Kalligraferen op zwart papier

Kalligraferen op zwart papier

Kalligraferen op zwart papier kan ontzettend mooi zijn. Vooral metallic kleuren (gouden gouache of finetec bijvoorbeeld) spatten extra van dit papier af. Maar welk papier is geschikt om op te schoonschrijven?

Het was voor mijzelf ook nog een behoorlijke zoektocht om goed zwart papier te vinden. Papier dat stevig genoeg is voor een mooi (naam)kaartje bijvoorbeeld. Wat fijn is om op te schrijven en waarop de inkt niet alle kanten uitloopt. Maar ik heb twee papiersoorten voor je gevonden!

Inktjet/laserpapier

Allereerst heb ik een zwaar soort printpapier gevonden waar je op kunt kalligraferen. Printerpapier voor inktjet- en laserprinters. Bijvoorbeeld DCP papier is prima geschikt. In een eerdere blog vertelde ik je al dat 90 of 100 grams DCP papier fijn papier is om op te oefenen (die blog lees je hier). Maar dit soort printerpapier kent ook variaties in allerlei kleuren en aantal grams! Wil je bijvoorbeeld voor een kerstkaartje zwart papier gebruiken? Dan is de Trophée 210 grams van Clairefontaine daar prima geschikt voor. Het is fijn glad papier, waar je penpunt gemakkelijk overheen glijdt. Een nadeel is wel dat deze papiersoorten vaak alleen in een groot pak van 250 vel beschikbaar zijn. Maar misschien biedt een printshop bij jou in buurt ook kleinere pakketjes aan. Een voordeel van dit papier is dat het in ook nog veel meer kleuren verkrijgbaar is!

Black Pad fotokarton

Ander stevig zwart papier voor kalligrafie is Black Pad fotokarton, 300 grams. Dit papier is nog iets zwaarder en steviger dan het printerpapier. Daardoor is dit papier nog iets meer geschikt als je een enkel kaartje wilt maken. (Bij het printerpapier raad ik je aan om een dubbele kaart te vouwen voor extra stevigheid.) Een nadeel van dit papier is dat het vrij ruw is. Je kunt er zeker goed op kalligraferen, maar voor een beginner kan het iets meer uitdaging zijn. Een voordeel van dit blok is dat je het in een kleinere hoeveelheid kunt kopen. Er zitten 10 bladen in dit blok.

Kalligraferen op zwart papier

Dekkende inkt

Beide papiersoorten zijn getest met gouache van Royal Tales, Fine-tec en Bleed Proof White Dr. Ph. Martins. Al deze inktsoorten hebben de eigenschap dat ze als laagje op het papier blijven liggen en daardoor minder snel uitbloeden. Ook zit in deze inkten veel kleur/pigment waardoor het dekkend is op zwart papier. Kies dus een van deze drie inkten voor het beste resultaat! Meer weten over hoe je gouache mengt tot inkt? Lees de blog hier.

En voor welke combinatie ga jij?