5 jaar Studio Rosanne – kijkje achter de schermen

Wat begon als een hobby is uitgegroeid tot een platform waarmee ik duizenden creatievelingen mag inspireren en helpen, dankzij jou! Daar ben ik nog elke dag dankbaar voor. In deze blog blik ik terug op vijf jaar Studio Rosanne. Wat is er allemaal gebeurd? Waar ben ik trots op? Waar heb ik van geleerd? En hoe ziet de toekomst eruit?

Het begin – 2015 

Hoe Studio Rosanne precies begon, wanneer het zaadje is gepland, is niet in één moment te vangen. In 2015 studeerde ik af in Communicatie & Multimedia Design met het idee om grafisch ontwerper te worden. Helaas solliciteerden met mij vaak nog honderd anderen, waardoor een baan vinden lastig was. Ondertussen kwam er wel wat anders tofs op mijn pad: Het organiseren van het festival ‘Lets’ start a Fire’! Samen met oud klasgenoten creëerde ik als project manager een dag vol verschillende activiteiten, lezingen en workshops van ondernemers en muzikanten. Het was een omgeving waarin festivalbezoekers geïnspireerd en uitgedaagd werden om hun vuurtje aan te wakkeren. 

De eerste workshop geven

We hadden allerlei workshops geregeld. Van een talentenspel, oefenen in geluk en psychologie tot vuur leren maken, je eigen stempel maken én kalligrafie! Tijdens mijn afstudeerproject was ik helemaal in de wereld van handlettering gedoken en kwam ik in aanraking met moderne kalligrafie. Ik volgde eind 2015 ook zelf een workshop. Toen we het programma voor het festival aan het ontwikkelen waren, moest ik daarom gelijk aan kalligrafie denken. Ik vroeg Joyce van KIJK kalligrafie of ze een workshop wilde geven op ons festival en ze zei ja! Helaas moest ze een paar weken van tevoren toch afzeggen en kwamen we met een gat in de agenda. Na even nadenken sprong ik zelf in het gat en zo gaf ik op 3 april 2016 mijn eerste workshop kalligrafie!

Eerste workshop

Als ik er aan terug denk, kan ik me herinneren dat ik het vooraf vooral heel leuk vond. Zeker wel spannend, maar op een gezonde manier. Ik was vol vertrouwen dat ik anderen de basis van kalligrafie kon leren en er een toffe workshop van kon maken. Het was ook een fijne ‘veilige’ basis waar ik kon beginnen. Met mensen om mij heen die mij aanmoedigden. En het gratis doen hielp natuurlijk ook erg mee. Zo hoefde ik geen mega hoge verwachtingen waar te maken. En achteraf was ik super trots op mijzelf!

Het vuurtje aangewakkerd

In die weken waarin we het ‘Let’s start a fire’ festival aan het organiseren waren, kwam ook bij mij een vuurtje naar boven. Ik besloot mij op 30 maart 2016 in te schrijven bij de KvK als grafisch ontwerper en kalligraaf! Het leuke was: ik had vrij snel een mooie locatie voor kalligrafie workshops gevonden. Toen ik namelijk materiaal inkocht voor de workshop op het festival, sprak de eigenaresse van De Inktpot in Zwolle mij aan of ik bij hen in de winkel workshops wilde geven. Op 16 juni 2016 gaf ik daar mijn eerste betaalde workshop!

Workshop kalligrafie

De aller eerste bestelling

Wanneer je net start met ondernemen, begin je vaak binnen je eigen warme netwerk. Zo ook ik. Mijn lieve (nu ex) schoonmoeder deed de aller eerste bestelling bij mij voor een workshop! Dit was eigenlijk voor een workshop die ik in mei 2016 op een andere locatie in Zwolle zou geven. Helaas kwam dat toen niet echt van de grond (geen andere aanmeldingen). Daarom gaf ik de workshop privé bij haar thuis aan haar en een vriendin.

Ondertussen was ik dus ook in gesprek met De Inktpot en organiseerden we samen een workshop. De aanmeldingen voor die groepsworkshop druppelden gelukkig wel binnen! Er deden maar liefs 11 mensen mee! Dat heb ik vooral te danken aan De Inktpot. Omdat het een winkel is met creatieve spullen komen daar ook precies de mensen wie interesse hadden in de workshop. En de eigenaresse, Marlou, was zelf ook super enthousiast! De locatie was dus in dit geval super belangrijk voor mij als netwerk. Dat was een flink leerpuntje 😉

Website en webshop

In de eerste maand van Studio Rosanne heb ik vooral veel gewerkt aan het maken van mijn eigen website en shop. Omdat ik in mijn studie ook het een en ander had geleerd over programmeren en coderen, ging ik helemaal los op mijn eigen website. De basis is een WordPress thema, maar hier heb ik zelf veel aan geknutseld in de code. Na een maand lang bijna dag en nacht aan mijn website te hebben gewerkt, stond deze op 23 april 2016 eindelijk online!

Starterskit-moderne-kalligrafie

Of ik er toen ook direct materialen op had staan, weet ik niet meer, maar de eerste bestellingen waren in april en mei van de workshop. In juni 2016 verkocht ik mijn allereerste startpakket via de webshop! Wat een leuke mijlpaal was dat!

Ik breidde mijn webshop steeds meer uit, omdat kalligrafie materialen in Nederland weinig te koop waren. En vooral niet op één handige plek. Met Studio Rosanne wilde ik echt een soort plek en platform maken waar je als creatieveling terecht kan voor alles over kalligrafie! Het was dan ook mega gaaf om in juli 2016 de bestellingen langzaam aan regelmatig binnen te zien druppelen. Steeds meer van mensen die ik helemaal niet kende! Dat was echt een bijzonder moment.

Groei kost tijd

Als ik zo terugkijk op die eerste maanden, besef ik me eigenlijk hoe snel en tegelijkertijd hoe langzaam iets kan gaan. In een paar maanden was ik Studio Rosanne gestart, hield ik workshops, had ik een webshop en kwamen er bestellingen binnen van mensen buiten mijn netwerk. Ik weet nog goed dat ik rond juni 2016 300+ volgers had op Instagram. Het was zo’n gaaf en bijzonder gevoel dat ik mijn hobby met meer mensen kon delen. Maar het heeft dus zeker wel 4-5 maanden geduurd voordat alles een beetje begon te rollen. Ik werkte in die maanden bijna fulltime aan mijn bedrijf, naast een bijbaantje, maar verdiende er nauwelijks wat mee. Als ik het nu opnieuw zou moeten doen, met de kennis van nu, zou dat allemaal veel sneller kunnen 😉

Gaat gelijk alles goed?

Tot nu toe lijkt het misschien of veel vanzelf is gegaan en vloeiend in elkaar overliep. Dat is echter alles behalve! De eerste workshop die ik dus eigenlijk zelf organiseerde, ging niet door omdat er maar één aanmelding was. Ook heeft het best lang geduurd voordat ik de eerste ontwerpopdracht had. Ik wist natuurlijk dat ik een portfolio moest opbouwen, dus deed ik een oproepje op Facebook voor wie ik gratis een trouwkaart mocht maken. Begin maart 2016, nog voordat ik mij inschreef bij de KvK, maakte ik zo mijn eerste trouwkaart met kalligrafie! Niet mijn allereerste trouwkaart, want die primeur was voor mijn zus al in 2013 ;-). Maar het ontwerpen van die gratis trouwkaart voor A&J liep helemaal in de soep.

Ik had de trouwkaart al helemaal uitgewerkt. De definitieve versie had ik als PDF al opgestuurd en voor het drukwerk had ik allerlei offertes opgevraagd. En toen… hoorde ik plotseling niets meer. Geen reacties meer op de e-mail. Via Facebook werd ik zelfs geblokkeerd! En ik stond helemaal met lege handen. Geen afgerond project en geen kaart waar ik een mooie foto van kon maken. Ze zijn in augustus 2016 wel getrouwd, maar wat voor uitnodiging ze hadden… geen idee. Tot op de dag van vandaag heb ik nooit meer wat gehoord. Dit gaf wel een flinke deuk in mijn vertrouwen!

Trouwkaart kalligrafie ontwerp

Trouwkaart kalligrafie ontwerp

In mei 2016 pakte ik de moed weer op en deed ik opnieuw een oproepje. Deze keer ging alles gelukkig wel goed en mocht ik een gave vierluik kaart maken voor Annemarie & Erik-Jan! Langzamerhand kon ik mijn portfolio steeds meer vullen en in augustus kreeg ik dan ook mijn aller eerste betaalde ontwerp opdracht: Het kalligraferen van een trouwalbum! Dat was gelijk een flinke uitdaging, want kalligraferen op soort stof is toch echt wat anders dan op papier. Maar ik en ook zij waren erg blij met het resultaat.

Gastenboek gekalligrafeerd 1

Uitproberen, doen & leren

Om mijn portfolio en netwerk meer op te bouwen, probeerde ik echt vanalles. 2016 en 2017 waren echt de jaren van heel veel experimenteren. Gewoon maar doen, leren en ontdekken. Zo stonden mijn zelfgemaakte kaartjes een tijdje bij De Inktpot en in een conceptstore. En met allerlei materialen stond ik op creatieve markten in Zwolle. Het was alleen totaal niet lucratief. Leuk geprobeerd, maar het werkte voor geen meter 😉

Begin 2017 deed ik voor het eerst mee aan een styled shoot. Met diverse leveranciers in de trouwwereld maakten we een hele setting na met bloemen, modellen en alles er op en er aan. Die foto’s zijn echt zo gaaf geworden! Nog steeds vind ik ze erg mooi. Het was daarnaast ook gezellig om samen te werken met andere ondernemers. Het ondernemerschap kan namelijk best eenzaam zijn als je geen team om je heen hebt. Op dat moment deed ik nog alles alleen. Ook kwamen er weer mooie samenwerkingen uit de styled shoot.

Styled shoot kalligrafie
Styled shoot kalligrafie

Later dat jaar deed ik ook mee aan twee trouwbeurzen: Love & Marriage in Utrecht en Chapel of Love in Ens. Het eerste event was 3 volle dagen en mijn vriend Roelof ging mee om mij te helpen. Wat blij was ik daarmee! Ik vond het nog best spannend om mensen aan te spreken, terwijl Roelof gemakkelijk op mensen afstapte. Dat weekend heeft mij zoveel geleerd om meer te durven! Op mensen durven afstappen, vertellen wat ik kan en waarmee ik ze kan helpen. Als ondernemer heb ik ook een flinke portie zelfvertrouwen nodig… nou die is in de afgelopen jaren zeker meegegroeid! 

Droom worden waarheid!

2017 was ook een bijzonder jaar waarin grote dromen van mij uitkwamen. Allereerst mocht ik werken voor mijn droomklant: Flow Magazine! Al sinds ik op de middelbare school fan was van het prachtige magazine, droomde ik er van ooit voor hen te werken. Al dacht ik dat dat toen als vormgever zou zijn. Toen Monique van Happy Makers Blog mij vroeg om mini workshops te geven namens Flow op Share a Perfect Day hoefde ik geen seconde na te denken. Dat leek me super tof!

Flow workshop handlettering
Flow workshop handlettering

Workshops voor Flow Magazine

Op dit leuke event met muziek, workshops, lekker eten en shoppen gaf ik drie dagen lang, 2 workshops per dag aan zo’n 16 mensen tegelijk. Dat was echt een hele ervaring! Tot dan toe had ik alleen workshops gegeven aan maximaal 12 mensen, in een vrij rustige ruimte en 2,5 uur tijd. De mini workshops (handlettering) voor Flow waren op een event/festival in een drukke tent met allemaal mensen die meekeken. Iedere deelnemer had daarom een koptelefoon op en ik praatte door een microfoon. Wauw wat een ervaring was dat! Ik voelde me met de minuut groeien omdat ik dit durfde, kon, het ging mega goed en de deelnemers gingen met een leuk resultaat naar huis. Nu ik dit weer typ, besef ik me pas echt hoe bijzonder dat moment eigenlijk voor mij was.

Demonstaties geven

Een andere toffe opdracht van dat jaar was dat ik mocht demonstreren voor een leverancier van Manuscript! Een mooi merk uit Engeland dat allerlei artikelen verkoopt voor kalligrafie, handlettering, tekenen en meer. Op de beurs mocht ik de materialen demonstreren, zodat bezoekers een beter beeld kregen hoe de het allemaal werkt. Het was zo gaaf om reacties te zien van mensen wanneer ik hun naam mooi kalligrafeerde! Het deed me beseffen dat iets wat voor mij inmiddels heel normaal was geworden, eigenlijk heel bijzonder is.

Demonstratie kalligrafie Manuscript

In een magazine staan

2017 was ook het jaar waarin ik voor het eerst in een magazine stond met Studio Rosanne! Voor Creative Letters mocht ik ism Tekenmappen.nl (bestaat nu niet meer) een soort tutorial schrijven. Ik liet stap voor stap zien hoe je je eigen tekenmap leuk kan customizen met handlettering. De mappen zelf gebruik ik eigenlijk niet, maar ze staan hier vooral mooi op mijn kantoor als decoratie ;-).

Mijn eigen boek: Kalligraferen kun je leren!

Een eigen boek schrijven, dat is toch wel iets heel bijzonders! Deze droom werd werkelijkheid en eind 2017 lag er een boek uit mijn handen in de winkels door heel Nederland. Een boek dat ik niet alleen zelf geschreven had, maar ook helemaal ontworpen, fotografie geregeld, illustraties gemaakt, drukker geregeld. Bijna alles regelde ik zelf, behalve het stukje uitgeven en de investering voor het drukwerk. Dat deed de uitgeverij. Ik heb mijn uren nooit precies bijgehouden, maar ben er zeker 3 maanden bijna fulltime mee bezig geweest! 500 uur zitten er dus zeker in. Hoe trots was ik dan ook toen ik het boek eindelijk fysiek in mijn handen had! Helaas was Nederland nog niet echt klaar voor kalligrafie en verkocht mijn boek niet zoveel. Er zijn 500 stuks gedrukt en daarna is er nooit meer een herdruk gekomen.

Kalligraferen kun je leren

Super zonde want er staat zóveel waardevolle informatie in! Daarom heb ik besloten om ter ere van 5 jaar Studio Rosanne het boek weer terug te brengen! Deze keer alleen in e-book vorm. Vernieuwd en verbeterd met wat ik in de 3 jaar erna nog meer heb geleerd! Op 1 mei 2021 komt het boek ‘Leren kalligraferen’ uit! Je kan het e-book alvast als pre-order bestellen met flinke korting 😉

Leren kalligraferen boek - Copperplate kalligrafie

Door het hele land racen

Ondertussen werden de workshops steeds meer volgeboekt en kwamen er zulke leuke reacties! Maar voor veel mensen was Zwolle nog wel wat ver. Daarom kwamen er steeds meer locaties bij! In 2016/2017 gaf ik zo workshops in Amsterdam, Roermond, Zwolle, Den Haag en Rotterdam. Ik ging het hele land door met mijn koffers en vouwfiets de trein in, super gaaf was dat! Op een gegeven moment gaf ik bijna elk weekend ergens een workshop (ze waren vaak op zaterdag). In het begin super gaaf, maar uiteindelijk brak het me ook op. Met reizen en al was ik voor een workshop van 2,5 uur wel 8 uur of voor Roermond wel 10 uur weg!

Omdat ik nog steeds een van de weinigen was die specifiek in Copperplate kalligrafie workshops gaf, besloot ik eind 2017 toch weer om de workshops alleen in Zwolle te houden. Voor wie echt graag een workshop wilde volgen, kwam lekker naar Zwolle toe en maakte er dan een heel dagje of weekend uit van. Ik weet nog dat er zelfs een keer een vrij oude man (70+) meedeed met de workshop en al vanaf 7 uur ’s ochtends in de trein zat! Wauw wat bijzonder vond ik dat!

Workshop Bremen

De echte liefhebber van kalligrafie kwam dus ook gerust naar Zwolle toe voor een workshop. Op dat gevoel durfde ik echt te vertrouwen, omdat ik zelf ook veel over had voor deze heerlijke hobby (en inmiddels mijn werk). In juni 2017 volgde ik namelijk zelf een gevorderde workshop kalligrafie bij Federflug Calligraphy in Bremen, Duitsland! Samen met twee kalligrafie vriendinnen en onze partners maakten we er een heel weekendje weg van, heerlijk!

Workshop kalligrafie Bremen

Serious Lettering voor 3FM Serious Request

Het jaar 2017 sloot ik samen met een heleboel andere creatieve letteraars in sfeer af. Karin Joan van Makerisme vroeg mij of ik mee wilde doen met een benefiet actie voor Serious Request in samenwerking met de Royal Talens Foundation! Dat jaar stond het glazen huis in Apeldoorn en hebben we met meer dan 20 lettering collega’s geld opgebracht voor het Rode Kruis. We bedachten allerlei leuke acties vooraf en op 22 en 23 december waren we live in het winkelcentrum van Apeldoorn aan het letteren voor het goede doel. Het was super gezellig om andere creatievelingen weer in het echt te zien (ik kende iedereen via Instagram) of sommigen zelfs voor het eerst. En in totaal haalden we meer dan €10.000 op voor het goede doel!

Serious Lettering

Mijn grootste leerpunt hieruit? Samen kom je zoveel verder! Het is zoveel leuker en gemakkelijker als je collega’s, business buddies en een fijn netwerk om je heen hebt!

2018 – Van workshop naar cursus

Hoewel ik het geven van workshops echt fantastisch vond en vind, merkte ik ook dat ik soms wat diepgang miste. Er zit zóveel techniek in kalligrafie dat dat niet allemaal te leren is in 2,5 uur. De workshop is wel is waar een mooie basis en vanuit daar kan je zeker goed leren kalligraferen. Maar het leek me zo tof om met een aantal mensen langere tijd echt de diepte in te gaan! Om hun proces ook mee te maken en te zien hoe zij stap voor stap het kalligraferen steeds beter leren. Daarom ontwikkelde ik in 2018 mijn aller eerste cursus Copperplate kalligrafie! Dit was een fysieke cursus van 4 avonden waarin we stap voor stap heerlijk door de techniek van Copperplate kalligrafie gingen. 

Het was heel gaaf om te doen en een mooie nieuwe uitdaging voor mij om de techniek op te knippen in logische, kleine stappen en oefeningen. Maar het was fysiek ook behoorlijk intensief. Ik werkte destijds ook parttime als grafisch vormgever en had me zelfs een keer verslapen omdat ik zo moe was van het geven van de cursus die avond ervoor, OEPS! Het geven van de cursus was een ontzettend mooie volgende stap voor mij, maar er zaten ook weinig groei mogelijkheden in. Zo’n cursus avond is heel persoonlijk en kun je niet voor 30 mensen tegelijk doen natuurlijk.

Daarom ontwikkelde ik het cursus materiaal verder door en maakte hier een online cursus van. In juni 2018 werd zo de online kalligrafie cursus ‘De Magie van Inkt’ geboren! Een super uitgebreide online cursus waarin je de techniek van Copperplate helemaal stap voor stap leert. Je wordt aan de hand van video’s, oefeningen en opdrachten meegenomen, zodat je heerlijk kan leren kalligraferen vanuit je eigen huis. Al meer dan 150 creatievelingen volgden deze online cursus!

Kalligrafie online cursus - De Magie van Inkt

Gevorderde workshop flourishing

Inmiddels hadden ook al heel wat mensen een beginners workshop bij mij gevolgd en was het tijd voor een vervolg! In april 2018 gaf ik voor het eerst een workshop Flourishing in Zwolle. Met de online basiscursus had ik ook de hele online wereld ontdekt en gaf ik in december de workshop nog een keer, maar dan online! Dat was ook een bijzondere ervaring in het lesgeven. Elke keer leerde ik zelf ook steeds meer.

Flourishing online kalligrafie cursus

Ook het flourishing smaakte naar meer. En zit zoveel techniek in dat ook dat in 2,5 uur workshop niet allemaal te omvatten is. Daarom ontwikkelde ik in 2019 ook een gevorderde online cursus: Flourishing with Flow. Waar inmiddels al meer dan 100 creatievelingen aan mee hebben gedaan!

Mini workshops op beurzen

Waar ik ook ontzettend van genoten en veel geleerd heb, is van het staan op creatieve beurzen. Al eerder had ik als grafisch ontwerper op trouwbeurzen gestaan, maar eind 2018 stond ik voor het eerst op een creatieve beurs: Paper Passion. Samen met andere lettering collega’s hadden we een hele rij met kramen en gaven we om en om mini workshops. Het was ontzettend gaaf om zoveel mensen life te zien, de workshops te geven en dit samen te doen met lettering collega’s! Ook was het voor mij weer een heel leerzaam moment. Het plannen van de workshops, alle voorbereiding, alle materialen verzamelen, etc. Er komt gigantisch veel voorbereiding kijken bij een beurs, maar het was het helemaal waard!

Mini workshop Paper Passion 2018

Het smaakte zo naar meer dat ik ook besloot om dat jaar ook op Creative Life te staan! Eigenlijk had ik begin 2018 al op die beurs willen staan, toen hij voor het allereerst georganiseerd werd, maar ik durfde niet helemaal alleen een stand te huren. Ik kon toen niet iemand vinden om samen een stand mee te delen, maar in 2019 was het zover! Creative Life is wat mij betreft wel echt de aller mooiste creatieve beurs die er ooit is geweest. In 2020 zou ik er ook op staan, maar toen kon hij helaas niet doorgaan door Corona. Hopelijk komt de beurs weer terug als het allemaal kan!

Creative Life Studio Rosanne

2019 & 2020 – Steeds meer mijn eigen weg gevonden

Na de eerste jaren heel veel proberen, merkte ik dat Studio Rosanne steeds meer een stevige basis begon te krijgen. Stap voor stap stopte ik met een aantal dingen. Zo verwijderde ik mijn trouwkaart portfolio en ging ik volop voor het lesgeven in kalligrafie. Af en toe doe ik nog steeds heel leuke ontwerp opdrachten, maar alleen als iemand hier toevallig naar vraagt ;-).

Ook dunde ik mijn webshop flink uit. Waar ik eerst allerlei losse materialen verkocht, koos ik er voor om alleen nog het startpakket over te houden. Inmiddels was Judith een mooie webshop, Splendith.nl, begonnen waar je heel veel prachtige materialen kan kopen. Ook De Inktpot breidde steeds meer haar assortiment uit in de jaren dat ik daar nu kom. Ik specialiseer mij nu echt in het lesgeven in kalligrafie en daar hoort een uitgebreide webshop niet meer bij. Ik verwijs je met alle liefde door naar andere fijne webshops als je los materiaal wilt kopen. Alleen het startpakket heb ik al die tijd wel gehouden. Ik merk dat het voor beginners nog steeds lastig is om in het woud van alle materialen de juiste keuze te maken. Met het startpakket help ik je daarom op weg in direct een goede start te maken.

Copperplate kalligrafie starterset

Ook is er in 2020 nog een online cursus bijgekomen: Digitaliseren met gratis programma’s! Ik kreeg zo vaak de vraag van creatievelingen hoe ze hun mooie werk kunnen digitaliseren, dat ik besloot er een fijne cursus voor te maken. Inmiddels hebben hier ook al meer dan 100 mensen aan mee gedaan, zo gaaf! Zo verspreiden we samen nóg meer de creativiteit.

Daarnaast volgde ik ook zelf een aantal cursussen kalligrafie en verdiepte mij steeds meer in andere stijlen. Zo volgde ik een online cursus Spencerian bij Connie Chen en Engrosser’s Script bij David Grimes. Via boeken leerde ik mijzelf ook het Unciaal aan. Dat leren uit boeken was toch nog wel wat lastiger dan ik dacht. Toen ik mijn Unicaal wilde laten beoordelen door de NVC was het helaas nog niet goed genoeg voor Gezel kalligraaf. Mijn Copperplate en Spencerian werden wel goed beoordeeld en dus kon in mezelf Leerling Kalligraaf noemen!

2021 en verder

Studio Rosanne is inmiddels een platform geworden waar je terecht kan om álles over (Copperplate) kalligrafie te leren. Met die vorm ben ik onwijs blij! Ik merk dat ik de laatste maanden weinig nieuws of anders heb gecreëerd, omdat het nu helemaal goed voelt zoals het is. Als starter kan je laagdrempelig beginnen met een startpakket en leer je heel veel van alle blogartikelen en mijn e-book. Zo hoop ik je de weg te wijzen in de wondere wereld van kalligrafie. Ben je toe aan een verdiepende stap en wil je het tot in de puntjes leren? Dan is de uitgebreide online basiscursus de ideale opvolger.

Helemaal fan van kalligrafie en wil je ook zulke mooie versieringen en krullen leren maken? Dan is de gevorderde cursus ‘Flourishing with Flow’ perfect voor jou. Wil je meer doen met je creaties en bijvoorbeeld je eigen kerstkaart en ander moois laten drukken? Dan kan de cursus ‘Digitaliseren met gratis programma’s’ je daarbij helpen. Ondertussen ben je ook welkom in de Facebookgroep ‘Kalligraferen kun je leren’ om andere creatievelingen te ontmoeten en je creaties te delen.

Leerling Kalligraaf werkstukken

Kortom, met Studio Rosanne wil ik een plek creëren, voor beginners en gevorderden, waar je je heerlijk in de wereld van kalligrafie kan onderdompelen. Een moment voor jezelf, rust, genieten van papier en inkt. Nu doe ik het nog grotendeels alleen. Ik heb sinds 2018 al fantastische hulp van Carmen die vooral de startpakketten inpakt en Rosali en Dorenda hebben ook een aantal fijne blogartikelen geschreven. Het zou fantastisch zijn als Studio Rosanne kan uitgroeien tot iets wat groter is dan mijzelf. Iets wat we samen doen.

Daar kan jij ook bij helpen door het kalligrafie virus verder te verspreiden! Wat mij betreft zou kalligrafie net zo groot in Nederland mogen worden als handlettering. Dus deel je ervaringen, je mooie werk, maak anderen enthousiast! Zodat ook anderen kunnen genieten van wat kalligrafie is.

Hopelijk kunnen we elkaar binnenkort weer in het echt ontmoeten in bijvoorbeeld een workshop. Maar voor nu wens ik je heel veel inspiratie, tips en tricks online, zodat jij kan genieten van kalligrafie!