Kalligraferen met goud: 3x gouden inkt

Kalligraferen gouden inkt

Inkt met een ‘gouden’ glans: je kalligrafie krijgt zo altijd een bijzondere uitstraling! Of je nu een verjaardagskaart kalligrafeert, een mooie quote, gedicht, óf voor de feestdagen heerlijk wilt uitpakken met een gouden glinstering. In deze blog vertel ik je meer over 3 soorten inkt waarmee je dit kunt doen: een aquarelverf, een kant-en-klare vloeibare inkt èn met gouache.

Coliro (Finetec) Pearlcolors – diverse goudtinten

Coliro Pearlcolors, ook wel Finetec genoemd, is een aquarelverf dat mica-pigmenten en arabische gom bevat. De mica zorgt voor een prachtige schittering en de arabische gom voor een goede hechting op het papier. Finetec is verkrijgbaar in een breed assortiment aan kleuren en paletten, waaronder een aantal verschillende goudtinten zoals Inca Gold, Tibet Gold, Gold Pearl en Arabic Gold. De inkt is niet watervast.  

Hoe gebruik je Finetec nu voor kalligraferen? Dat is makkelijker dan je denkt! Voeg met een pipetje een paar druppels water toe aan de kleur die je wilt gebruiken en wacht ongeveer 30 seconden zodat de pigmenten zacht worden. Vervolgens roer je het water met een klein penseeltje door de pigmenten tot een creme/melk-achtige substantie. Gebruik het penseeltje om je penpunt aan de achterzijde van de verf te voorzien (inclusief het oog/reservoir van je penpunt), en je bent klaar om te schrijven! In deze blog laat ik het je zien in een video.

Kalligraferen met finetec coliro pearlcolors goud

Als je voor het eerst met Finetec/Coliro gaat werken, kan het soms even zoeken zijn naar de goede inkt-substantie en gebruikswijze. Daarom nog een paar tips voor een prettig en probleemloos gebruik van deze prachtige inkten: 

  • Komt er weinig of geen inkt van je pen, dan is de kans groot dat je inkt nog net iets te dik is. Voeg een (of een paar) extra druppeltje(s) water toe, roer weer even en probeer het opnieuw.
  • Voeg tussen het kalligraferen door ook af en toe een druppeltje water toe. De verf dikt namelijk na een tijdje vanzelf weer wat in.
  • Is de inkt te dun waardoor het te snel van de pen afloopt? Laat het dan dus zo’n 5 à 10 minuutjes staan zodat de inkt weer een beetje is ingedikt. Check ook even of je penpunt wel goed ontvet is. Als de inkt als losse druppels op je punt blijft liggen, dan moet je je penpunt eerst nog schrijfklaar maken.
  • Maak je penpunt tussentijds regelmatig schoon met wat water en een vezelvrij doekje om de vastgekleefde mica-deeltjes weer van je penpunt te verwijderen. Doe je dit niet, dan vloeit de inkt op den duur niet meer goed van je pen.
Dr. Ph. Martins Iridescent Copperplate Gold kalligrafie inkt goud

Dr. Ph. Martins Iridescent Copperplate Gold

Dr. Ph. Martins Iridescent Copperplate Gold is een kant-en-klare vloeibare gouden inkt, waar je dus direct mee aan de slag kunt! De verf is lichtecht, watervast en dekt goed. Omdat deze inkt watervast is, is het perfect om enveloppen mee te kalligraferen.

Hoe gebruik je Dr. Ph. Martins Iridescent Copperplate Gold? Zoals gezegd: het is een kant-en-klare inkt, dus meteen klaar voor gebruik. Het enige dat je vooraf hoeft te doen, is het flesje even goed schudden om alle pigmentdeeltjes die naar beneden zijn gezakt weer goed te mengen. Het is een erg gebruiksvriendelijke inkt waarmee je direct probleemloos aan de slag kunt. 

Dr. Ph. Martins Iridescent Copperplate Gold kalligraferen schudden
Dr. Ph. Martins Iridescent Copperplate Gold pipet druppelen op penpunt kalligrafie

Extra tips die ik je voor deze inkt kan geven:

  • Vergeet niet om tijdens het kalligraferen ook af en toe het potje te schudden om de naar beneden gezakte pigmentdeeltjes weer te mengen.  
  • Het flesje heeft een pipetje, waarmee je de inkt over de achterkant van de nib kunt druppelen. Vind je dit lastig, breng dan wat inkt over in een klein potje / dinky dip zodat je je penpunt kunt dippen. 
  • Evenals bij Finetec/Coliro, is het ook voor deze inkt nodig om je penpunt tussentijds regelmatig even schoon te maken zodat je de vastgekleefde pigmentdeeltjes weer van je penpunt verwijdert en de inkt weer goed van je pen vloeit. 
Talens gouache extra fine quality kalligrafie inkt goud

Gouache Talens Extra Fine Quality, metallic 

Gouache is een verf op waterbasis dat gemaakt is van dezelfde bindmiddelen en pigmenten als aquarelverf. Gouache bevat alleen meer pigmenten dan aquarelverf, waardoor het dekkender is. Soms wordt gouache ook wel plakkaatverf genoemd, maar er zit wel een verschil in beide: gouache heeft namelijk fijnere pigmenten, is beter van kwaliteit (maar daardoor ook iets duurder) èn beter geschikt voor kalligrafie.

Voor deze blog heb ik Talens Gouache Extra Fine Quality metallic gebruikt. De gouache van Talens is vooral in de metallic tinten licht-/donkergoud/brons heel geschikt voor kalligrafie met een schitterend effect. Met de ‘gewone’ kleuren kun je ook schrijven, maar de metallic kleuren zijn nóg iets fijner.

Hoe gebruik je gouache voor kalligraferen? Net als bij Finetec/Coliro is ook het gebruik van gouache voor kalligrafie makkelijker dan je misschien denkt! In het kort komt het hier op neer: knijp een beetje gouache in een klein potje / dinky dip (vul maximaal éénderde van het potje met gouache), voeg wat water toe en roer tot je een melk-/roomachtige substantie hebt. Ik heb een uitgebreide blog geschreven + video gemaakt over het mengen van gouache tot inkt. Hier lees & zie je het stap voor stap. Gouache heeft als groot voordeel dat je uit één kleine tube heel veel inkt kunt maken, waardoor het relatief goedkoop in gebruik is. Ook kun je verschillende kleuren mengen tot een nieuwe kleur.

Gouache gouden inkt kalligrafie

Tot slot…

Coliro Pearlcolors, Dr. Ph. Martins Iridescent Copperplate Gold en Talens Gouache zijn drie heel verschillende inkten om prachtige ‘gouden’ kalligrafie mee te maken. De dekkingsgraad van alledrie de inkten is perfect. Zowel op wit als op zwart of gekleurd papier kun je dus heel goed deze inkten gebruiken. De kleurtinten zijn onderling verschillend (ook binnen de merken zelf), maar zeg nou zelf: elke tint goud is toch prachtig om te zien? En natuurlijk is het ook een kwestie van smaak welke jouw persoonlijke voorkeur heeft! Wèlke inkt je ook kiest: een schitterend resultaat is gegarandeerd!

Wat is jouw favoriete gouden inkt?

In de blog zijn sommige linkjes affiliate links. Dat betekent dat ik een klein percentage over de verkoop krijg, maar het kost jou niets extra’s! Op die manier help je mij om deze blogs te blijven schrijvenDankjewel alvast!