Kalligraferen kun je leren met dit gratis werkboek!
Ben jij ook aan het kalligraferen geslagen maar wil het nog niet helemaal lukken? Misschien sla jij dan wel een heel belangrijke stap over! Om het kalligraferen écht goed te leren moet je namelijk beginnen bij de basis. En de basis zijn geen letters… HUH? Maar waarmee dan wel? Dat ga ik je vertellen!
Dit artikel hoort bij het boek ‘Kalligraferen kun je leren!‘ – bladzijde 42
Om kalligrafie, vooral het Copperplate kalligrafie, écht goed te leren, begin je met basisvormen. Het Copperplate onderkast alfabet bestaat uit negen basisvormen. Deze vormen noem je ook wel ‘strokes’. Met deze strokes kun je zo goed als het hele onderkast alfabet schrijven! Wanneer je deze strokes onder de knie hebt, wordt het schrijven van letters een stuk gemakkelijker. Ook zullen je letters en woorden hiervan veel strakker en evenwichtiger van worden.
Negen basisvormen
Dit zijn de negen basisvormen voor het onderkast alfabet: downstroke, upstroke, overturn, underturn, compound curve, oval, ascending loop, descending loop en de dot. Hieronder zie je hoe deze vormen er uit zien op volgorde.
Het is ontzettend belangrijk om deze basisvormen eerst goed te oefenen vóórdat je begint met het schrijven van letters. Het lijkt misschien wat saai, maar ik beloof je dat je er straks super veel voordeel van hebt! Ook als je liever een moderne variant van kalligrafie wilt leren, raad ik je aan om met de basisvormen te beginnen. Je begrijpt hierdoor namelijk de opbouw van letters beter en zult gemakkelijker, vanuit je gevoel, een goede spatiëring en letterbreedte aanhouden. Kortom, alleen maar voordelen!
Gratis werkboek!
Omdat ik het zo belangrijk vind dat je een goede basis hebt, heb ik een werkboek voor je gemaakt. Hierin staat uitgelegd hoe je de basisvormen kalligrafeert en is er ruimte om ze te oefenen. Dit werkboek is helemaal gratis te downloaden. Download hem snel en leer écht goed kalligraferen!
Hoe gaat het leren van kalligraferen bij jou? Laat het weten in een reactie en ik geef je graag nog een paar extra tips!
Hoi Rosanne,
Leuk Blog en super dat je inmiddels ook een boek uitgegeven hebt. Ik heb een tijd geleden een workshop bij je gevolgd en met het materiaal van de workshop ben ik na een lange tijd, weer gaan oefenen. Het gekke is dat ik m’n gouache op een gegeven moment zo dun had (leek mij te dun) maar dat het gaatje aan de binnenkant van de nib vol loopt, maar zodra ik m’n nib op het papier zet en wat druk geef, zie je dat de inkt NIET door het spleetje naar beneden zakt richting het papier. En heel soms komt er dan ineens toch inkt doordat ik druk zet, maar dan heb ik eerst een dikke drup op m’n papier en dan schrijft die pas goed.
Toch nog te dikke inkt? Of kan het ook aan de nib o.i.d. liggen? Alvast bedankt!
Hallo Anneke,
Je probleem met de gouache kan diverse oorzaken hebben:
1. Gebruik je een nieuwe nib? Zo ja, heb je hem dan ‘schrijfklaar’ gemaakt? Eventueel kun je je nib nog een keer in een aardappel prikken of in een glaasje water met afwasmiddel doen (en alleen weer droog maken, niet afspoelen). Soms wordt je nib toch weer wat vettig, waardoor de inkt niet goed van je nib afloopt.
2. Is je nib helemaal verroest? Dan is hij aan vervanging toe.
3. Misschien is je inkt toch nog iets te dik. Probeer er eens steeds een druppeltje (gedestilleerd) water bij te doen.
4. Ook kan de binding van je inkt niet helemaal meer lekker zijn. Wellicht helpt het om een paar druppen Arabisch gom toe te voegen.
5. Hoe ‘oud’ is de inkt inmiddels? Ruikt hij nog wel zoals eerst? Mijn gouache is na ruim een jaar nog steeds goed, maar dit kan na omstandigheden erg verschillen. Misschien is het tijd voor een nieuwe gouache!
6. Last but not least.. je houding. De hoek waarin je nib op het papier staat is ook van belang. Houd je je nib rechtop, (bijna) 90 graden tijdens het schrijven? Dan kan het gebeuren dat er ineens veel inkt naar beneden komt (door de zwaartekracht). Wanneer je hem te plat op het papier houdt, kan de inkt er juist weer niet goed genoeg uitlopen. Daarom is een hoek tussen de 45-60 graden precies wat je nodig hebt!
Hopelijk is een van deze zes punten de oplossing! Laat je mij weten of het is geluk?
Vond de workshop erg goed en leuk. Kijk er ook naar uit om aan de slag te gaan maar toch lukt het mij nog niet om aan de slag te gaan. Misschien dat dit werkboek/ oefenboek mij over de drempel heen weet te helpen. Een handleiding lijkt mij een goede tweede stap na de workshop.
Beste,
Ik heb altijd graag en mooi kunnen schrijven, en dit leek mij al altijd iets dat ik wou doen… Daar ik geruime tijd thuis zit (burn-out) lijkt dit mij de ideale moment om hiervoor te gaan !
Hi Bart,
Super leuk dat je met kalligrafie aan de slag wilt! Het kan zeker een fijne hobby zijn om je in te verdiepen nu je veel thuis zit. Veel plezier!
Vriendelijke groet, Rosanne
Hallo,
Ik heb een kaligrafieset voor mijn verjaardag gekregen en wil er graag mee aan de slag gaan. Het probleem is echter dat ik met de pen niet in het potje pas en ik begrijp niet hoe je moet ziet of de inkt goed is. Graag hoor ik van je hoe ik dit moet oplossen!
Alvast bedankt?
Wat leuk dat je een kalligrafie set hebt gekregen! Als de punt niet in het inktpotje past, dan kun je de inkt er op druppelen met een pipetje. Bedoel je dat je mijn startpakket hebt ontvangen met walnoten inkt? Dan kun je hier meer zien (foto en video) https://www.studiorosanne.nl/shop/walnoteninkt-kalligrafie/
‘Of de inkt goed is’ > Daarmee weet ik niet helemaal wat je bedoelt. Goed is voor wat?