Help! Mijn inkt sleept mee van dik naar dun

Willen jouw lijnen niet mooi van dik naar dun lopen? Loopt/sleept de inkt te lang mee waardoor je dunne lijnen niet direct mooi dun worden? Dan heb ik een oplossing voor je! In deze blog + video laat ik je zien hoe.

Copperplate en moderne kalligrafie zijn herkenbaar aan hun elegante overgang tussen dikke en dunne lijnen. Bij het kalligraferen van dikke lijnen, ook wel schaduwen of shades genoemd, druk je de tandjes van de penpunt open en vloeit er veel inkt uit. Om weer naar dun te gaan, sluit je langzaam de tandjes en loop er minder inkt uit je punt… als het goed is… Maar soms ‘luistert’ de inkt niet zo goed naar wat je penpunt doet en sleept de inkt nog een stukje mee, waardoor je dunne lijn niet direct zo dun wordt als je wilt.

Een handig ‘foefje’ om dit tegen te gaan is om de basisvormen van Copperplate kalligrafie nog weer op te knippen in nog kleinere stukjes. In de video laat ik je zien hoe je dat doet.

Wanneer je echter goede inkt, papier en de juiste penpunt gebruikt, zou het meeslepen eigenlijk niet mogen gebeuren. Het kan dus ook goed zijn om hier nog wat meer in te experimenteren.

Checklist om meeslepende inkt tegen te gaan:

Gebruik ik goed papier?
DCP of laserprint papier is oké om mee te oefenen maar vertoont wel sneller het meeslepen. Kies liever voor een blok papier van Clairefontaine of Rhodia. Wil je weten of je het juiste papier gebruikt? In dit artikel laat ik je er meer over zien.

Gebruik ik kwalitatieve inkt?
Bij walnootinkt zou je dit probleem niet mogen hebben. Deze inkt is dun genoeg en goed beheersbaar waardoor je lijnen direct dun worden wanneer je de druk van je penpunt loslaat. Ook bij goede Sumi  inkt (van Kuretake) of gouache zou dit niet mogen gebeuren. Kalligrafeer je met gouache? Zorg er dan voor dat je een kwalitatief merk gebruikt. Daar zie en lees je hier meer over. Gebruik je inkt op acrylbasis? Dan is het ‘meeslepen’ een bekend kwaaltje. Dan kun je de tip uit de video toepassen. Zorg dat je een penpunt gebruikt met scherpe punt, bijvoorbeeld de Zebra G of de Leonardt EF Principal.

Zit er misschien een stofje aan mijn penpunt?
Maak je penpunt even goed schoon en kijk goed of er geen stofje of haaltje papier tussen de tandjes van de penpunt zit.

Heb ik de penpunt goed vetvrij (schrijfklaar) gemaakt?
Voordat je kunt beginnen met kalligraferen, is het belangrijk om je penpunt vetvrij, ook wel schrijfklaar genoemd, te maken. Dit hoeft in principe maar één keer, maar het kan best eens voorkomen dat je penpunt toch wat vettig is geworden. Weten hoe je je punt vetvrij maakt? Ik leg het je hier uit.

Is mijn penpunt nog wel goed? 
Wanneer je de penpunt veel hebt gebruikt, kan het zijn dat de tandjes wat lui zijn geworden. Tijd voor een nieuwe!

Heb ik een goede penstand/houding?
Om de dikte in je kalligrafie op de goede plekken te krijgen, is het belangrijk dat je penpunt in de juiste richting staat. Houd hem niet te plat op het papier vast, maar maak een hoek van ongeveer 45-60 graden. Meer daarover lezen en zien? In deze video leg ik je alles over de juiste houding uit.

Zit er niet teveel inkt aan mijn punt?
Als je met veel inkt gaat kalligraferen, kan het zijn dat de inkt ook de dik op je papier komt en daardoor meesleept. Zorg dat er geen dikke druppel aan je punt hangt als je hem rechtop houdt. Handig is om even je punt iets af te strijken aan de zijkant van je potje nadat je gedipt hebt.

En heb je na het checken van al deze punten nog steeds last van ‘meeslepende’ inkt? Dan kun je de tip uit de video toepassen.

Hebben deze tips je geholpen? Laat een reactie achter onder deze blog. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen!