Help, welke penhouder moet ik kiezen?

Penhouders kalligrafieZie jij door de bomen het bos niet meer? Wat is nou het verschil tussen een rechte en een schuine (oblique) penhouder? Maakt het nog uit of ik links- of rechtshandig ben? Er is tegenwoordig zoveel keuze in penhouders, dat het niet zo gek is dat je met al deze vragen zit! Ik leg de verschillen graag aan je uit.

Rechte penhouder of schuin (oblique)

Het belangrijkste verschil tussen een rechte penhouder en een schuine is de hoek waarin je penpunt (nib) komt te staan. Dit heeft te maken met de juiste penstand. Bij een rechte penhouder staat de penpunt in het verlengde van de penhouder. De hoek waarin je je penhouder houdt is dus exact hetzelfde als hoe je nib op het papier komt te staan. Wanneer je kiest voor een schuine (oblique) penhouder, komt de penpunt in een andere hoek te staan. Namelijk ongeveer 55 graden ten opzichte van de houder. Dit is vooral fijn voor rechtshandigen, zodat zij het papier niet heel ver hoeven bijdraaien voor het Copperplate kalligrafie script. Voor linkshandigen kan een oblique penhouder echter ook erg fijn zijn. Wil je precies weten hoe het zit? Ik schreef eerder al een uitgebreide blog over de juiste penhouding en maakte er een video bij! Deze lees en bekijk je hier.

Penhouder kalligrafie recht

Rechte penhouder

Onder rechte penhouders vind je grofweg drie verschillende vormen. Je ziet ze op de foto hierboven. Links is de meest eenvoudige penhouder en goedkoopste. Hij is erg licht en smal. Een goede keuze als je niet veel wilt uitgeven en eerst wilt kijken of kalligrafie wel iets voor jou is. Wil je iets meer comfort en grip? Dan is de penhouder met kurk een perfecte keuze! Hij is iets breder en heeft een stevige grip, waardoor je minder snel last krijgt van kramp. Een nadeel: Als je inkt knoeit op het stukje kurk, krijg je dit er vaak niet goed meer af. Maar dat kan eigenlijk ook wel een heel leuk ‘gebruikt’ effect geven ;). De derde is een rechte en schuine penhouder in één. Anders dan de vorige twee penhouders, klem je de penpunt niet langs vier tandjes, maar in een ringetje. Hierdoor passen er iets minder nibs op (als je hem recht gebruikt) dan bij de eerste twee keuzes. Een voordeel: Je kunt gemakkelijk afwisselen tussen recht en oblique!

Penhouder kalligrafie obliqueSchuine (oblique) penhouder

Hier komt eigenlijk pas echt de keuze stress! Zelf heb ik al zo’n tien verschillende oblique penhouders in bezit en ik krijg er maar geen genoeg van :-D. Allereerst kun je kijken naar het verschil in materiaal. De meeste schuine penhouders zijn gemaakt van hout, plastic of acryl. Een houten penhouder voelt iets natuurlijker aan dan houders van plastic of acryl. Ook krijg je minder snel zweterige handen. Het verschil tussen de twee houten penhouders? Het gewicht. De derde penhouder die je op de foto hierboven ziet, is de ‘Toverstaf’. Deze is een stuk lichter dan de vijfde penhouder op de foto. Hoe lichter de penhouder, hoe gemakkelijker hij over het papier zweeft.

De plastic penhouders zijn een goede keuze als je geen groot budget hebt en toch graag met een oblique penhouder wilt leren schrijven. De rechte en oblique in één penhouder is een fijne houder als je wilt kunnen afwisselen tussen recht en schuin. Ook is deze geschikt voor alle nibs (als oblique). Bij de basic oblique (de eerste op de foto) is dat namelijk niet het geval. Hier passen kleinere nibs het beste in, omdat grote penpunten te ver uitsteken.

Als je een aantal video’s van mij hebt gezien, zie je mij regelmatig met een luxe penhouder schrijven, van acryl bijvoorbeeld. Vaak hebben deze bijzondere kleuren en zijn daarom een echte eyecatcher! Het verschil tussen de blauwe en groene die je hierboven ziet? De blauwe is ietsje lichter. De groene penhouder is wat korter dan de gemiddelde houder. Dit geeft nét even een iets ander gevoel bij het schrijven. Wat voor gevoel precies, phoe dat moet je echt ervaren!

Een oblique penhouder is eigenlijk wel een must have, of je nou links- of rechtshandig bent. Ben je linkshandig? Koop dan wel een ‘gewone’ rechtshandige houder, waarbij de vleugel (dat metalen dingetje aan de zijkant) aan de linker kant zit.

En begrijp jij nu het verschil tussen de penhouders? Kun je een keuze maken? Zo niet, stel mij gerust een vraag! Ik help je graag 🙂

BewarenBewaren