Hoe houd ik mijn kalligrafiepen goed vast?

Een goed begin is het halve werk zeggen we vaak. Bij kalligrafie heeft een goed begin te maken met een juiste houding van je pen, ten opzichte van je letters. Om het juiste effect van dikke en dunne lijnen te creëren, is een speciale houding nodig.

Lukt het je nog niet zo goed om gecontroleerd van dik naar dun te schrijven en andersom? Misschien houd je je pen dan iets verkeerd vast. Wanneer de nib niet in de goede stand staat ten opzichte van je letters en helling waarin deze staan, gaat het schrijven een stuk lastiger. Voor de mooiste letters vertel ik je daarom graag hoe je de pen hoort vast te houden.

Pak allereerst je penhouder vast in een voor jou fijne houding. Het maakt hierbij niet uit of je links- of rechtshandig bent en een rechte penhouder of oblique hebt.

Rechte penhouder

Heb je een rechte penhouder? Draai dan je papier net zo ver bij totdat je penhouder evenwijdig staat aan de richting van je schrift (bij Copperplate is dat bijvoorbeeld 55 graden). Als rechtshandige draai je het papier dus bij naar rechts. Ben je links? Dan kun je het papier waarschijnlijk bijna recht voor je houden.

Oblique penhouder

Schrijf je met een oblique penhouder? Dan staat de penpunt al in 55 graden van het Copperplate schrift. Je lijnt nu niet je penhouder aan de hulplijnen van het schrift, maar de penpunt. Als je met rechts kalligrafeert, betekent dit dat je het papier weer wat rechter voor je kunt houden. Als linkshandige draai je je papier bijna 90 graden. Dat is even wennen in het begin, maar geloof me, dit is echt de beste houding 🙂

In de video laat ik je duidelijk zien hoe je een rechte en oblique penhouder vasthoud, voor zowel links- als rechtshandigen! Kom je er na het zien van deze video toch nog niet helemaal uit? Stuur dan een berichtje en ik help je graag.

Deze video hoort bij het boek ‘Kalligraferen kun je leren!’ – bladzijde 38