5 redenen waarom ik gek ben op Kalligrafie

Ergens in mijn middelbare schooltijd heb ik voor het eerst een kroontjespen vastgehouden. Eerlijk gezegd heb ik geen idee meer waar voor, maar waarschijnlijk zal het iets van tekenen zijn geweest in plaats van schrijven. Toen had ik nooit kunnen bedenken dat ik nu, jaren later, bijna dagelijks een kroontjespen in mijn handen zou hebben. Kalligrafie heeft mij zó veel gebracht! In dit artikel vertel ik je de vijf redenen waarom ik zo gek ben op kalligrafie. Wie weet is het ook wel wat voor jou!

# 1 – Creatief bezig zijn geeft mij energie

Als kind deed ik allerlei creatieve en muzikale dingen. Tekenen, kleien, breien, scrapbooken, armbandjes maken, scooby doo, ik heb ruim 8 jaar dwarsfluit gespeeld en probeerde wat op mijn keyboard. Tot mijn leven steeds drukker werd met studie en een bijbaantje in de horeca. Tijdens mijn HBO opleiding ruilde ik het creatief bezig zijn met mijn vingers in voor creatief zijn achter de computer: Communicatie en Multimedia Design. Dat was een tijd prima. Maar toch begon het weer te kriebelen … Handlettering begon toen net een beetje op te komen, dit zag ik vaak in mijn omgeving. Bijvoorbeeld in Flow Magazine. Dit prikkelde mij om weer creatief bezig te zijn met mijn handen, ik kwam er achter dat ik dat eigenlijk enorm had gemist! Ik maakte een reflectieverslag voor mijn studie in allemaal quotes en sindsdien was ik weer hooked! Het geeft mij energie om creatief bezig te zijn met mijn handen, het zorgt voor een soort ontspanning die ik eigenlijk nergens anders in kan vinden.

Klassieke kalligrafie

Mijn eerste Kalligrafie! Naam geschreven door mijn docent … daaronder mijn poging van kapitalen(2012).

# 2 – Ik ben dol op mooie letters

Een van de redenen waarom ik tijdens mijn studie begon met kalligrafie, zijn de letters. Handlettering was ontzettend in opkomst en al die mooie letters vond ik toch wel interessant. Ik ging zelf met potlood en fineliner aan de slag en heb dus mijn reflectieverslag gehandletterd. Thuis oefende ik met veel plezier en wilde meer! Ik zocht naar boeken en filmpjes over materialen en technieken en kwam zo uit bij moderne kalligrafie. Hoewel handlettering al steeds meer opkwam, bleef kalligrafie nog een beetje achter. En omdat ik er zoveel plezier in vond, wilde ik het graag aan anderen leren. Samengevoegd met het grafisch vormgeven ontstond zo Studio Rosanne. Met kalligrafie kun je ook ontzettend toffe dingen maken. Een verjaardagskaart wordt extra persoonlijk als het in sierlijke letters en met mooie inkt geschreven is. Of wat dacht je van naamkaartjes bij een diner of aan een cadeau!

# 3 – Verschillende materialen geven verschillende resultaten

Toen mijn zoektocht begon naar de beste kalligrafie spullen, ging er een wereld voor mij open. Ik had geen idee dat er wel meer dan 100 verschillende nibs (penpunten), inkten en papiersoorten waren! Regelmatig werd ik er wanhopig van. Wat fijn papier was voor de ene inkt was vreselijk voor de andere. Was een nib de ene dag super fijn, de volgende dag kon ik ‘m wel uit het raam gooien. Maar gelukkig ontdekte ik ook een boel dingen. Zoals de beste potjes voor inkt, dat zijn dus gewoon inmaakpotjes van de Dille & Kamille! Het maakt mij blij om de fijnste kalligrafie spulletjes te verzamelen en om deze aan te bieden in mijn webshop. Dat maakt het kiezen voor jou een stuk makkelijker dan dat dit voor mij is geweest! Daarnaast blijft het leuk om met verschillende materialen te werken, omdat deze ook verschillende resultaten geven. Bijvoorbeeld de prachtige bronskleurige gouache verderop in dit artikel, die is toch om verliefd op te worden?! Als je de techniek en letters door hebt, kun je kalligrafie toepassen op ander materiaal. Zo kun je met krijtbordstiften ook sierlijke letters maken en de stroken naar beneden zelf dikker bijtekenen. Kortom, met kalligrafie kun je ontzettend veel kanten op.

# 4 – Het geeft mij een reden om vaker offline te zijn

Voor mij betekent kalligraferen even offline, creatief bezig zijn. Zeker in de tijd van social media, van alles digitaal, van altijd bereikbaar, biedt het mij een heerlijk tegengewicht. Ik heb het gevoel dat veel mensen vergeten zijn hoe fijn het is om iets met je handen te creëren. Om eens lekker te kliederen en iets nieuws te leren. Leren kinderen tegenwoordig eigenlijk nog breien op school?
Het oefenen van je kalligrafie kunsten kan ontzettend mindful zijn. Vooral het oefenen van de basisvormen en drills kunnen je helemaal zen maken. Geen druk om iets te creëren, maar gewoon lekker oefenen. Geen social media, geen telefoon, alleen jij met je papier, inkt en pen. Ook het kijken naar kalligrafie kan iets magisch zijn. Heb je ooit een filmpje gezien waarop je de inkt uit de nib ziet vloeien? Nee? Bekijk dan het filmpje van hieronder eens!

I’m in love! – Kun je verliefd zijn op inkt? Deze bronzen gouache loopt zo mooi van je nib af en geeft een prachtig, goud achtig resultaat ??

Een bericht gedeeld door Moderne kalligrafie & Ontwerp (@studiorosanne) op

# 5 – Er valt altijd iets nieuws te leren en te ontdekken

Na tientallen workshops in moderne kalligrafie gegeven te hebben voor meer dan 300 deelnemers ben ik anders naar kalligrafie gaan kijken. Toen ik Studio Rosanne begon, vond ik alleen moderne kalligrafie mooi. Copperplate vond ik maar te strak en de Gotische stijl zo zwaar. Nu ik zelf steeds verder kom in kalligrafie, doe ik grappig genoeg beetje bij beetje een stapje terug… in de tijd. Steeds meer leer ik die klassieke stijlen te waarderen. Zo kocht ik het boek ‘Mastering Copperplate Calligraphy‘ van Eleanor Winters en volgde ik een 5-uur(!) durende workshop in Bremen bij Federflug. Beide ontzettend aan te raden als je echt ondergedompeld wilt worden in Copperplate kalligrafie. En ja, zelfs die Gotische kalligrafie stijl is nu eigenlijk toch wel hartstikke mooi.

Ook enthousiast geworden over kalligrafie?

Yes! Ik inspireer anderen graag om ook creatief bezig te zijn. Kalligrafie kan intimiderend overkomen, maar het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Mijn geheim om snel en goed kalligrafie te leren? Begin bij het begin, met de juiste materialen. Oefen zo veel mogelijk eerst de basisvormen en doe veel oefeningen voordat je hele zinnen gaat kalligraferen. Waarschijnlijk vind je het veel leuker om gelijk iets te schrijven, maar je slaat een belangrijk stukje van de techniek over als je dat doet. Hoe beter je de basis begrijpt en beheerst hoe gemakkelijker je straks die letters uit je pen krijgt, in verschillende stijlen!

Ben jij klaar voor jouw eerste stappen in de wereld van creativiteit & kalligrafie? Go you! Met mijn gratis kalligrafie werkboek kun je de eerste stappen zetten en maak je gelijk een goed begin! Download m hier!