3 simpele manieren om je kalligrafie af te maken met aquarel

Vind je het lastig om van je kalligrafie een mooi geheel te maken? Mist het nog iets? Kan het nog wel wat kleur gebruiken? Aquarel en kalligrafie zijn super leuk om te combineren. Ik laat je zien hoe.

Of je nu een naam labeltje voor aan een cadeau aan het maken bent, of een menu kaart voor een speciaal diner, soms is alleen kalligrafie het nét niet. Vooral als je met zwart kalligrafeert en nog niet zoveel krullen kunt maken, kan het wat hard en kaal overkomen. Een beetje aquarel kan net die finishing touch geven. Je hoeft hiervoor helemaal niet een Picasso te zijn. Met deze drie simpele manieren wordt jouw kalligrafie echt een feestje!

Kleur op de achtergrond

De gemakkelijkste manier om wat extra’s aan je kalligrafie toe te voegen is door een aquarel achtergrond te maken. Je kunt een paar simpele strepen zetten, of de hele achtergrond van het kaartje kleuren. Probeer er eens een mooi verloopje in te krijgen of maak wat spetters voor een speels effect. Pas wel op: laat de verf goed drogen voordat je er overheen gaat kalligraferen. Wacht zeker 3 uur of liever nog een hele dag. Anders gaat je inkt doorlopen, zoals je ziet op de foto bij ‘Linda’.

Aquarel illustraties bij je kalligrafie

De tweede manier om aquarel bij je kalligrafie te gebruiken is door wat kleine illustraties of vormpjes te maken. Denk aan wat simpele takjes of blokjes om de boel op te vrolijken. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk als je nog niet zo goed met waterverf om kunt gaan. Less is more!

3 simpele manieren om je kalligrafie af te maken met aquarel

Jenna Rainy watercolor calligraphy

Kalligraferen of brushletteren met waterverf

Wist je dat waterverf is ook heel geschikt is om mee te kalligraferen? Dit is een derde, simpele manier om je kalligrafie naar een volgend level te tillen. Om te kalligraferen met waterverf pak je een lekker groot penseel. Maak hem nat en neem wat verf op. Strijk de verf aan de binnenkant van je penpunt en schrijven maar! Ook kun je met het penseel zelf schrijven. Je noemt dat dan brushlettering (ook een soort kalligrafie). Neem hiervoor een penseel met een spits puntje. Meer leren over brushlettering? Je kunt hier een gratis werkboek downloaden.

3 simpele manieren om je kalligrafie af te maken met aquarel

Welk papier kun je het beste gebruiken?

Kalligraferen gaat het beste op wat gladder papier, terwijl aquarel papier vaak een structuurtje heeft. Op zich kun je hier prima op kalligraferen als je er rustig voor gaat zitten. Wanneer je niet al te veel verf gebruikt en alleen kleine takjes wilt maken, dan is bijvoorbeeld 250-300 grams papier ook prima te gebruiken. In deze blog vertel ik je meer over papier.

Meer leren over aquarel

Natuurlijk kun je ook veel meer schilderen bij je kalligrafie. Of juist iets kalligraferen bij je illustratie. Wil je meer leren over de techniek van aquarel, dan kan ik je het boek van Jenna Rainey aanbevelen: Everyday Watercolor. Dit boek leert je stap voor stap de basistechniek en bouwt op naar steeds is complexere illustraties.

watercolor jenna rainey

Challenge

Wat vind jij van kalligrafie & aquarel? Elke maand probeer ik een andere leuke toepassing te bedenken voor kalligrafie en gaan we daar met de members van de online cursus mee aan de slag. Zo daag ik mezelf uit om nieuwe dingen te ontdekken en geef ik de cursus nog meer verdieping. Ik ben heel benieuwd wat voor tofs jij maakt met aquarel! Tag je me op Instagram of Facebook?