Wil jij leren kalligraferen? Stop met oefenen!

Ben je al een tijdje aan het oefenen met kalligrafie, maar merk je dat je geen stap verder komt? Rommel je voor je gevoel maar wat aan en ben je niet tevreden met je resultaat? Stop met oefenen, oefenen, oefenen!

Huh stoppen met oefenen? Ja je leest het goed! Om ergens goed in te worden, zeggen veel mensen dat je moet oefenen, oefenen en nog meer oefenen. En oké, voor een klein deel is dat waar. Maar wat we vergeten is dat alléén maar oefenen je meestal geen steek verder helpt.

Leren kalligraferen

Kalligrafie leren vs gitaar leren spelen

Kijk bijvoorbeeld eens naar gitaar leren spelen. Wanneer je alleen maar avonden achter elkaar wat aan je snaren tokkelt, leer je niet ineens hoe je je favoriete nummer speelt. Als je goed wilt leren spelen, dan koop je een boek of ga je op les. Of misschien kijk je heel veel YouTube filmpjes waar stap voor stap wordt uitgelegd hoe je je handen moet plaatsen, welke snaren en akkoorden je speelt en hoe het ritme in elkaar zit. Kortom, je gaat op zoek naar hoe het werkt.

Bij kalligrafie is dat precies hetzelfde. Door alleen maar te schrijven, schrijven, schrijven is de kans heel groot dat je vooral oefent op kramp krijgen. Je letters worden er niet spontaan mooier van. Wanneer je wilt leren kalligraferen, komen er een paar basisregels om de hoek kijken. Om te beginnen is het belangrijk dat je je pen op de juiste manier vasthoudt. In een hoek van ongeveer 45 graden met je papier en in de richting van je letters (55 graden bij Copperplate kalligrafie).

Copperplate kalligrafie houding

Oefenen met aandacht

Maar het allerbelangrijkste is: oefenen met aandacht. Aandacht voor wát je nu eigenlijk aan het doen bent. Vaak zijn we geneigd om bladen vol te schrijven met drills, basisvormen en letters. Ook ik heb in het begin tig A4tjes gevuld met één vorm, zonder er echt bij na te denken. Wanneer je dat zonder aandacht doet, is de kans groot dat je elke keer weer dezelfde fout maakt.

Hoe oefen je dan met aandacht? Dat doe je door echt te kijken naar wat je penpunt precies doet en hoe hij werkt. Door met aandacht te kijken naar de letters, de opbouw en daarin de basisvormen te zien. Zelfs die basisvormen bestaan weer uit verschillende stapjes. Kijk maar eens naar de letter a. Deze bestaat uit twee basisvormen: de oval en underturn. Alleen bij de oval gebeurt er al een heleboel: je begint dun, dan druk je de tandjes van je penpunt open en bijna direct laat je ook weer los om dun te eindigen. Letters schrijf je dus altijd stap voor stap, vorm voor vorm.

Leren kalligraferen techniek

Wanneer je in je hoofd weet hoé de vorm er uit hoort te zien, dán kun je meerdere keren oefenen om die zo strak mogelijk te krijgen. Dat kan door een A4tje vol te schrijven met één vorm, maar je leert ook een heleboel door ‘maar’ één regel van dezelfde vorm te kalligraferen en daarna door te gaan naar de volgende. Je spieren oefenen hoe dan ook op consistentie en elke vorm zal daardoor strakker worden. Het is dus niet nodig om uuuuuren te oefenen en 10-tallen pagina’s vol te schrijven met één vorm of letter. Dat zou het oefenen ook maar saai maken! Oefen liever een half uurtje per keer mét aandacht. Leer de basis van kalligrafie in je hoofd en je handen volgen dan vanzelf.

Kalligrafie leren op jouw manier

Wil jij mooi leren kalligraferen? Bedenk dan welke manier van leren het beste bij jou past. Houd je er van om alles zelf uit te zoeken? Dan zijn er online genoeg gratis filmpjes te vinden. Of je kunt bijvoorbeeld beginnen met het gratis werkboek over de basisvormen. Heb je nog geen (goed) materiaal? Dan is de kalligrafie starterset perfect om mee aan de slag te gaan. Wil je wat meer begeleiding en zeker weten dat je jezelf geen verkeerde dingen aanleert? Vind je het fijn om persoonlijke feedback te krijgen? Dan kun je kiezen voor een workshop of uitgebreide online cursus.

De manier waarop je het leert maakt niet heel veel uit. Uiteindelijk kan iedereen het leren. De ene manier gaat alleen wat sneller dan de andere. En zolang je maar oefent met aandacht, krijg jij die mooie letters uit je pen 😉