3 tips om sneller te leren kalligraferen

Of je nu een workshop of cursus kalligrafie volgt, met een werkboek aan de slag gaat of zelf allerlei video’s online zoekt. Je kan op heel veel verschillende manieren leren kalligraferen. (Het liefst een combinatie van alles) Maar er zijn een aantal handige tips die je kan toepassen om het sneller en beter te leren!

1. Oefen de techniek: per vorm/lettergroep

Het is heel verleidelijk om vooral woorden en stukken tekst te kalligraferen. Logisch ook, want dat is wat je uiteindelijk wil doen! Maar wat je als eindresultaat wil is niet altijd het beste dat je kan oefenen. Dat zit namelijk zo: in het alfabet zitten 26 letters. Als je focust op hoe je de letters moet schrijven én hoe je ze aan elkaar schrijft, dan heb je eerst 26 verschillende letters. En vervolgens 26×26 combinaties hoe je die aan elkaar schrijft. Kijk je echter naar de techniek en opbouw er achter, dan hoef je maar 9 basisvormen te leren (upstroke, downstroke, underturn, overturn, compound curve, oval, ascending loop, descending loop en dot) waaruit je vrijwel alle kleine letters kan opbouwen én ook de verbindingen. Als niet naar de letters kijkt, maar naar de vormen, zul je merken dat zowel letters als ook de verbindingen tussen die letters niets anders zijn dan lijnen. Dik of dun, met een kleine variatie.

Kalligrafie Copperplate basisvormen

Mooiere letters en meer consistentie in je woorden en teksten krijgen, zit hem vaak niet in nog meer woorden schrijven, maar terug gaan naar de basis. De basisvormen en penbeheersing oefenen. Echt in de details. Is je ovaal mooi ovaal, of meer rond? Zit de schaduw op de juiste plek (55 graden)? Is de downstroke mooi hoekig boven en onderaan? Dat is ook precies waarom in de online cursus hier zoveel aandacht voor is. En waar ik op let als ik feedback geef. Pak dus regelmatig weer die basisvormen er bij en blijf ze oefenen. Vraag hier het gratis werkboek aan.

Juist omdat die basisvormen elke keer weer terugkomen, kun je letters ook prima samen oefenen. Helemaal niet nodig om een A4 vol te schrijven met maar één letter. Oefen bijvoorbeeld de b, o, r, v en w samen als je de dot lastig vindt. Of de g, j en q om de lussen naar beneden (descending loop) te oefenen. Pak letters die (ongeveer) dezelfde basisvormen hebben bij elkaar. Zo leer je nog meer om de letters en verbindingen echt als vormen en lijnen te zien, ipv letters.

2. Maak je eigen aantekeningen

Op school deden we het regelmatig: aantekeningen en een eigen samenvatting maken. Eigenlijk weet je wel dat je de stof dan veel beter onthoudt! Als volwassene houden we daar vaak ineens mee op. Natuurlijk maak ik het je ook gemakkelijk door bijvoorbeeld ook een uitgebreid theorie e-book te geven bij de cursus. En in het werkboek van de starterset zit bijvoorbeeld ook een stukje theorie. Heel handig, maar je leert er zoveel meer van als je óók je eigen aantekeningen maakt! Je leert en onthoudt alles niet alleen veel beter, het is ook nog eens mega handig om zo jou eigen kennis bibliotheek te maken. Als je even niet meer weet hoe het nou zat met die ene letter of verbinding, dan hoef je niet meer te zoeken tussen allerlei videos waar het ook al weer stond. Of het internet af te zoeken naar het antwoord. Je bladert lekker tussen je eigen aantekeningen!

Spencerian kalligrafie aantekeningen

Zo maakte ik voor een Spencerian cursus die ik zelf volgde, ook uitgebreid aantekeningen. Ideaal, want de cursus had wat lange video’s die ik niet nog een keer helemaal terug wilde kijken! Maak dus vooral lekker jouw eigen aantekeningen en samenvatting. Niet alleen als je een cursus volgt, maar ook als je eens een livestream meedoet, een video op Instagram of YouTube ziet of een blog leest 😉 Dan ga je zeker weten met sprongen vooruit!

3. Geef jezelf feedback

Wat ik veel hoor bij het leren van kalligrafie is: ik moet gewoon meer oefenen, meters maken. Ho, stop, wacht! Ja, natuurlijk is het belangrijk om te oefenen. Maar het gaat NIET om zoveel mogelijk blaadjes volschrijven. Het is veel effectiever om gericht en kwalitatief te oefenen. Hoe doe je dat dan? Door echt met aandacht te kijken naar wat je doet. Schrijf bijvoorbeeld eens 3-5x een basisvorm of letter op. Stop dan en kijk eens terug naar hoe je dat gedaan hebt. En geef jezelf feedback. Stel je bent de letter a aan het schrijven. Is de ovaal mooi? Zit de schaduw op de juiste plek? Zijn de rondingen mooi rond? De haarlijn mooi dun? Schrijf op wat er zowel goed gaat als wat er beter kan. Daarvoor hoef je niet eerst een heel A4’tje vol te schrijven. Bij 3-5x zie je al welke verbeterpunten er steeds terugkomen.

Leren kalligraferen techniek
Feedback kalligrafie cursus

Pak er vervolgens de punten uit die nog verbetering nodig hebben. Moeite met van dun soepel naar dik te gaan? Oefen dat en focus puur daarop. Maak aantekeningen bij jouw eigen werk als feedback, net zoals ik ook bij mijn cursisten doe. Zo leer je anders en meer oplossingsgericht naar jouw kalligrafie te kijken. Misschien ziet het er nog niet helemaal uit zoals je wil. Waar ligt dat dan aan? Wat kan je meer oefenen? Hierbij is het wel belangrijk dat je goed weet hoe de letters er uit moeten zien. En wat je dus uit je vingers wil krijgen? Vind je dat nog lastig? Dan is dat juist waar je meer over kan leren, bijvoorbeeld door het volgen van een cursus.

Door meer aandacht te hebben voor de basisvormen, jouw eigen aantekeningen te maken en jezelf feedback te geven, krijg jij het kalligraferen zeker weten sneller onder de knie. En ga je met sprongen vooruit.

En, wat ga jij nu vooral anders doen?