De eerste stap naar Meester Kalligraaf: Zo werd ik Leerling

Op 21 september 2019 heb ik mijn kalligrafie werk laten beoordelen en ben ik Leerling Kalligraaf geworden. Benieuwd hoe dat ging en welke werkstukken ik heb gemaakt? Lees dan snel verder!

Eigenlijk wilde ik vorig jaar al meedoen met de beoordelingsdag van de Nederlands Verluchters- en Calligrafengilde (NVC). Dit jaar was het op 21 september zover: Ik heb mijn werk laten beoordelen om zo de eerste stap te zetten naar Meester Kalligraaf. Meer weten over wat dat precies is? Dat lees je in deze blog.

Leerling Kalligraaf werkstukken

Drie stijlen kalligrafie

Omdat ik eigenlijk vorig jaar al mee had willen doen (en dan voor de titel Leerling Kalligraaf zou gaan), wilde ik deze keer proberen of ik direct Gezel kon worden. Stapje twee dus. Hiervoor moest ik drie kalligrafie stijlen goed beheersen. Het afgelopen jaar heb ik, naast het Copperplate, ook veel geoefend met de platte penpunt. Uiteindelijk koos ik voor de stijl Unciaal, omdat die alleen maar kapitalen kent, geen kleine letters. Een stukje gemakkelijker om mee te beginnen. Afgelopen mei leerde ik Spencerian van Connie Chen, dus dat was kalligrafie stijl nummer drie.

Werkstukken maken

Ik geef eerlijk toe dat ik een beetje laat ben begonnen met het maken van de werkstukken. Het was namelijk even afwachten of ik dit jaar wel echt mee ging doen, omdat ik wat krap in tijd zat. Uiteindelijk heb ik begin september de knoop doorgehakt om er voor te gaan. Dat betekende wel dat ik nog maar twee weken had om de minimaal negen werkstukken te maken. Ik maak bijna nooit echt een werkstuk, veel meer naamkaartjes. Voor de beoordeling moet je echter iets kalligraferen wat goed beoordeeld kan worden. Een naamkaartje is daarvoor te kort. In twee weken heb ik dus alle werkstukken gemaakt!

Copperplate Zwelschrift kalligrafie werkstukken

Copperplate (Zwelschrift)

De eerste stijl die ik liet beoordelen was natuurlijk Copperplate, ook wel Zwelschrift genoemd. Deze stijl kalligrafeer ik al zo’n drie jaar en voelt als een tweede natuur. Ik durfde het daarom wel aan om wat langere teksten in deze stijl te kalligraferen. Een (deel van) een mooi gedicht ‘De Herberg’ en een stukje van mijn favoriete nummer Pink – A million dreams. En heb je het schrijffoutje al gespot? In de laatste zin van het gedicht mist een letter, oeps! Ik heb het maar zo gelaten, omdat ik het niet zag zitten de hele tekst weer opnieuw te moeten schrijven. πŸ˜‰

Detail Copperplate kalligrafie werkstuk

Na het maken van het minimale aantal werkstukken per stijl (drie stuks), bedacht ik dat ik nog wΓ©l wat werkstukken had liggen: De spiraal op zwart papier en de tekst met veel krullen en versieringen (flourishing) op paars papier. Uiteindelijk heb ik dus vijf werkstukken in Copperplate laten beoordelen. De beoordelingscommissie vond mijn Copperplate erg goed en waren vooral onder de indruk van mijn spiraal. Daar ben ik zelf stiekem ook best trots op! Tot zover was mijn werk goed genoeg voor Gezel…

Spiraal kalligrafie werkstuk
Copperplate twee werkstukken

Spencerian

De tweede stijl die ik liet beoordelen was Spencerian. Een kalligrafiestijl die ook met spitse penpunt wordt geschreven. Met Spencerian was ik vanaf mei begonnen. Dankzij een fijne online cursus van Connie Chen kwam deze stijl binnen no-time uit mijn vingers. Het gaat nog niet zo soepel als Copperplate, maar ik ben erg blij met het resultaat.

Spencerian kalligrafie werkstuk
Spencerian detail kalligrafie

Unciaal

Met de kalligrafiestijl Unciaal was het een ander verhaal (hΓ© dat rijmt!). Hoewel ik al ruim anderhalf jaar zo af en toe wat oefen met de platte penpunt, kan ik merken dat de spitse penpunt mij toch een stuk beter ligt. En dat zagen diegene die mijn werk beoordeelden ook. Het werkstuk met wit op paars papier vonden ze wel erg mooi en Gezel-waardig. Helaas ging ik nat op mijn werkstuk ‘Mooi’.. niet zo mooi dus πŸ˜‰ Ik had deze ook al drie keer opnieuw gekalligrafeerd, maar was niet tevreden met de x-hoogte (rechter werkstuk). Uiteindelijk heb ik de linker laten beoordelen, maar was daar zelf ook niet helemaal tevreden mee. De letters staan iets schuin, voorover gebogen en dat hoort niet bij Unciaal. Balen!

Unciaal kalligrafie

Bij het derde werkstuk vonden ze de artistieke toevoeging (de krullen) niet helemaal passen bij het tijdperk waar Unciaal uit komt. Zelf vond ik het juist wel een mooie extra, vooral omdat het zo goed aansluit bij de tekst zelf: break the rules like an artist. Natuurlijk wist ik wel dat dit origineel niet bij Unciaal hoort, maar toch… weer wat geleerd!

Al met al was mijn werk, eigenlijk vooral het Unciaal, net niet goed genoeg om Gezel te worden. En dus kreeg ik op 21 september de titel Leerling Kalligraaf. Niet helemaal waar ik voor ging, maar stiekem wel een beetje verwacht. Toch ben ik blij dat ik mijn werk nu eindelijk heb laten beoordelen! Ik heb weer veel geleerd Γ©n nu heb ik ook eens wat meer werkstukken die ik mooi kan inlijsten. Samen met het prachtige certificaat die ik op 5 oktober, tijdens de Gildedag in Ermelo mocht ontvangen!

Ook Leerling Kalligraaf worden?

Lijkt het jou leuk om ook lid van de Gilde te worden en je werk te laten beoordelen? Dan help ik je graag met wat tips!
1. Maak je werkstukken lekker groot! Een van de opmerkingen die ik zelf kreeg, is dat het allemaal wat klein was (maximaal A4). Als ik het op A3 zou maken, dan zou de tekst mooier uitkomen.
2. Gebruik papier en inkt die je fijn vindt. Zelf heb ik wat gevarieerd in inkt en bijvoorbeeld ook met Fine-Tec geschreven. Heel mooi, maar zeker niet nodig voor de titel Leerling. Walnootinkt of Sumi schrijft een stuk gemakkelijker!
3. Vraag tips aan anderen die kalligraferen wat je kunt verbeteren. Bijvoorbeeld in de Facebookgroep ‘Kalligrafie’.

En mocht je feedback op je Copperplate of Spencerian willen? Stuur dan gerust een mailtje naar info[at]studiorosanne.nl. Dan help ik je graag! Het lijkt mij super leuk als de Gilde wat verder uitgroeit, vooral met spitse penpunt kalligrafen πŸ˜‰

Meer weten over hoe je Meester Kalligraaf wordt? Dat lees je hier.