Kalligrafie lettervariaties – A

Het leukste aan kalligrafie is dat je de nooit uitgeleerd bent. Daarom ben ik er na drie jaar nog steeds niet op uitgekeken! Als je eenmaal de basis van Copperplate kalligrafie kent, kun je er namelijk op allerlei manieren meer je eigen stijl van maken. Hoe? Door je eigen variaties op letters te maken! Ik laat je zien hoe ik dat doe.

Learn the rules like a pro

Kalligrafie leer je bij mij eerst vanuit een stevige basis, met veel basisregels en een vast ritme. Waarom? Omdat het in het begin veel gemakkelijker is om een logisch stappenplan te volgen. Zo heb je duidelijke voorbeelden en leer je kalligrafie stapje voor stapje. Te beginnen bij de basisvormen. Copperplate kalligrafie is met haar vele basisregels en een duidelijk ritme daarom een ideale stijl om mee te beginnen.

Break them like an artist

Als je de basis van Copperplate kalligrafie onder de knie hebt ben je klaar om er een eigen twist aan te geven. Tenminste… dat is mijn mening 😉 Uiteindelijk vind ik het allerleukste aan kalligrafie dat je er ook mee kunt experimenteren en je eigen stijl er in kunt vinden. Eigenlijk bestaat er ook geen ‘officiële’ variant van Copperplate, want ook vroeger al gaf elke kalligraaf er z’n eigen draai aan. Daardoor kun je ook in de basis al wat verschillen tegenkomen. En dát is wat mij betreft echt creativiteit. Zoals Pablo Picasso heel mooi zei: “Learn the rules like a pro, so you can break them like an artist.” Echte creativiteit vind je in het loskomen van de regels. Dus ken je eenmaal de regels? Dan daag ik je graag uit om op zoek te gaan hoe je ze kunt breken en er tóch iets moois uit komt.

Vooral met de hoofdletters (kapitalen) van Copperplate kalligrafie kun je heel veel kanten op. Vanuit de basis letters maak je met krullen al snel nét een andere variatie. In de basis passen ze dan nog steeds in de Copperplate stijl, maar ze hebben een vleugje van je eigen creativiteit ;-). Op het voorbeeld hieronder zie je hoe ik eerst de basisletter wat slordig schrijf. De twee meest linkse letters A komen uit oude boeken. Hierop maak ik stapje voor stapje een kleine variatie.

Studio Rosanne Copperplate letter variatie A

Hoe maak je nog meer variaties? Door veel te schetsen, oefenen en uitproberen! In het begin keek ik naar veel voorbeelden op Instagram of Pinterest. Hier vind je echt de wereld aan kalligrafie voorbeelden! In mijn schetsblok maak ik dan een aantal lettervariaties na. Hierbij kijk ik goed naar de lijnen, hoe ze lopen en wat de basis is. Door verschillende krullen weer met elkaar te combineren creëer ik een eigen variatie. Bij de ene letter gaat dat wat gemakkelijker dan de andere. Soms schets ik wel 3 A4tjes vol voordat er een fijne variatie uitkomt en de andere keer vliegen ze uit mijn vingers. In de video hieronder kun je zien hoe ik dat schetsen doe!

Wil je deze variaties ook oefenen? Je kunt de lettervariaties A hier downloaden (schetsvariant).

Regelmatig maak ik een video met diverse lettervariaties. Die kun je hier op Instagram vinden.

En dit is een van mijn favoriete variaties van de letter A:

 

En… waar hou jij het meeste van? De strakke basisletters, of met een vleugje van jezelf?

Heb je de basis nog niet helemaal onder de knie? Ga lekker zelf thuis aan de slag met het startpakket of volg een beginnersworkshop!