Hoe maak je een kalligrafie penpunt schrijfklaar?
Je hebt net een nieuwe penpunt (nib) gekocht, maar het kalligraferen wil maar niet lukken. De inkt loopt er niet lekker van af en je krijgt grote dikke druppen. Na drie letters is je punt al weer leeg en tot frustratie stop je er maar mee. Herken je dit? Dan is de kans groot dat je vergeten bent om je kalligrafie penpunt schrijfklaar te maken. In deze blog vertel ik je over drie verschillende manieren waarop je dat kunt doen.
Penpunt schrijfklaar maken
Wanneer je een nieuwe punt koopt, kun je hier nog niet gelijk goed mee schrijven. Op je nib zit een dun, vettig beschermlaagje dat helpt tegen roesten. Heel handig voor in de winkel, maar niet tijdens het schrijven. De inkt blijft er door de vettigheid niet goed op zitten. Op de foto hieronder zie je dat de inkt zich als een dikke druppel verzameld. De penpunt moet dus eerst schrijfklaar gemaakt worden.
Er zijn verschillende technieken om je punt schrijfklaar te maken; met speeksel, afwasmiddel of in een aardappel [ja écht in een aardappel!]. Deze drie methodes heb ik voor jullie getest met de Zebra G kalligrafie nib. Hieronder lees je hoe het werkt en welke techniek de beste resultaten geeft.
Schoonmaken met afwasmiddel
Doe een beetje wasmiddel op een wattenstaafje of oude tandenborstel en smeer de punt goed in. Maak vooral de binnenkant (de holle kant) van je penpunt goed schoon. Je wil namelijk dat de inkt zich hier gaat verzamelen voor het schrijven. Na een minuutje boenen, spoel je de punt af en droog je hem voorzichtig met een theedoek. Probeer de penpunt vanaf nu alleen bij de body vast te houden. Pak de punt van je nib met een tissue of theedoek vast en duw hem in je penhouder. Doop hem in je inkt en kijk of deze zich mooi verdeeld over de achterkant van je penpunt. Blijft je nog steeds losse druppels zien? Herhaal dan nog een keer het schoonmaken. De ene kalligrafie punt heeft een vettiger laagje dan de andere.
Speeksel
Een andere, heel gemakkelijk manier om je nib schrijfklaar te makenis om hem even in je mond te stoppen. Dit gaat het beste als je eerst de punt in je penhouder doet. De penhouder is makkelijker vast te houden en je punt is dan direct vetvrij en klaar voor gebruikt. Stop het puntje van de nib ongeveer 30 seconden in je mond en raak de achterkant met je tong aan. Veeg hem daarna even droog met een tissue en schrijven maar! Je zult merken dat de inkt zich nu mooi verdeeld over de penpunt en er geleidelijk af loopt. Je speeksel zorgt er namelijk voor dat de inkt fijn van je punt afvloeit. Dit kun je ook altijd tussendoor nog eens herhalen als je merkt dat de inkt toch niet lekker van je pen afkomt.
Stop je penpunt in een aardappel
Deze techniek is niet alleen heel handig, maar ziet er ook nog eens grappig uit! Je prikt de tandjes van je nib in een rauwe aardappel en laat het zo voor ongeveer 5 minuutjes staan. Het vocht van de aardappel haalt het vettige laagje er vanaf. Spoel je punt voor gebruik nog eventjes af met water en maak hem droog met een doekje. Zorg er voor dat je de tandjes van de penpunt niet meer aanraakt met je handen!
Gebruik de aardappeltechniek alleen voor stevige penpunten, zoals de Zebra G. De wat fragielere nibs (zoals een Hunt 101) kunnen afbreken of verbuigen als je ze te hard in de aardappel duwt. Gebruik hier liever de techniek met afwasmiddel voor.
De punt door een vlammetje halen
Een andere methode die je wellicht al eens gehoord hebt, is om je penpunt snel door een vlammetje te halen. Ook dit zorgt er voor dat de inkt beter aan je punt blijft plakken. Het kan echter ook je nib heel snel aantasten door de hoge temperatuur waaraan je hem blootstelt. Deze techniek wordt ook sterk afgeraden door Manuscript, een bedrijf dat penpunten maakt. Niet doen dus! Kies liever een van de drie technieken die je hierboven hebt gelezen.
Resultaat
Zoals je op de foto hieronder ziet, gaat het schrijven met een nieuwe penpunt een stuk beter als je hem schrijfklaar maakt. Alle drie technieken halen het vettige beschermlaagje van je punt en zorgen er voor dat het schrijven een stuk beter gaat. Je kunt veel langer doorschrijven met 1x dippen en de inkt vloeit veel gecontroleerder van je punt. In de foto hieronder zie je van boven naar beneden de resultaten van het schoonmaken met afwasmiddel, speeksel en in een aardappel. Deze laatste is toch wel absoluut mijn favoriet! Zoals je kunt zien, geeft het de beste resultaten voor het schrijven. En nog een ander pluspunt: Je kunt heel veel penpunten tegelijk in de aardappel prikken!
Ik ben benieuwd welke techniek voor jou het beste werkt. Of misschien heb jij nog een andere goede techniek? Let me know!
In een vlam houden…zo is het vetlaafje meteen weg en kan de punt niet beschadigen
Aaah ja die ken ik ook! Het werkt inderdaad ook erg goed, maar ik vind het een beetje eng om te doen 🙂
Tine,
Graag reageer ik nogmaals op jouw antwoord. Wanneer je je nib door een vlammetje haalt, kan deze wél beschadigen. Je stelt de tanden bloot aan een hoge temperatuur, waardoor de tanden zich anders kunnen gedragen dan de bedoeling is. Wanneer je een nib hebt die iets te fragiel is voor een aardappel, dan zou ik adviseren om de punt een poosje in je mond te houden en goed met je speeksel te ontvetten.
Vriendelijke groet, Rosanne
Schoonmaken met tandpasta
Jes dat schijnt inderdaad ook goed te werken! Thanks!
Moet je dit elke keer dat je gaat schrijven doen of alleen bij een nieuwe nib?
Je hoeft dit alleen te doen bij een nieuwe nib. Het is een laagje wat er door de fabriek opgedaan wordt. Als je dit er eenmaal hebt afgehaald, dan blijft het er af 😉
Bedankt voor deze uitleg, ik kon deze nergens vinden, nu enorm mee geholpen! 🙂
Leuk om te horen Suzanne! Graag gedaan 😉
Hi Rosanne,
Ik ben de laatste tijd ook met diverse inkten aan het werk. Kun je me ook vertellen wat de beste manier is om je nib na gebruik schoon te maken.
Hartelijke groetjes,
Nicole XOXO
Hi Nicole,
Wat leuk dat je aan het experimenteren bent met diverse inkten! Hoe je je penpunt weer moet schoonmaken, hangt af van welke inkt je gebruikt. Bij een vriendelijke inkt op waterbasis is water alleen vaak voldoende. Is je inkt wat agressiever of wil je je penpunt even een goede schoonmaakbeurt geven, dan kun je met een kindertandenborstel en wat afwasmiddel aan de slag. Er bestaan ook speciale ‘nib cleaner’ goedjes, die wel handig zijn als je watervaste inkt gebruikt.
Liefs Rosanne
Ik had hier geen idee van. Wat ben ik toch weer blij en dankbaar met dit blog van je! Echt een aanrader!
Wat fijn om te horen Marion! Daar is de blog precies voor bedoelt 😉
Dit kan misschien wel eens verklaren waarom ik steeds problemen heb met losse penpunten voor kalligrafie. Als ik ze in een vulpen forceer gaat het soms beter, maar dan gaat er wel een deel van de flexibiliteit van punt verloren.
Super bedankt
Graag gedaan! Hopelijk lost het je probleem op 🙂
Dank voor deze uitleg, ik snap nu waarom het schrijven nooit helemaal lekker ging.
Ga deze technieken zeker uitproberen. 🙂
Hai Rosanne, wat ben ik blij met je uitleg! Ik heb werkelijk nooit begrepen waarom ik maar 1 letter kon schrijven en dan weer in de inkt moest dopen. Heb de boel 20 jaar geleden in de kast gesmeten maar ga het nu weer proberen! Ik heb nu goeie hoop, ?
Dank!