Nynke: Daarom wilde ik leren kalligraferen!

Mijn hele leven heeft kalligrafie mij gefascineerd. Ik weet nog heel goed dat wij vroeger op het toilet een gedicht hadden hangen van Toon Hermans, die volledig in kalligrafie stijl door mijn moeder was uitgewerkt. Prachtig vond ik dat! Ik probeerde het wel eens na te doen, maar bakte er helemaal niets van. Wel ging ik een eigen ‘lettertype’ verzinnen en vond ik het heerlijk om mijn naam en die van anderen, op verschillende creatieve manieren te schrijven. Dit is er altijd wel een beetje ingebleven.

Kalligrafie workshop review Nynke - De werkende moeder

Schrijven met hartjes

Anderhalf jaar geleden begon ik met mijn Instagram account @schrijvenmethartjes. Een plek waar ik blogs, hersenspinsels, maar ook korte versjes deel. De korte versjes maakte ik altijd op in Canva, maar ik merkte al gauw dat ik dit anders wilde. Ik wist alleen niet precies hoe.

Ik begon met de versjes uit te schrijven en hierdoor kreeg ik het idee om te gaan brushletteren. Ik kocht een werkboek, brushpennen en ging aan de slag. Hoewel ik de techniek vrij snel door had, was dit niet de manier waarop ik mijn korte versjes wilde vast leggen. Ik vond de dunne lijnen van de brushpen nog steeds te dik en miste iets. 

Omdat er in het brushlettering werkboek dat ik had ook over een spitse penpunt werd gesproken, moest ik ineens denken aan de kalligrafiespullen van mijn moeder. Ik haalde deze op en ging gewoon aan de slag. Hoewel mijn eerste poging helemaal nergens op sloeg, werd het mij wel heel snel duidelijk dat ik de korte versjes op deze manier wilde gaan vorm geven. De dunne lijnen, het sierlijke wat je alleen al bereikt met zo’n dunne lijn…ja, dit moest het gaan worden. Kalligrafie kreeg direct mijn interesse.

Workshop kalligrafie Studio Rosanne

Workshop kalligrafie bij Rosanne

Rosanne was bij toeval op mijn online pad gekomen. Ik volgde haar nog niet zo lang op Instagram toen we aan de praat raakten. Al gauw besloot ik deel te nemen aan haar workshop en dit bleek voor mij een schot in de roos!

Ik vond de workshop van Rosanne namelijk een enorme toegevoegde waarde hebben. Ik leerde tijdens de workshop de juiste basis én techniek. Ik besefte mij wat ik dus al die tijd verkeerd had gedaan en ineens viel het kwartje. Wat ik ook fijn vond was dat Rosanne bij tijd en wijlen mijn techniek of houding verbeterde. Hierdoor wist ik dat ik met de juiste basis naar huis ging. Ik wist mijzelf te behoeden van het leeg kopen van De Inktpot en ging direct daarna lekker aan de slag thuis.

Workshop kalligrafie oefenen kalligraferen

En hoe nu verder …

En nu is het van belang dat ik blijf oefenen. Ik heb na de workshop een heleboel kaartjes gemaakt, maar weet wel dat ik hiervoor wel een stijl heb gebruikt die vrij modern en van mijzelf is. Wat natuurlijk niet erg is, maar ik wil graag de juiste basis beheersen. Daarom probeer ik toch elke week even een paar keer een momentje voor mijzelf te pakken om te oefenen. Heel erg vind ik dat overigens niet, want ik vind kalligraferen een enorm hoog ZEN gehalte hebben. Met een heerlijk rustig muziekje op de achtergrond, kan ik mij zo een uur vermaken. Ik kijk dan ook enorm uit naar de online cursus

Workshop kalligrafie lichtpuntjes

Nynke is naast haar ‘Schrijven met hartjes’ ook een nieuw avontuur gestart: De werkende moeder, waarin ze momlife tips en echte verhalen met je deelt. Ook in haar Instagram stories deelt ze de leukste en eerlijkste momenten uit haar leven. Super leuk en fijn om te volgen!