Creatief in Costa Rica

Terwijl in Nederland een laagje sneeuw lag, hing ik de toerist uit in Costa Rica met een heerlijk zonnetje. Drie weken in een heel ander ritme leven, in een andere omgeving doet bijzondere dingen met je. Het gaf mij een nieuwe kijk op creativiteit en het leven. Graag neem ik je mee in mijn hersenspinsels en laat je zien wat voor inspiratie ik opdeed in het prachtige land.

Pura Vida, leef het leven

Als eerste viel mij op hoe rustig de levensstijl in Costa Rica is. Niemand lijkt haast te hebben, of in ieder geval een stuk minder dan in Nederland. En ze hebben een heerlijke uitdrukking/groet naar elkaar: “Pura Vida!”. Letterlijk vertaald als ‘puur leven’. Er wordt mee bedoelt dat je moet genieten, een fijne dag hebben en je geen zorgen hoeft te maken. Alles uit het leven mag halen. Maar het wordt voor nog veel meer dingen gebruikt. Bijvoorbeeld in plaats van ‘dankjewel’ en ‘graag gedaan’. Een quote die me er elke keer weer aan herinnerde dat ik mijn leven veel meer mindful en dankbaar mag leven. Ook in het alledaagse leven hier in Nederland.

Costa Rica Puerto Viejo

Het maakte me weer meer bewust dat keihard werken niet hetgeen is waarvoor ik wil leven. En dat stukje zou ik jou ook zo graag willen meegeven. Dat je tijd voor jezelf mag maken, tot rust mag komen, ruimte mag maken voor je creativiteit, van het leven mag genieten. Mét haar ups en downs. Want die heeft iedereen. Het is aan jou de keuze hoe je daar mee omgaat. Een heerlijk liedje dat ik veel geluisterd heb tijdens de vakantie herinnert je er vriendelijk aan: “In every life we have some trouble. But when you worry you make it double. Don’t worry, be happy.” – Bobby McFerrin

Kleurrijk en speels

De fijne ‘Pura Vida’ sfeer zag je overal in terugkomen. De manier waarop straten en eettentjes waren ingericht, de felle kleuren die ze gebruiken in het interieur en typografie en die je terug zag in de natuur. Vooral aan de Caribische kust maken de regenboog kleuren je automatisch vrolijk! Heel anders dan de minimalistische designs die je veel in Nederland ziet. De speelse kleuren ogen dan misschien niet zo chique, ik voelde me wel heel snel thuis in de leuke hostels!

Creatieve momenten

Van deze vakantie wilde ik een journal dagboek maken, zodat ik de fijne herinneringen op een leuke manier kan terugkijken. En het gevoel nog wat langer vast kan houden. In het begin van de vakantie pakte ik mijn journal er alleen bij wanneer ik er spontaan zin in had. Het resultaat? Na één week had ik nog maar weinig op papier! De twee laatste weken heb ik daarom geprobeerd het meer in te plannen op de dag. Wanneer ik wist dat we ’s middags geen activiteiten op de planning hadden staan, was het tijd om even lekker bezig te gaan. Hierdoor ben ik een heel eind gekomen 🙂 Het klinkt misschien niet erg creatief om te zeggen dat je je momenten inplant, maar geloof me, als je bewuster met je tijd omgaat op deze manier, zet je veel grotere stappen!

Aan het einde van de vakantie had ik ook wel weer zin om lekker aan de slag te gaan met Studio Rosanne. Om het ‘gewone’ leven weer op te pakken en weer met een wat vaster ritme te leven. Elke dag iets anders doen en niet helemaal weten wat je over twee dagen gaat doen is namelijk best vermoeiend! Maar in mijn dagelijkse ritme gaan er wel wat dingen veranderen na deze vakantie. Zo wil ik ’s ochtends voordat ik ga werken al even iets creatiefs doen, als is het maar 10 minuutjes en wil ik minder werken en meer genieten. Niet meer wachten tot vakantie!

Als ondernemer is het iets makkelijker om te zeggen dat ik later op de dag begin of eerder stop. Om zo een momentje voor mijzelf te creëren. Toch zou ik je graag willen uitdagen om te kijken wat wél mogelijk is voor jou. Wat zou jij graag willen veranderen in je leven en welk klein stapje kun je daarvoor zetten? Kun je ergens op de dag 10 minuten vrij maken daarvoor?

Pura Vida!