Kalligraferen kun je leren met dit gratis werkboek!

Studio Rosanne kalligrafie drills

Ben jij ook aan het kalligraferen geslagen maar wil het nog niet helemaal lukken? Misschien sla jij dan wel een heel belangrijke stap over! Om het kalligraferen écht goed te leren moet je namelijk beginnen bij de basis. En de basis zijn geen letters… HUH? Maar waarmee dan wel? Dat ga ik je vertellen!

Dit artikel hoort bij het boek ‘Kalligraferen kun je leren!‘ – bladzijde 42

Om kalligrafie, vooral het Copperplate kalligrafie, écht goed te leren, begin je met basisvormen. Het Copperplate onderkast alfabet bestaat uit negen basisvormen. Deze vormen noem je ook wel ‘strokes’. Met deze strokes kun je zo goed als het hele onderkast alfabet schrijven! Wanneer je deze strokes onder de knie hebt, wordt het schrijven van letters een stuk gemakkelijker. Ook zullen je letters en woorden hiervan veel strakker en evenwichtiger van worden.

Negen basisvormen

Dit zijn de negen basisvormen voor het onderkast alfabet: downstroke, upstroke, overturn, underturn, compound curve, oval, ascending loop, descending loop en de dot. Hieronder zie je hoe deze vormen er uit zien op volgorde.

Kalligrafie basisvormen drills Copperplate

Het is ontzettend belangrijk om deze basisvormen eerst goed te oefenen vóórdat je begint met het schrijven van letters. Het lijkt misschien wat saai, maar ik beloof je dat je er straks super veel voordeel van hebt! Ook als je liever een moderne variant van kalligrafie wilt leren, raad ik je aan om met de basisvormen te beginnen. Je begrijpt hierdoor namelijk de opbouw van letters beter en zult gemakkelijker, vanuit je gevoel, een goede spatiëring en letterbreedte aanhouden. Kortom, alleen maar voordelen!

Gratis werkboek!

Omdat ik het zo belangrijk vind dat je een goede basis hebt, heb ik een werkboek voor je gemaakt. Hierin staat uitgelegd hoe je de basisvormen kalligrafeert en is er ruimte om ze te oefenen. Dit werkboek is helemaal gratis te downloaden. Download hem snel en leer écht goed kalligraferen!

Download hier gratis het werkboek

Hoe gaat het leren van kalligraferen bij jou? Laat het weten in een reactie en ik geef je graag nog een paar extra tips!