Kalligraferen met Ecoline, zo doe je dat!

Ecoline kalligrafie met goud

Bijna iedereen heeft het wel in huis: Ecoline! Ecoline is een vloeibare vorm van waterverf en je kunt er ontzettend veel leuke dingen me doen! Misschien heb je het wel eens gekocht om er mee te illustreren of schilderen. Of misschien zelfs om er met je kind mee te knutselen! Maar wist je dat je ook kunt kalligraferen met Ecoline? Ik ga je uitleggen wat je nodig hebt, hoe je kunt er mee kan werken en welke leuke effecten en extraatjes het kan geven aan je project.

Wat heb je nodig?

Papier
Voor het schrijven met Ecoline is het wel belangrijk om geschikt papier te gebruiken. Denk aan aquarel- of bristolpapier. Aquarelpapier heeft als eigenschap dat verf en water er langer ‘op’ blijven liggen en niet direct in het papier bloeden. Het nadeel is dat dit papier wat hobbeliger is en daarom wat meer uitdaging geeft bij het schrijven. Ook bristol papier zorgt dat inkt niet gaat uitlopen. Beide papiersoorten zijn wat zwaarder (200-300 grams), waardoor het ook niet snel bobbelt en perfect is voor mooie projecten zoals een verjaardagskaart!

Wanneer je gewoon simpel printerpapier gebruikt, zul je merken dat de Ecoline geen mooie strakke lijntjes geeft, maar dat de inkt gaat uitlopen in het papier. Daarom is dit papier niet geschikt. Maar waarschijnlijk had je dat ook al gemerkt met allerlei andere soorten kalligrafie inkt. Op de foto hieronder kun je zien wat er gebeurt met Ecoline op gewoon printerpapier. Ander papier wat ook geschikt is, is glad kalligrafiepapier van bijvoorbeeld Clairefontaine en Rhodia. Of markerpapier. Hier blijft de inkt ook mooi op liggen, maar het papier kan wel sneller bobbelen omdat de inkt zo nat is en het papier dunner/lichter is (75-90 grams).

Kalligraferen met ecoline en arabisch gom

Arabische gom (Optioneel) 
Verder kun je eventueel arabische gom gebruiken. Hoe en waarom leg ik verderop uit.

Pipetje of penseeltje
Wanneer je met een oblique pen kalligrafeert, kan het zijn dat het potje een te smalle opening heeft. De nieuwste potjes van Ecoline hebben al een pipetje. Als je nog een oudere versie hebt is het handig om een los pipetje of penseel te gebruiken om de inkt op je penpunt aan te brengen. Of je kunt het in een handige dinky dip doen.

Dippen en schrijven maar

Maar hoe schrijf je dan met Ecoline? Dat is niet zo moeilijk: je kunt je penpunt rechtstreeks in de pot dippen en er direct mee schrijven. Of de inkt aan de binnenkant van je punt druppen. Ecoline zit mooi dun aan je punt, dus het is niet nodig om je penpunt aan de zijkant van je potje af te vegen. Het is wel van belang dat je je penpunt op de juiste manier hebt schoongemaakt, zodat de Ecoline goed aan je punt hecht. Ligt de inkt als dikke druppel op je punt of verlies je gelijk al je inkt als je gaat schrijven? Dan is je penpunt niet goed schoongemaakt (vetvrij). Lees hier hoe je je punt goed ‘schrijfklaar’ maakt.

Leuke effecten en extraatjes

Ecoline is, zoals eerder gezegd, een vloeibare waterverf. En waterverf heeft als belangrijkste eigenschap dat je het zo transparant kan maken als je wilt. Hierdoor kun je een mooi effect creëren van donkere en lichte delen. Ook geeft waterverf aan de randen van je penseel of penstreek een mooi effect: die worden namelijk iets donkerder. Dit effect is ook zichtbaar bij het kalligraferen met Ecoline. Dit zal wel enigszins verschillen per papiersoort.

Kalligraferen met ecoline

Ook kun je een super tof effect creëren door kleuren te mengen op je penpunt. Dit doe je als volgt: Dip je penpunt in een kleur Ecoline. Vervolgens breng je met een penseeltje een tweede kleur Ecoline aan, aan het puntje en je kunt schrijven. Dit zal een heel mooi overloop effect geven tussen de kleuren. Het vergt wel wat oefening om de juiste verhouding te krijgen op je penpunt. En ik zou zeggen: wees lekker creatief! Zo kun je zelfs ecoline mengen met glimmende metallic waterverf zoals Fine Tec Pearlcolors.

Ecoline kalligrafie met goud

Verder kun je nog optioneel Arabische gom toevoegen zoals ik al schreef. Dit is een bindmiddel die de Ecoline wat meer verdikt en een mooie glans geeft als het is opgedroogd. Let op, de droogtijd wordt er ook door verlengd. Het zorgt er ook voor dat je Ecoline op meerdere papieren kunt gebruiken doordat het je inkt net wat andere ‘vloei-eigenschappen’ geeft. Je kunt wat toevoegen aan het ecolinepotje, of een beetje mengen met Ecoline in een ander potje. Gebruik echt maar weinig, een paar druppeltjes is voldoende.

Kalligraferen met ecoline

Zo zie je dat Ecoline dus een leuke extra optie is om eens mee te schrijven. Zeker als je het al in huis hebt! Speciaal voor alleen kalligrafie zou ik het minder snel aanraden, maar als je ook van illustreren bent en het voor meer dingen gaat toepassen, super leuk!

In de blog zijn sommige linkjes affiliate links. Dat betekent dat ik een klein percentage over de verkoop krijg, maar het kost jou niets extra’s! Op die manier help je mij om deze blogs te blijven schrijvenDankjewel alvast!