Enveloppen kalligraferen: uitlijnen in het midden

Hoe zorg je er voor dat je adressering mooi in het midden uitkomt? Hoe schrijf je op een rechte lijn? En welke inkt gebruik je voor het kalligraferen van enveloppen? Het is echt een cadeautje voor de ontvanger: een gekalligrafeerde envelop. Maar het is niet het aller gemakkelijkste project! In deze blog+video geef ik je tips hoe je dit mooi kunt doen.

Materiaal

Allereerst is het belangrijk dat je goed materiaal hebt. Voor het oefenen van kalligrafie komt je inkt keuze niet zo nauw. Voor het adresseren van enveloppen echter wel! Ikzelf kies namelijk altijd voor een watervaste inkt, want met ons onvoorspelbare weer wil ik geen kans op uitsmeren riskeren! In de video hieronder gebruik ik daarom de Goud Acrylic Artists Ink van Manuscript. Acrylic inkt heeft wel de neiging om wat mee te slepen als je van dik naar dun gaat. Daarom gebruik ik een scherpe penpunt: De Leonardt EF Principal. Hier kun je, zelfs met acrylic inkt, strakke lijnen zetten. (Tip: voor een beheersbare inkt kun je hem ook wat verdunnen met gedemineraliseerd water). Meer weten over de juist inkt en enveloppen? Daar lees je in deze blog meer over.

Kalligraferen met acrylic inkt

Uitlijnen in het midden

Dit is waarschijnlijk een van de lastigste dingen bij kalligrafie: alles mooi in het midden onder elkaar uitlijnen. Daar heb ik een trucje voor! Als ik een heleboel adressen moet kalligraferen of een andere tekst mooi wil uitlijnen, zet ik deze eerst in Word onder elkaar! Lijn je tekst uit in het midden en zo zie je precies hoe de regels onder elkaar staan. Het mooiste is nog als je de tekst ook in een soort kalligrafie achtig lettertype kunt zetten. De hoofdletters van Copperplate nemen namelijk in verhouding meer ruimte in dan de hoofdletters/kapitalen van bijvoorbeeld het lettertype Times New Roman. Nadat ik de tekst heb geprint, oefen ik eerst een aantal op een los velletje. Zo kan ik precies zien hoeveel ruimte alle letters innemen. Op basis van dit voorbeeld bereken ik dan hoeveel ruimte de zin eronder in beslag neemt. Is die zin/regel iets langer? Dan begin ik iets eerder. Kijk goed welke letters ongeveer onder elkaar uit moeten zouden komen. Zo kun je halverwege de regel nog een beetje bijsturen. Als je meerdere adressen hebt, kun je ze ook met elkaar vergelijken. Is een naam ongeveer even lang? Dan begin je hem op dezelfde plek als je vorige adres. Let wel op: om dit trucje goed te kunnen toepassen, is het wel handig om een consistent handschrift te hebben en de spatiëring op de juiste manier toe te passen. Voorbeeld: als jouw ‘m’ de ene keer meer ruimte in beslag neemt dan de andere keer, dan is het lastig uit te rekenen hoeveel ruimte je voor de volgende regel nodig hebt!

Tip: kom je nét niet helemaal lekker uit met een regel? Kijk of je er nog een mooie krul vooraan of achteraan kunt maken. Zo verbloem je een beetje dat je tekst net niet helemaal lekker uitkwam 🙂 In de video zie je op het einde dat ik echter ‘Benthem’ nog een krul maakte om wat ruimte op te vullen!

Gebruikt in de video: