Kalligraferen in je bullet journal

Kalligraferen in je bullet journal

Yes je kunt kalligraferen, gaaf! Maar je wil het ook gaan toepassen. En het liefst dagelijks. Hoe vaker je kalligrafie oefent, hoe beter je wordt én hoe makkelijker het je afgaat. Maar wat ga je dan precies kalligraferen? De aantekeningen op je werk? Je boodschappenlijstjes? Een leuke manier om jouw kalligrafie skills up-to-date te houden is door kalligrafie te gebruiken in je bullet journal. Wendy, van bulletjournalstore.nl, vertelt je hier meer over!

Wat is een bullet journal?

Voordat we het gaan hebben over hoe je kalligrafie kunt gebruiken in je bullet journal, vertel ik eerst even kort wat een bullet journal precies is. Een bullet journal is een combinatie van een agenda, dagboek en to do lijst. Je koopt een bullet journal niet voorgedrukt in de winkel zoals een agenda maar je ontwerpt elke pagina zelf. Zo kun je je bullet journal helemaal vormen naar je eigen wensen. En creëer je een heel mooi en persoonlijk journal.

Een bullet journal bestaat vaak uit een paar vaste onderdelen:  

 • Index 
  Dit is de inhoudsopgave van je eigen journal. De inhoudsopgave groeit mee met de inhoud van je journal.
 • Future log
  In de future log plan je vooruit. Hier noteer je bijvoorbeeld wanneer je volgende tandartsafspraak is.
 • Maandoverzicht 
  Het maandoverzicht lijkt op een maandkalender. Je ziet in 1 overzicht welke afspraken je de komende maand hebt.
 • Week- of dagoverzichten (weekly/daily)
  Dit lijk het meest op een gewone agenda afhankelijk van hoe je de pagina’s indeelt.

Je kunt je bullet journal heel basic vormgeven. Maar het is extra leuk om je creativiteit erop los te laten. Bijvoorbeeld met doodles, handlettering of kalligrafie! 

Mooie maandcovers

Kalligrafie kun je op verschillende manieren gebruiken in je bullet journal. Bijvoorbeeld bij het maken van je maandcover. Als je je bullet journal als planner gebruikt, dan is het handig om elke maand te beginnen met een maandoverzicht. Zo krijg je een indruk van de afspraken en taken die je komende maand hebt of moet doen. Daarna maak je een weekly of een daily afhankelijk wat je fijn vindt. Zelf maak ik altijd een weekoverzicht omdat ik het prettig vind om te zien hoe ‘druk’ de komende week gaat worden. 

Op deze foto heb ik faux kalligrafie gecombineerd met botanische illustraties. Deze illustraties heb ik vervolgens ingekleurd met crayola supertips stiften.

Kalligrafie in je bullet journal

Kalligrafeer titels in je bullet journal

Een ander voorbeeld voor het toepassen van (faux) kalligrafie in je bullet journal is voor het schrijven van titels. Op de foto hieronder zie je een habit tracker pagina uit mijn bullet journal. Met een habit tracker hou je bij wat je gewoontes zijn. Ik gebruik mijn habit tracker ook om mezelf nieuwe gewoontes aan te leren. 

Het werkt zo: je bedenkt eerst welke gewoontes je wil ‘tracken’. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om genoeg water te drinken. En ik wil proberen elke dag even te mediteren. De dingen die je wil bijhouden schrijf je op. Vervolgens maak je er een kalender bij. Elke keer als ik genoeg water heb gedronken of als ik heb gemediteerd vink ik die dag af. 

Bullet journal habit tracker kalligrafie

Quote pagina

Als laatste is het heel gaaf om kalligrafie te gebruiken bij een quote pagina. Quote pagina’s zijn heel leuk om in je bullet journal te maken omdat ze je kunnen inspireren. Deze quote pagina heeft Rosanne gemaakt in haar eigen journal. Uiteraard hoef je niet de hele quote te kalligraferen. Je kunt kalligrafie bij een quote ook heel leuk combineren met handlettering.

Welk bullet journal is het meest geschikt voor kalligrafie?

Voor kalligrafie is het belangrijk dat je glad papier gebruikt zodat je kalligrafiepen zonder veel weerstand over het papier glijdt. Op bulletjournalstore.nl verkopen we de bullet journals van Gouden Lijntjes en Rhodia notebooks. Beide merken hebben heel glad papier dat perfect is voor brushpennen en kalligrafiepennen.

Meer weten over bullet journaling?

Deze blog is geschreven door Wendy de Haan, eigenaar van www.bulletjournalstore.nl. In haar webshop verkoopt Wendy bullet journal artikelen zoals notebooks, stiften en fineliners. Wendy: “Ik ben een enorme fan van bullet journaling omdat het een hele krachtige tool is om je drukke leven beter te organiseren en rust in je hoofd te krijgen.” 

Je kunt Wendy ook volgen op instagram @bulletjournalstore.nl