Creatieve hobby: Handlettering of kalligrafie, wat is het verschil?

Verschil handlettering en kalligrafieWil jij lekker creatief aan de slag? Mooie, sierlijke letters tekenen en schrijven? Dan is handlettering of kalligrafie iets voor jou! Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? En zijn er overeenkomsten? Ik leg het je uit!

Handlettering

Op een creatieve manier mooie letters tekenen, dat is handlettering. Vaak in combinatie met wat kleine illustraties maak je zo van een quote of tekst één mooi geheel. Door eerst veel te schetsen met potlood kijk je hoe je de woorden kunt neerzetten (compositie) en welke verschillende letterstijlen hier bij passen. Voor een mooi contrast gebruik je strakke letters in combinatie met sierlijke letters. Je tekent bij handlettering dus lettertypes na of bedenkt je eigen variaties. Is je schets helemaal af? Dan kun je hem met een fineliner overtrekken. Omdat je meer aan het tekenen bent in plaats van schrijven, heeft handlettering veel overlap met illustreren.

Wat is handlettering en kalligrafie

Kalligrafie

Het woord kalligrafie komt vanuit het Grieks, uit de woorden ‘mooi’ en ‘schrijven’. In het Nederlands noem je het ook wel schoonschrift of schoonschrijven. In het Engels hebben ze er ook een mooie term voor: beauty writing. Alle mooi geschreven letters zou je dus kalligrafie kunnen noemen. Maar vaak wordt met kalligrafie bedoeld: het schrijven met inkt en kroontjespen. Er bestaan in kalligrafie veel verschillende stijlen van letters. Je kunt ze onderverdelen in twee groepen: stijlen die geschreven worden met een platte penpunt of met een spitse, flexibele penpunt. Kalligrafie geschreven met platte penpunt is bijvoorbeeld Gotische kalligrafie of Italic. Hieronder zie je een voorbeeld van kalligrafie, geschreven met platte penpunt. Je kunt het herkennen aan de wat hoekigere vormen en letters die los van elkaar staan.

verschil handlettering en kalligrafie

Er bestaan ook meer luchtige stijlen van kalligrafie, zoals Copperplate en moderne kalligrafie. Die schrijf je met met spitse, flexibele penpunt. Je herkent deze kalligrafie aan meer ronde vormen en het lijkt alsof alles aan elkaar geschreven is.

Overeenkomsten

Bij handlettering ben je allerlei letterstijlen aan het tekenen, terwijl je bij kalligrafie schrijft. Maar kalligrafie kun je ook tekenen! Dat heet ‘faux calligraphy’, neppe kalligrafie. Je tekent daarbij dus de stijl van kalligrafie na! In eerste foto heb ik ‘I’m creatively’ in faux calligraphy getekend.

Handlettering en kalligrafie verschillen dus zeker van elkaar; bij handlettering ben je mooie letters aan het tekenen, meestal met potlood en fineliner, terwijl je bij kalligrafie mooie letters aan het schrijven bent met inkt. Maar wanneer je een kalligrafie achtige stijl natekent, kan handlettering veel op kalligrafie lijken.

En wat vind jij leuker? Handlettering of kalligrafie?

Lijkt het je tof om te leren kalligraferen? Download dan hier het gratis werkboek!