Creatief terugkijken op 2018

Journaling creatieve pagina

Het afgelopen jaar heb ik heel veel gehad aan het doelen stellen. Nog nooit heb ik zo veel kunnen doen, leren en bereiken in één jaar! Maar het doelen stellen heeft ook een nadeel: je bent vooral bezig met waar je naartoe wil en wat er nog niet is. Vaak vergat ik daarom te genieten van het nu, dankbaar te zijn met waar ik al ben en welke mooie dingen ik mag doen. Voordat ik verder ga dromen over 2019 wil ik daarom éérst even creatief terug kijken op 2018.

Dankbaarheid

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik om mij heen kijk lijkt iedereen wel bezig te zijn met doelen stellen voor 2019. Ondernemer of niet, het is heel waardevol en handig om vooruit te kijken naar volgend jaar. Maar voordat we door razen naar 2019 is het mooi om even stil te staan bij 2018. Wat is er allemaal gebeurd? Waar ben je dankbaar voor? Wat heb je bereikt? En waar heb je van geleerd? Ik maakte een creatieve pagina in mijn journal om te reflecteren over het afgelopen jaar. Zodat ik vanuit die dankbaarheid een nieuw plan kan maken voor het volgende jaar.

Journaling begin pagina creatief

Creativiteit = Start before you’re ready

Het belangrijkste wat ik geleerd heb het afgelopen jaar is dat het allemaal niet zo perfect hoeft. ‘Start before you’re ready’ is daarbij een belangrijke zin geworden. Door niet alles constant te overdenken en gewoon te gaan, heb ik mijn perfectionisme vaarwel kunnen zeggen. Hoe ziet dat er dan in de praktijk uit? Ik heb bijvoorbeeld besloten om dit mooie leren boekje wat ik in Frankrijk kocht maar eens te gaan gebruiken. Lange tijd heb ik nagedacht over wat ik er mee zou gaan doen. Het moest immers direct ‘goed’ zijn en ‘mooi’. Maar nu dacht ik ineens “Fuck it, ik begin gewoon”. Dus het boekje is omgedoopt tot journal en vanaf nu teken, schilder en schrijf ik hier al mijn hersenspinsels over kalligrafie, creativiteit, mindfulness, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en authenticiteit in.

Daarnaast heb ik dit jaar een online cursus kalligrafie kunnen lanceren. Normaal gesproken zou ik dit eerst maanden van tevoren uitdenken en alles perfect geregeld willen hebben vóórdat ik het zou aankondigen. Dit keer deed ik het juist andersom. De grote lijnen stonden en direct deed ik een aankondiging dat je mee kon doen met de pilot versie. Hierdoor heb ik de puntjes op de i juist samen met de members kunnen zetten. En het bleek uiteindelijk juist veel leuker en waardevoller om zoiets samen te doen!

Journaling van mooie momenten

Op de eerste pagina’s kijk ik terug naar de ‘Mooie en bijzondere momenten van 2018’. Allereerst zie en lees je iets over de vakantie in Frankrijk afgelopen zomer. Dit was namelijk een van de fijnste vakanties ooit! Mijn vriend en ik zijn het namelijk niet snel eens over hoe onze vakantie er uit zou moeten zien. Hij houdt van een citytrip en veel activiteiten ondernemen, ik van lekker luieren en tekenen in de zon. Deze vakantie hebben we dat fijn kunnen combineren door eerst 5 dagen naar het drukke Parijs te gaan en daarna een wat rustigere week in Normandië door te brengen. Dat was een perfecte combinatie!

Journaling schetsen reflectie

Persoonlijke ontwikkeling

Het afgelopen jaar ben ik ook veel bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling. Om een helderder beeld te krijgen van waar ik met Studio Rosanne precies naar toe wil, geloof ik dat ik moet beginnen bij mijzelf. Wat zijn mijn grootste dromen? Grootste angsten? Welke belemmerende overtuigingen heb ik? Door steeds een stukje dichter bij mijzelf te komen krijg ik ook steeds meer plezier in het ondernemen met Studio Rosanne. In deze zoektocht heb ik veel de behoefte om met anderen hierover te sparren. Om elkaar uit te dagen, elkaar een spiegel voor te houden. In mijn familie en vriendengroep zijn er bijna geen ondernemers, dus besloot ik een eigen Mastermind groepje op te richten. En hoewel het misschien nog niet zo’n hechte groep is als ik had gehoopt, ben ik er wel ontzettend dankbaar voor. Dankbaar dat ik een oproepje durfde te doen, het voortouw durfde te nemen en deze groep heb gecreëerd.

Kalligrafie Studio Rosanne

Investeren in jezelf is een cadeau

Waar ik ook ontzettend dankbaar voor ben is dat ik in mijzelf durf te investeren. Vroeger vond ik het veel gemakkelijker om geld uit te geven aan spullen dan aan iets nieuws leren. Als je spullen koopt, weet je immers precies wat je krijgt. Als je investeert in het leren van iets, dan is de uitkomst grotendeels afhankelijk van je eigen inzet. En dat kan heel eng zijn. Wat nou als ik niks leer? Als ik niet goed genoeg ben? Als ik het niet kan? In mijzelf geloven en tegelijkertijd mezelf ook de permissie geven om te falen, om het allemaal niet zo perfect te doen, is een groot cadeau geweest. Ik heb mogen leren dat falen er bij hoort. Dingen ‘fout’ laten gaan is niet het tegenovergestelde van ‘succes’, maar onderdeel er van. Zolang je altijd weer opstaat en leert van wat er gebeurt is, ben jij rijker dan ooit tevoren! Hierdoor heb ik eindelijk de stap durven nemen om (weer) volledig voor Studio Rosanne te gaan en mijn parttime baan durven opzeggen. Ondanks dat ik nu minder verdien, voel ik me meer voldaan en fijner dan ooit!

Al met al kan ik terugkijken op een waardevol, leerzaam en mooi 2018. Dankbaar voor iedereen die op mijn pad is gekomen, dankbaar voor jou, dat ik ook dankzij jou 100% voor Studio Rosanne heb durven kiezen. Dankbaar voor alles wat ik geleerd heb. En onwijs blij dat ik de online cursus kalligrafie heb kunnen lanceren. Ik ga nog even genieten van 2018 en laat je binnenkort weten wat mijn dromen en doelen zijn voor 2019. En vooral ook hoe ik dat doe. Zodat jij in 2019 ook (meer) dromen kan laten uitkomen!

Waar ben jij dankbaar voor? Welke dingen maakte 2018 voor jou een feestje?