Waarom creatief bezig zijn goed is voor je hoofd en je lijf!

Knutselen, tekenen, kalligrafie, schilderen, allemaal voorbeelden van dingen die je kunt doen als je lekker creatief aan de slag wilt gaan. Misschien heb je wel eens gehoord dat creatief bezig zijn helpt om te ontspannen. Maar waarom precies? Wat gebeurt er in je brein wanneer jij de kwasten pakt of de kalligrafie pen? Benieuwd hoe dit zit? Lees dan snel verder!

Wat is creatief bezig zijn?

Volgens de van Dale is creativiteit het vermogen om iets nieuws te scheppen. Een individu of een groep toont creativiteit door iets nieuws te maken of een originele oplossing voor een probleem te ontdekken. Hier staat dus niks over ervaring of talent. Iedereen kan dus creatief bezig zijn, zelfs als je denkt dat je er ‘niet goed’ in bent. Het enige dat je nodig hebt zijn wat materialen en tijd (als je creatief bezig wilt zijn door iets te maken)!

Creativiteit is goed voor je lichaam en geest

Creatief bezig zijn verminderd stress

Uit onderzoek van Girija Kaimal– creatieve therapie aan Drexel University – is gebleken dat het creatief bezig zijn direct invloed heeft op je cortisol level. Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt als je stress ervaart. En iedereen weet dat te veel stress niet goed voor je is. Kortom, hoe lager het cortisol gehalte in jouw lijf, hoe minder stress jij ervaart en hoe beter jij je voelt.

In het onderzoek van Kaimal hebben 39 volwassenen tussen de 18 en 59 jaar een uur lang iets creatiefs gedaan. Zij kregen onder andere: klei, pennen, stiften en papier. Voorafgaand aan hun crea-uurtje werd hun cortisol level gemeten door middel van hun speeksel. Na het knutselen werd opnieuw gemeten. En wat bleek? Bij 75% van de deelnemers was het cortisol level gedaald. Bij de jongere deelnemers bleek dit percentage nog hoger te zijn. Overigens is cortisol ook noodzakelijk voor het lichaam om het scherp te houden, bijvoorbeeld bij hoge inspanning. Het kan dus zijn dat de overige 25% zo op is gegaan in het creatief bezig zijn dat hun cortisol level daarom is gestegen.

Studio Rosanne creatief bezig zijn

Waarom moet je creatief bezig zijn?

Behalve dat iets creëren of maken dus stress verlagend is, is het ook een manier om je hersenen fit te houden. Als je namelijk creatief bezig bent worden bepaalde delen van het brein geactiveerd. Deze delen hebben een positief effect op het welzijn van je geest, maar ook van het lichaam. Bovendien laat je alle zorgen van de dag even los als jij lekker aan het schilderen bent. Je bent op en top gefocust op datgene wat je doet, dat kleine bijzaken waar je normaal over piekert geen kans krijgen. Het verbetert ook je humeur, dus na afloop voel je je ontspannen en fijn.

Tijd vrijmaken voor creativiteit

Vroeger, als kind, knutselden we vaak op school, lessen handvaardigheid en tekenen kregen we wekelijks. Hoe ouder je wordt hoe minder tijd er overblijft voor die creativiteit. Vaak nemen dingen als werk, het huishouden en een druk sociaal leven al jouw tijd in beslag. Toch is het heel goed om af en toe tijd vrij te maken en weer aan de slag te gaan met kaligrafie of pennen en potloden. Je kunt er bijvoorbeeld een vriendinnendag van maken. Lekker met zijn allen creatief bezig zijn!

Creative Life deelnemer

Creative Life

Wil jij ook meer doen met jouw creativiteit, maar weet je niet zo goed wat dan? Of wil je een keer een vriendinnenuitje organiseren waarbij jullie je helemaal kunnen laten gaan? Kom dan naar Creative Life! Hier kun je ontdekken wat jij leuk vindt! Zo kan je een workshop volgen voor handlettering, aquarel schilderen, een eigen terrarium maken, breien of een leuke kalligrafie workshop bij Studio Rosanne volgen. Verder zijn er ook heel veel stands waar je prachtige handgemaakte hebbedingetjes vindt en kun je alles te weten komen over het creatieve proces achter deze mooie creaties. Kortom, een leuk en creatief dagje uit! Meer weten? Check hun website! Ook in 2020 is Studio Rosanne weer aanwezig. De workshops zullen eind dit jaar online komen!