nikko G als de Zebra G veel minder last van! De Zebra G is heel iets flexibeler dan de Nikko G, maar op beide penpunten moet je redelijk wat druk uitoefenen om een schaduwlijn te maken. Het is dus vrij makkelijk om heel gecontroleerd een mooi verschil tussen dikke schaduwlijnen en dunne haarlijnen te krijgen.
De medium flexibiliteit is dus een voordeel van beide nibs, maar het kàn ook als nadeel gezien worden. Zoals gezegd is Nikko G heel iets stugger dan Zebra G. Wanneer je met Nikko G leert kalligraferen, kan het in de hand werken dat je ‘zwaar’ van hand wordt, ofwel dat je aanleert dat je veel druk op de penpunt uitoefent. Hierdoor wordt de overstap naar een andere, flexibelere nib vaak moeilijker. Bij Zebra G wordt dit risico als ietsje kleiner gezien.
Haarlijnen
Bij het testen van beide nibs valt verder op dat Zebra G nèt iets dunnere haarlijnen maakt dan Nikko G. Beide nibs voelen een klein beetje ‘krasserig’ aan op het papier, maar de Zebra G geeft dat gevoel ook nèt iets minder dan Nikko G. De verschillen zijn echt heel minimaal, en uiteraard is het ook afhankelijk van de papiersoort die je gebruikt en de lichtheid waarmee je de punt over het papier laat zweven.
Inkt capaciteit
Het reservoir (het oogje) van Zebra G is ietsje groter dan die van Nikko G, dus theoretisch gezien moet de Zebra G ook meer inkt kunnen vasthouden. We hebben dit in de praktijk getest. Beide nibs zijn vooraf op dezelfde wijze schoongemaakt en volledig in de inkt gedipt. Op de foto zie je het resultaat: de Zebra G houdt beduidend meer inkt vast, je kunt er een stukje meer mee schrijven dan met de Nikko G!
Samenvatting
Alhoewel beide penpunten qua uiterlijk op elkaar lijken, zijn er dus toch een paar kleine verschillen te vinden. Hieronder nog even kort op een rijtje:
Ik raad je aan om met de Zebra G te beginnen, maar probeer en ervaar ook zeker het verschil tussen de verschillende punten (en houd je in om er niet 20 te kopen ?)
Extra tip: kalligrafeer in het begin zoveel mogelijk met dezelfde penpunt, zodat je aan de flexibiliteit kan wennen en kan focussen op het maken van mooie vormen. Als je constant afwisselt tussen penpunten, is het lastiger om een mooi consistent ‘handschrift’ te krijgen.
Wil je de penpunten los bestellen? Dan help je mij heel erg door dat via deze linkjes te doen: Nikko G en een titanium Zebra G. Dit zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een klein percentage over de verkoop krijg, maar het kost jou niets extra’s! Op die manier help je mij om deze blogs te blijven schrijven. Dankjewel alvast!
Wat een leuk artikel Rosanne! Heel blij met je uitleg!
Dankjewel Dees, leuk om van je te horen!
fijne vergelijking ik heb de zebra G niet maar de Leonardt 40 wel
Hi Miriam,
Leuk dat je de Leonardt 40 hebt! Die is zoals aangegeven dus wel heel anders dan de Zebra of Nikko G 😉
Hoi,
Ik zou nog eens willen weten welk papier goed is voor kalligrafie.
Groetjes karin
Hi Karin,
Over papier heb ik ook een boel verschillende blogartikelen geschreven! Het is allereerst afhankelijk van waarvoor je het wil gebruiken. Alleen om te oefenen? Of voor een mooie kaart?
Hier lees je meer:
https://www.studiorosanne.nl/qa-2-welk-papier-gebruik-je-voor-kalligrafie/
https://www.studiorosanne.nl/welk-papier-is-geschikt-kalligrafie/
En in deze blog vind je alle informatie bij elkaar
https://www.studiorosanne.nl/wil-je-leren-kalligraferen-begin-hier
Dankjewel Rosanne de uitleg, de verschillen tussen deze 2 penpunten, de Zebra G Titanium en de Nikko G.
Vandaag voor het eerst met de titanium Zebra G penpunt geschreven.
Wat ben ik hier blij mee!! Echt voor mij een groot verschil. Maak nu veel mooiere dunne lijntjes en ook “van dun naar dik en naar dun” lukt mij nu waar ik blij van word.
Ik gaf vaak het papier de schuld ik hoop dat dat nu voorbij is.
groetjes van Bernarda.
hallo Rosanne
Begrijp ik het goed dat de penpunten alleen in setjes te bestellen zijn of kan ik deze ook per stuk bestellen?
Hi Marjolein,
Er zijn ook genoeg webshops die ze los aanbieden. Ideaal als je er een paar wil testen. Maar als je al weet dat een penpunt fijn is, dan kun je er beter meerdere bestellen, gezien ze niet eeuwig meegaan (+/- 20 schrijfuren).